24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

28 juni 2021 – Zeven van de acht geplaatste clubs van de Serie A hebben inderdaad hun poule gewonnen. De enige club, die het voorrecht kreeg als poulehoofd ingedeeld te worden en nu toch uitgeschakeld is, is Senago in poule B. Deze club kwam vorig jaar uit in de Serie A2 en had zich via play-offs verzekerd van een plaats als debutant in de toenmalige Serie A1.

Daarna werd de hoogste afdeling van het Italiaanse honkbal spectaculair uitgebreid van zes in 2020 naar drieendertig in 2021. Senago werd ingedeeld met Lombardijnse regiogenoten Bollate en Brescia, alsmede met Cagliari op het Italiaanse eiland Sardegna (Sardinie).

De acht poulewinnaars zijn Parma (van poule A), Cagliari (B), Collecchio (C), Bologna (D), Macerata (E), Godo (F), San Marino (G) en Nettuno (H). Vijf van deze clubs bleven ongeslagen (12-0): Parma, Bologna, Macerata, San Marino en Nettuno. Een nederlaag leed Godo (11-1) en twee nederlagen leden Collecchio (14-2) en Cagliari (6-2). Uitgeschakeld voor de play-offs, maar met een winstpercentage boven .500 zijn Ronchi dei Legionari (8-4), Grosseto en Paterno (7-5), Modena (9-7) en Torino (6-5). De top acht clubs gaan komend weekend door in twee divisies van 4 clubs, die als play-offs zullen leiden naar de Italian Baseball Series en de landstitel. Nu zullen dus ook de op het vaste land tamelijk geconcentreerde topclubs naar Cagliari moeten vliegen.

Na enkele sessies met pitchers en catchers geleid te hebben, heeft bondscoach Mike Piazza een uitgebreide groep van 38 spelers opgeroepen voor een centrale training op woensdag 30 juni in voorbereiding op het Europees Kampioenschap in Turijn, Piemonte. Hij wordt technisch geassisteerd door de eveneens Amerikaans geboren Vince Horsman (pitching), David Sheldon en Dan Bonanno, alsmede de Italiaan Gianmarco Faraone. Zij testen in Godo de volgende spelers:

Pitchers (18): Andretta, Aldegheri, Bassani, Bortolotti, Brolo, Caiffa, Crepaldi, Di Raffaele, Fabiani, N. Garbella, Loli, Palumbo, Perez, Quattrini, Rivera, Scotti, Sheldon en Zotti.

Catchers (8): Astorri, Deotto, Epifano, Liberatore, Mineo, Monello, Morresi en Sabbatani.

Infielders (5): Agretti, Ferrini, Giarola, Grimaudo en Paolini.

Outfielders (7): Bertossi, Celli, Dobboletta, G. Garbella, Loardi, Martini en Poma.

27/06/2021 Het bondsbestuur van de FIBS vergaderde zondag onder leiding van voorzitter Andrea Marcon in de vergaderzaal van de gemeenteraad in Castions Di Strada, waar momenteel het EK softbal wordt gehouden
Pim van Nes

RELATED ARTICLES