24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

10 juli 2021 – Zowel in eigen huis als in Parma heeft landskampioen Bologna flink uitgehaald in de twee laatste wedstrijden in de Serie A, alvorens te vertrekken naar het Tsjechische Ostrava, waar vanaf dinsdag gestreden wordt om de European Champions Cup.

In de ene round robin poule ontmoet de Italiaanse nummer 1 Bologna de Nederlandse nummer 2 Neptunus en in de andere poule komt de Italiaanse nummer 2 Parma uit tegen de Nederlandse nummer 1 Pirates. Zo gebeurt dat ieder jaar, maar in 2021 moet de Europese bond teruggrijpen naar de Nederlandse eindstand van 2019, omdat de Hoofdklasse in 2020 voor het eerst in 100 jaar geen kampioen voortbracht, ondanks 2-0 voor L&D Amsterdam Pirates in de Holland Series.

In de Italiaanse honkbal play-offs zijn de twee Europese clubs UnipolSai Bologna en Parma Clima beide ingedeeld in Girone A samen met Collecchio en Cagliari. In Girone B vinden we Nettuno 1945, Macerata, Godo en het buitenlandse San Marino terug. In het eerste weekend bleven Bologna en Parma net als in het regular season ongeslagen. Donderdagavond leed Parma zijn eerste nederlaag van het seizoen (12-4 in Bologna) en de tweede volgde meteen gisteravond in Parma (2-10). Daardoor heeft de club met de Nederlanders Van Gurp en Leonora nu al de finale serie van Italie in zicht, waarin zij hun landstitel kunnen verdedigen tegen of Nettuno 1945 of San Marino. Ondanks hun bijdragen in de twee wedstrijden was de hoofdrol weggelegd voor de Venezolaanse eerstehonkman Osman Marval, die donderdag in de vierde inning twee homeruns sloeg en vrijdag zijn derde van het weekend afleverde.

Opvallende overeenkomst in de twee wedstrijden was de explosie van de Bolognese slagploeg in de vierde inning. Donderdag scoorde de thuisploeg bij 0-2 achter maar liefst 10 runs in die ene inning, na in de eerste drie steeds op de honken gestrand te zijn. In de wedstrijd op vrijdag werden in de vierde inning 6 runs gescoord, zij het bij een 0-2 voorsprong. Donderdag opende Marval de score van Bologna met een tweepunten homerun op startende werper Mattia Aldegheri. Nadat Ericson Leonora zijn back-to-back homerun had geslagen voor de eerste voorsprong 3-2, kwam 8 beurten later bij 1 man uit Marval voor de tweede keer in die inning aan slag. Met wederom Martini op het eerste honk sloeg hij de bal van reliever Raul Rivera het buitenveld uit voor de 10-2 voorsprong. In de hele wedstrijd werden de punten van Bologna binnen geslagen door 2B Raywendley van Gurp, DH Filippo Agretti 2, 3B Renzo Martini 2, 1B Marval 4, RF Leonora en CF Lorenzo Dobboletta 2. Winnende werper was Claudio Scotti met 4 hits en 2 runs tegen in 5 innings.

Box score en play-by-play Parma vs. Bologna

Onder de TV camera’s van de Italiaanse bond FIBS in het Nino Cavalli stadion van Parma was het vrijdag wederom de bezoekende club, die een 0-2 voorsprong nam. In de eerste Italiaanse wedstrijd van de week mogen alleen Italiaanse werpers optreden, maar in de tweede mogen ook de dure buitenlanders de heuvel op. Voor Parma was dat de Venezolaan Danny Rondon, die in het Mexicaanse Puebla nog voor zijn vaderland op het OKT uitkwam. In de vierde inning werd hij na 3 singles en een hit-by-pitch, waardoor Bologna zijn voorsprong van 0-2 uitbouwde naar 0-3, afgelost door de Venezolaan Jose Campos. Deze begon met een vrije loop voor Van Gurp, waarna een rally ontstond naar 0-8. Bij de stand 2-8 in de achtste inning liepen Marval (homerun) en Leonora (eigen single en twee Italiaanse singles) de twee punten naar de tweede overwinning met dubbele cijfers voor Bologna: 2-10. Winnende werper werd de mid-reliever Filippo Crepaldi, die in 3 innings 30 pitches nodig had om zonder schade door zijn beurt te komen. Startende werper van Bologna was de Braziliaanse Italiaan Murilo Brolo, die in 4 innings slechts 1 (op hem verdiend) punt tegen kreeg.

Box score en play-by-play Bologna vs. Parma

Programma European Champions Cup:
13/7 Bologna – Heidenheim, Amsterdam – Ostrava, geen verder programma op schedule WBSC Europe.
14/7 Bonn – Amsterdam, Rouen – Bologna, Heidenheim – Rotterdam, Ostrava – Parma
15/7 Rouen – Heidenheim, Bologna – Rotterdam, Amsterdam – Parma, Bonn – Ostrava
16/7 Halve finales
17/7 Finales om bronzen medaille en om gouden en zilveren medailles

Schema en uitslagen European Champions Cup

Ray van Gurp scoort vrijdag glijdend in de vierde inning, waarna Parma manager Poma door scheidsrechter Pizziconi uit het veld wordt gestuurd wegens herhaald protesteren.

 

Pim van Nes

RELATED ARTICLES