“Het maakt niet uit hoeveel wedstrijden iemand heeft gespeeld” – I call bullshit

Amsterdam, 24 juni 2021 – Het was voor het Nederlands Team gisteren snel gedaan met de kansen tegen Venezuela. Verdedigend was het slordig en aanvallend vielen de honkslagen teveel gespreid over de wedstrijd.

Gelukkig zorgt de toernooi-opzet ervoor dat de Oranjemannen de eerste twee wedstrijden als oefenwedstrijden kunnen beschouwen. Of beter gezegd, als wedstrijden waarin een aantal spelers het broodnodig wedstrijdritme op kan doen.

Volgens de nieuwe (en zeker verbeterde) honkbal-propaganda-site van de KNBSB honkbalsoftbal.nl ziet Meulens “geen direct verband tussen de individuele fouten en het gebrek aan wedstrijdritme van sommige spelers”. Hij wordt daarbij letterlijk gequote “Waar spelers op het veld staan, worden fouten gemaakt. Het maakt niet uit hoeveel wedstrijden iemand heeft gespeeld.”. En dan is het natuurlijk prettig dat de interviewer niet even kritisch doorvraagt, want als er één sport is waar wedstrijdritme belangrijk is dan is het wel honkbal. In de Major League zijn de echte “everyday players” langzaam aan het uitsterven, maar dat betekent alleen maar dat ze niet meer zeven, maar wel vaak nog steeds vijf of zes dagen per week spelen. Kortom, I call bullshit.

Alle topsportprofeten in het Nederlandse honkbal zullen dat beamen. Daar waar ik denk dat het goed zou zijn voor het Nederlandse honkbal om in de Hoofdklasse ‘maar’ twee wedstrijden per week te gaan spelen willen zij juist vasthouden aan drie en het liefst zelfs nog meer wedstrijden spelen. Ik ben het overigens met ze eens, als je als doel hebt een zo hoog mogelijk niveau te halen, dan moet je gewoon heel veel spelen. En waarom zou je anders überhaupt nog oefenwedstrijden spelen voordat het seizoen begint?

Meulens noemt vervolgens Sharlon Schoop als ‘bewijs’ van dat het geen verschil hoeft te maken, en dat maakt het allemaal niet veel sterker. “Hij heeft weinig gespeeld dit jaar – vooral getraind op Curaçao – en hij heeft vandaag clean gespeeld met een base hit en een homerun”. Ja, Schoop speelde zeker geen slechte wedstrijd. In de vierde inning sloeg ie met twee man uit een hit, en in de 9e inning met een 1-9 achterstand, sloeg hij een homerun. In het veld was ie foutloos, maar ik denk dat hij zelf vindt dat hij aan het begin van de wedstrijd de backhand-toss van Daal had moeten hebben. Je zou daar net zo goed kunnen beargumenteren dat een klasse-speler als Schoop met wat meer wedstrijdritme die bal gewoon gehad had.

Met het laatste deel van de quote van Meulens ben ik het dan wel weer eens. Hij zegt “Het werkt voor iedere speler anders”, maar daar moet ie dan wel nog even aan toevoegen dat de meeste spelers vooral gebaat zijn bij veel wedstrijden spelen.

En vanavond mogen ze weer aan de bak. De Dominicaanse Republiek mag dan misschien lager dan Nederland staan op de wereldranglijst, tijdens de Premier12 in 2019 waren ze met 14-4 nog veel te sterk. Gelukkig hoeft het nog niet echt voor de Nederlanders. Ze moeten vooral veel pitchers en pitches zien, meer innings maken en wedstrijdritme op doen. De bondscoach heeft ongetwijfeld de beste beschikbare spelers geselecteerd en door deze toernooi-opzet is het helemaal niet zo’n probleem dat een aantal spelers niet meteen vanaf het begin scherp is. Hup Holland!