17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 29 september 2016 – A.s. maandag vergadert de Bondsraad weer in Nieuwegein. Ik weet nog niet of ik daar naartoe ga. Ik was wel van plan de leden van de bondsraad een mail te sturen, maar omdat dit  heel honkbalminnend Nederland aangaat heb ik besloten de mail ook hier te publiceren.

Beste Ruud, Michaël, Kees, Feiko, Geert, Kjell, Frank, Kerstin, Dick, Anton, Karel, Lars, Cora, Erik,  Jesse en Gerard, beste leden van de Bondsraad,

Drie maanden geleden was ik bij de vergadering van de Bondsraad aanwezig omdat ik geïnteresseerd was in een aantal onderwerpen die op de agenda stonden. Naast de ELB en “de voortgang werkgroepen Grand Slam” was dat ook de evaluatie van het Beleidsplan 2013-2016.

Ik schrijf jullie nu deze open brief omdat ik ook op de agenda van a.s. maandag een interessant en belangrijk onderwerp zag staan: het meerjaren Beleidsplan 2017+. Ik maak me hier alleen grote zorgen over. Er is actie vereist en jullie zijn de eersten die deze actie kunnen ondernemen.

In de afgelopen maanden is er bij en met de bond veel gebeurd, gezegd en geschreven. En ik heb mijn mening daarover niet onder stoelen of banken gestoken. Ik weet niet of jullie het gedaan hebben, maar op 9innings.nl hebben jullie met enige regelmaat kunnen lezen wat ik er allemaal van vond. Op een enkele negatieve reactie na (voornamelijk als mensen mijn kritiek op “Team Kingdom” verwarren met kritiek op het Nederlands Team) krijg ik veel bijval uit de Nederlandse honkbalwereld. Likes en positieve reacties op Facebook, maar ook steeds vaker mails van betrokken leden en bestuurders die zich liever niet storten in het open riool van de sociale media.

Nadat ik vorige week de stukken voor de aankomende vergadering gelezen had heb ik direct ‘mijn’ HCAW-bestuur mijn bevindingen gemaild. Omdat ik de afgelopen maanden met enige regelmaat met Ron Schel gesproken had, heb ik hem met dezelfde mail ook deelgenoot gemaakt van mijn afgrijzen. Ik heb in die mail o.a. gesteld “de bond is verrot en er moeten koppen rollen” wat er wellicht voor gezorgd heeft dat ik van Ron geen inhoudelijk antwoord meer heb mogen ontvangen.

Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen tijd lijkt het er echter op dat de complete bond volkomen autistisch opereert en totaal niet luistert naar wat er in de Nederlandse honkbalwereld speelt. Daarbij zijn ze volgens mij ook niet bezig met het oplossen van de problemen. Letterlijk mensen eruit gooien is natuurlijk nooit een doel of een oplossing op zich, maar de vraag is of de mensen die er nu zitten in staat zijn iets anders te gaan doen dan wat ze nu doen. Daar is het namelijk wel tijd voor.

Het “meerjarenplan Beleidsplan 2017+” is een nieuw dieptepunt in het gepruts bij de bond. Niet zozeer om de dingen die er in staan, maar vooral om de dingen die er nìet in staan. Met dit plan gaan we er in ieder geval niet komen.

Als topsport voor de KNBSB alleen maar het Nederlands Team is dan moeten ze met z’n allen maar een kantoor op Curaçao openen. De weldenkende mensen die dan in Nederland achterblijven kunnen zich dan gaan bemoeien met de Hoofdklasse, en door die weer gezond en aantrekkelijk te maken het hele honkbal weer uit het slop trekken. Zonder de topsport, de hoofdklasse, de overgangsklasse, verliest het honkbal haar visitekaartje en daarmee ook het bestaansrecht in Nederland.

Toen in 2014 de Kolom Breedtesport out-of-the-blue maar met alle goede bedoelingen bijna onze sport kapot maakte heb ik me daar op 9innings.nl behoorlijk druk over gemaakt. Het resultaat mag bekend zijn, alle plannen gingen van tafel en er werd opnieuw begonnen om nu mét de clubs, bestuurders en leden tot een oplossing voor de ledendaling te komen. Tijdens de bijeenkomsten die volgden werd steeds duidelijker dat het probleem in Nederland niet alleen bij de topsport of de breedtesport opgelost kan worden, maar dat het een joint effort van beide kolommen zou moeten zijn.

In het Grand Slam plan leken top- en breedtesport samen te gaan, maar in de uitvoering komt daar helaas maar bitter weinig van terecht. Ook daarover heb ik inmiddels het nodige geschreven op 9innings.nl.

Nu ligt er dus een nieuw plan op tafel waar jullie a.s. maandag verder over geïnformeerd worden. Ik hoop dat snel duidelijk wordt dat er nog 30 ongepubliceerde pagina’s zijn waar de echte plannen in terug te vinden zijn, maar ik vrees het ergste. Dit is het, hier moeten we het mee doen, als we niet ingrijpen.

Ik vertrouw erop dat jullie de bond hier niet mee weg laten komen en de leden en de clubs, die de bond helaas al lang uit het oog verloren heeft, met woord en daad zullen vertegenwoordigen.

Mijn kritiek op het meerjaren beleidsplan is hier te vinden. Mijn eerdere kritiek op de Grand Slam plannen heb ik hier opgetekend.

Met vriendelijke groet,
Ronald Bouwman
9innings.nl

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES