Muziekrechten HonkbalTV ook nog een dingetje

Amsterdam, 2 augustus 2020 – Het project is pas net van start, maar alles dat er gebeurt, of niet, met HonkbalTV is natuurlijk ontzettend zichtbaar. Iedereen kan letterlijk meekijken met de vorderingen.

[UPDATE: de bond reageerde op dit bericht op Facebook en medio augustus is er een koppeling tussen 360SI en Eyecons waardoor er geen afhankelijkheid meer van YouTube is. De rechten worden vanaf dat moment door Eyecons geregeld]

In eerste instantie leek het bij HonkbalTV te gaan om twee soorten video’s: De live streams en de samenvattingen (of fragmenten). Maar nu is duidelijk geworden dat er nóg een vorm is waar rekening mee moet worden gehouden, en dat zijn de complete wedstrijden die online blijven staan, nadat ze live zijn geweest dus.

Technisch gezien verschillen die beelden op dit moment nog niet van wat de live-kijkers gezien hebben, maar omdat de beelden online blijven staan gaan ook de analyse-machines van YouTube draaien. En daar gaat het mis voor HonkbalTV. Op die beelden is namelijk ook de muziek te horen die in de stadions gespeeld wordt, en die rechten lijken nog niet voor HonkbalTV geregeld te zijn.

Of de clubs de rechten voor het afspelen van muziek in de stadions (en kantines) wél bij Buma Stemra geregeld hebben is nog maar de vraag, maar voor online gebruik is dat duidelijk niet het geval.

Het gevolg is dat niet alle wedstrijden van gisteren, die dus wél live te zien waren, beschikbaar zijn op YouTube en/of HonkbalTV.

(tekst gaat door onder foto)

Voor de video’s die nu offline zijn gehaald door YouTube zijn er twee opties. De eerste is de meest eenvoudige en dat is gewoon helemaal zonder geluid uploaden. De tweede is wat tijdrovender want je kan ook alle tijd tussen de slagbeurten wegsnijden, ervan uitgaande dat de muziek alleen dan te horen is. En als ze dan toch bezig zijn dan zou je er ook voor kunnen zorgen dat het geluid synchroon loopt met wat er op het veld te zien is. Maar goed, voor hoeveel mensen ga je zoveel werk verzetten als er ook nog samenvattingen gemaakt worden?

Voor de wedstrijden die nog gespeeld gaan worden moet hier nu wel rekening mee worden gehouden. Ook hier hebben de clubs en HonkbalTV weer een paar opties. Als je niets anders wil doen met de muziek dan moet je de rechten bij Buma Stemra afkopen voor online gebruik. Voor het afspelen in het stadion moest dat dus ook al geregeld zijn. De clubs kunnen er ook voor kiezen geen muziek meer te spelen tussen de innings of te zoeken naar wat rechtenvrije muziek.  Of inderdaad gewoon helemaal geen geluid meer gebruiken, in ieder geval niet zolang er ook nog problemen zijn met het synchroon laten lopen van beeld en geluid.

Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Overigens was het beeld vandaag vanaf het tweede veld van Hoofddorp Pioniers prima. Dat noodverband hebben ze dus best snel weten te leggen. Nu eerst maar weer wachten op de samenvattingen. Wanneer zullen ze er staan, en zijn er al verbeteringen te zien?