Hoe duur wordt de ‘overschrijving’ van Loopstok?

Amsterdam, 14 juli 2021 – Voordat het Nederlands Team bij het OKT onderuit ging was al duidelijk dat een aantal Oranjespelers dat dit jaar nog niet in de Hoofdklasse gespeeld had na het toernooi in Mexico alsnog naar Nederland zou komen.

Dat was een goede oplossing voor spelers die nog wel wat wedstrijden wilde spelen voordat ze naar, toen nog misschien, de Olympische Spelen en het EK zouden afreizen. Daarbij was het voor Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam een mooie kans om hun teams te versterken voor de wedstrijden om de Champions Cup, het toernooi dat op dit moment in Ostrava wordt afgewerkt.

Maar ook Pioniers leek een Oranjegraantje te gaan meepikken omdat zij Sicnarf Loopstok aan hun roster konden toevoegen. Je kan in het kader van competitievervalsing natuurlijk van alles zeggen over dit soort overschrijvingen, maar het goede nieuws was in dit geval dat de betreffende speler een keer niet werd toegevoegd aan één van de twee toch al veel te sterke rosters.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de wedstrijden in de Hoofdklasse na het OKT niet echt gevolgd had, dus was ik behoorlijk verbaasd toen ik gisteren ineens de naam van Loopstok tegenkwam tussen de statistieken van L&D Amsterdam op de Champions Cup. Maar hij blijkt dus ook al vier wedstrijden in de Hoofdklasse gespeeld te hebben.

Ironisch genoeg was zijn eerste slagbeurt in Nederland een pinch-hit-beurt in de negende inning van de derde wedstrijd van de series van L&D Amsterdam tegen Pioniers. De club waarbij Loopstok dus eigenlijk op het roster had moeten staan.

Hoe het allemaal precies gelopen is wordt op dit moment uitgezocht, maar omdat de bond niet uitblinkt in transparantie over dit soort zaken hier alvast een poging tot een reconstructie.

Toen het Nederlands team werd uitgeschakeld in Mexico had Loopstok nog geen club in Nederland waar hij de periode tussen het OKT en het EK kon overbruggen. Er is toen in ieder geval met drie, maar misschien wel met meer, Hoofdklasse clubs contact gezocht. Pioniers zou als eerste rond zijn gekomen met Loopstok en de KNBSB zou de kosten voor de vlucht naar Nederland voor haar rekening nemen.

Bij de bond waren dus ook diverse mensen op de hoogte van deze overschrijving/aanmelding. Pioniers was dan ook not-amused toen bleek dat Loopstok op 4 juli ineens bij L&D Amsterdam in de dug-out zat. Voorafgaande die wedstrijd heeft Pioniers nog aangegeven dat Loopstok niet speelgerechtigd kon zijn voor L&D Amsterdam en dat hij dus ook niet voor de Amsterdammers mocht uitkomen.

Die waarschuwing werd in de wind geslagen en Loopstok ging toch spelen waardoor, als Pioniers inderdaad gelijk heeft en krijgt, L&D Amsterdam twee punten in mindering zou moeten krijgen en die wedstrijd moet worden overgespeeld. En dat geldt dan dus ook voor de series die Loopstok heeft gespeeld tegen HCAW die nu nog in de boeken staat als ‘sweep’, maar vervolgens dan zes minpunten oplevert voor de Amsterdammers én in z’n geheel moet worden overgespeeld.

En het wordt dan wellicht nog pijnlijker omdat Loopstok op dit moment dus ook in Ostrava voor L&D Amsterdam uitkomt en daar dus wellicht ook als ongerechtigd speler uitkomt. Wat de gevolgen daarvan zijn zal ongetwijfeld pas na dat toernooi bekend worden, maar ook met Loopstok heeft L&D Amsterdam nog een pittige klus te klaren.

Loopstok krijgt voor L&D Amsterdam vier wijd in z’n eerste at bat in de Hoofdklasse