17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 30 juni 2021 – Daar waar Frank de Boer na een dramatisch verlopen EK nog voordat de KNVB hem kon ontslaan de eer aan zichzelf hield lijken Meulens en Smeets gewoon door te willen gaan op dezelfde heilloze weg.

Als de KNBSB zichzelf nog enigszins serieus neemt dan komt er een evaluatie waarbij maar één uitkomst mogelijk is: inpakken en wegwezen.

Nederland zette in september 2019 al een wanprestatie neer door in het eerste OKT kansloos onderuit te gaan tegen Israël. In dat toernooi bleven ze nog kans houden op rechtstreekse plaatsing omdat Tsjechië wél van Israël wist te winnen, maar Israël maakte verder geen fouten meer. Wat overbleef was de gewonnen ‘troostfinale’ die recht gaf op het laatste OKT dat dus uiteindelijk afgelopen week gespeeld is.

In dat toernooi in Mexico was de wanprestatie nóg groter, slordige verdediging en veel te weinig aanval. Drie wedstrijden op rij werden verloren waarvan de laatste zelfs met 10-0 in zeven innings.

De Nederlandse voetballers hadden hun eindtoernooi dus wél gehaald, en wisten hun eerste drie wedstrijden nog te winnen, maar ze werden direct daarna in de achtste finale het toernooi uit gekegeld. Iedereen lijkt het erover eens te zijn: het was een wanprestatie van de spelers én de coach. Twee dagen later stond De Boer op straat, terecht.

Ondertussen blijkt op de nieuwe honkbal-propaganda-site van de KNBSB dat de Oranje-coach en de technisch directeur van de KNBSB nog stevig in het zadel zitten. Ze mogen zelfs al vooruitblikken op de toekomst. Onbegrijpelijk.

De grootste fout in dit hele traject ligt natuurlijk bij de KNBSB die de beide heren op pad stuurde met een verkeerde opdracht, of in ieder geval een opdracht zonder juiste kaders. Dat resulteerde in de selectie van spelers die de afgelopen maanden met de bondscoach op Curaçao getraind hebben, maar dus totaal geen wedstrijdritme hadden. Ondertussen werden spelers die er in de Nederlandse Hoofdklasse alles aan hadden gedaan om geselecteerd te worden doodleuk thuisgelaten. Kansloos verhaal, letterlijk, want de bondscoach heeft niet eens de moeite genomen om naar de spelers in Nederland te komen kijken.

In het stuk op honkbalsoftbal.nl mag er weer kritiekloos onzin verkondigd worden. “Deze route is te moeilijk gebleken. Niet alleen door deze tegenstanders, maar we hadden ook te maken met corona, weinig kansen in de afgelopen twee jaar om samen te spelen, het verplaatsen van het toernooi, de hele mikmak.”. Hallo! Corona is een wereldwijde pandemie, iedereen had ermee te maken, voor iedereen was het lastig om samen te spelen en iedereen had ‘last’ van het verplaatsen van het toernooi.

Hou op zeg, zonder corona had je naast Venezuela en de Dominicaanse Republiek ook met Taiwan, Australië en China moeten afrekenen. Als je in dat veld derde was geworden had je het beter gedaan dan je op basis van de kwaliteit van de spelers had mogen verwachten. Een betere kans dan een driekamp waarbij je de eerste twee wedstrijden zelfs nog mocht verliezen had je je niet mogen wensen. En “We konden door de timing van het toernooi onze Minor League-spelers niet gebruiken”, dat is niet alleen waar voor het Nederlands team, maar ook voor Venezuela en de Dominicaanse Republiek die zelfs veel meer keus hadden gehad als die jongens wél mee hadden mogen doen.

Door niet te denken aan de toekomst, maar koste wat kost de beste beschikbare spelers te selecteren, is het resultaat het enige waar Meulens en Smeets op afgerekend moeten worden. En ze hebben gefaald, en dat zegt Smeets zelf ook “We hebben gefaald en beneden onze stand gepresteerd”, het enige dat nog ontbreekt is de bijbehorende conclusie die hieraan verbonden moet worden.

Waar we niet op zitten te wachten is geklaag over het ontbreken van een jongere groep achter de huidige generatie. Dat hebben ze gewoon zelf gedaan. Zij zijn er de oorzaak van dat spelers als bijv. Stijn van der Meer niet al veel meer ervaring hebben op hoog niveau, zij zijn er de oorzaak van dat spelers als Nick Urbanus er helemaal mee op zijn gehouden. En dan doodleuk verkondigen. “Het is lastig, want ervaring is erg belangrijk op toernooien. Maar je krijgt nooit ervaring als je niet de kans krijgt”. Geef mij even een teiltje aub.

Volgens Smeets komt het EK dat a.s. september gespeeld wordt te vroeg om te verjongen, en zal er dan weer met een ‘soortgelijke selectie’ gespeeld worden. Waarom? Waarom niet gewoon met de spelers uit de Hoofdklasse die je eerder al had kunnen en moeten selecteren? Tijd voor de KNBSB om de kaders dusdanig neer te zetten dat er daadwerkelijk weer naar de toekomst van het Nederlandse honkbal gekeken wordt i.p.v. alleen naar het volgende toernooi.

En hé, voor iedereen die dit allemaal niet leuk vindt om te lezen, vette pech. Gezien hoe hard De Boer wordt aangepakt? Vertel me maar waar ik ongelijk heb. Jullie willen allemaal zo graag ‘topsport’, de KNBSB wil toch zo graag topsport, Meulens en Smeets willen toch zo graag topsport, nou daar hoort ook gewoon bij dat er harde conclusies worden getrokken. Koffers pakken dus.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES