Ik hoop dat ze verliezen vanavond

Amsterdam, 23 juni 2021 – De mensen die m’n stukjes écht lezen, en zich dus niet alleen maar, en maar al te graag, verslikken in het clickbait dat ik af en toe op de sociale media achterlaat, snappen dat deze kop niet klopt.

Daar waar 17 miljoen Nederlanders hun mening hebben en kritiek mogen hebben op de selectie, de opstelling én zelfs de speelwijze van het Nederlands elftal, twijfelt niemand eraan dat al die criticasters gewoon in hun oranje outfit voor de TV of een ander groot scherm gaan zitten om datzelfde Oranje aan te moedigen, ook als De Boer wéér kiest voor 5-3-2 en Malen op de bank laat zitten. Voor mijn kritiek op het Nederlands honkbalteam lijkt dat soms een beetje anders te zijn.

Ja, ik ben het hartgrondig met Ronald Jaarsma eens dat als er op deze manier geselecteerd wordt je beter gewoon de Hoofdklasse kan laten doorspelen. Ja, ik denk dat een Nederlands Team met jongens die niet in Nederland spelen, en hier zelden of nooit te zien zijn, totaal niet bijdraagt aan de oplossing van de grote problemen die we hier in Nederland hebben met de afnemende populariteit en bijbehorende ledendaling. Nee, ik ben het niet eens met dat handjevol ‘echte honkbalkenners’ in Nederland dat vindt dat we altijd het allerbeste team moeten selecteren (“want dat is nou eenmaal topsport”). Ja, ik geloof er heilig in dat we de honkbalsport in Nederland kapot aan het maken zijn door keer op keer topsport boven breedtesport te stellen. Ja, ik ben er inmiddels van overtuigd dat de KNBSB als een junkie verslaafd is geraakt aan de financiële drugs van het NOC*NSF en de MLB.

Toegegeven, ik erger me mateloos aan Tjerk Smeets die de afgelopen jaren en ook dit jaar weer de selectie en het selectieproces verdedigt. Ik erger me ook aan Hensley Meulens die niet meer reageert sinds ik hem gevraagd heb naar de spelers die de afgelopen maanden niet gespeeld hebben, maar alleen maar getraind hebben op Curaçao, waar hij zelf ook was, en nu wel geselecteerd zijn, ten koste van spelers uit de Hoofdklasse. Ik vind het een beetje kinderachtig. Maar beide heren staan volledig in hun recht, zij doen wat er door de KNBSB van ze gevraagd wordt: Zo hoog mogelijk proberen te eindigen zodat het financiële infuus van het NOC*NSF niet in gevaar komt. Ten koste van alles.

Het Nederlandse honkbal is heel hard naar de afgrond aan het gaan, en op een gegeven moment is het afgelopen. Dat kan o.a. voorkomen worden door verstandiger om te gaan met het Nederlands Team, en natuurlijk is dat maar een onderdeel van de oplossing. Als die keuze niet gemaakt wordt dan zal er straks cold turkey afgekickt moeten worden. Of omdat er geen fatsoenlijke competitieve Hoofdklasse meer over is, of omdat honkbal definitief van het Olympisch programma verdwijnt of omdat verengingen bij bosjes omvallen omdat ze geen voldoende leden meer hebben.

Mijn ‘probleem’ is dat ik meer van honkbal hou dan van het Nederlands Team, net als dat ik meer van honkbal hou dan van topsport. Het wrange in dit hele verhaal is dat ook als er straks nog maar acht verenigingen in Nederland over zijn, en Curaçao een eigen nationale team heeft dat in de Top-10 van de wereld staat, er nog steeds een Nederlands Team samengesteld wordt én ook de Hoofdklasse nog gewoon bestaat. Alleen jammer dat dit dan niet alleen de hoogste klasse, maar tegelijkertijd ook enige en dus ook de laagste klasse zal zijn.

Maar goed, dat is dus van later zorg. Eerst vanavond maar even winnen van Venezuela. En dat meen ik dus wél.

PS
Ik zag een (re)Tweet langskomen van de bond vanmiddag met deze link naar de wedstrijd van vanavond: https://www.youtube.com/watch?v=GxShZGdjHcU. Ik weet alleen niet zeker of die werkt, maar dit is dan volgens mij een alternatief:

https://www.youtube.com/watch?v=JtzHpb-y9ns