24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 24 november 2016 – Op 5 november heeft de bond gesproken met een aantal Hoofdklasse clubs over de door het vertrek van Kinheim ontstane situatie. Eergisterenavond waren de Overgangsklasse clubs aan de beurt.

De eerste geluiden uit het overleg met de Hoofdklasse clubs waren verrassend, en daarom ook niet zo positief. De enkele wedstrijden aan het begin van het seizoen waren net als de wildcardrace ineens van het menu verdwenen. De nieuwe variant van de competitieopzet, die Technisch Directeur Gijs Selderijk zelf als nieuw voorstel inbracht, was tijdens ‘informeel overleg’ op de tribune op het EK al besproken. Neptunus en L&D Amsterdam blij, en de clubs die wel tevreden waren met de eerder zorgvuldig bepaalde competitieopzet, maar niet op die beruchte tribune aanwezig waren geweest, voelden zich ouderwets genomen. Gelukkig gaat de Kolom Topsport hier nog wat van vinden voordat het oorspronkelijke plan definitief in de prullenbak belandt.

Het originele plan voor het begin van de Overgangsklasse competitie blijft wel zoals ie was. Dit betekent een gewone competitie met vijftien weekenden waarin vijftien dubbels gespeeld worden.

Maar wat er daarna gebeurt blijft nu nog een raadsel. In de Hoofdklasse zullen hoogst waarschijnlijk de beste vier clubs via play-offs en de Holland Series strijden om het Nederlands Kampioenschap. Voor de drie clubs die overblijven moet nog een programma bedacht worden. In dat programma zou een rol weggelegd kunnen zijn voor een Overgangsklasse club, of zelfs meer dan één.

Hoewel er qua opzet eigenlijk nog helemaal niets te melden is zijn er toch een paar interessante punten uit het Overgangsklasse overleg gekomen. Zo ziet het ernaar uit dat er in 2017 niet meteen drie of vier clubs hoeven te degraderen. Het risico dat er meteen een aantal standaard teams degradeert is té groot. En van nog minder topsport clubs wordt niemand echt gelukkig.

In ruil daarvoor zullen spelers onder de 21 tijdens de competitie onbeperkt tussen de Hoofdklasse en Overgangsklasse teams geschoven kunnen worden. Deze handreiking van de ‘originele’ Overgangsklasse clubs zorgt ervoor dat de Hoofdklasse clubs hun tweede team kunnen blijven gebruiken als opleidingsteam, zoals dat met de Rookies ook kon.

Last-but-not-least zal in het nieuwe voorstel voor het competitieprogramma zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de schoolvakanties. Ik heb me op deze site al ‘ns verslikt in het belang van dit punt, dus ik meld ‘m voor de zekerheid maar even.

De bond heeft beloofd voor 15 januari met een nieuw en compleet voorstel te komen voor de Hoofd- en Overgangsklasse voor 2017 én 2018. Hopelijk worden de komende twee maanden gebruikt om toch vooral ook veel met de clubs te overleggen want anders zie ik het nog wel gebeuren dat dit onderwerp in de derde week van januari ook op de agenda van het extra Bondscongres gezet gaat worden. En we weten inmiddels hoe dat kan aflopen…

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES