Gemengde reacties op selectie Nederlands Team

Amsterdam 11 juni 2021 – De spelers zouden afgelopen zondag al geïnformeerd worden, maar het werd begin deze week, ietsjes later dan gepland dus. Dinsdag bereikte mij de eerste berichten over spelers die wel en vooral ook spelers die niet geselecteerd waren. Een half uur geleden werd de selectie d.m.v. een persbericht en een bericht op de Honkbalsite officieel bekendgemaakt.

Van de 26 spelers heeft de helft de afgelopen weken in de Hoofdklasse gespeeld. Bij deze 13 spelers zitten 7 werpers. Hoewel Curaçao Neptunus met 7 spelers (waarvan 3 werpers) hofleverancier is is Ronald Jaarsma, coach van Neptunus, niet te spreken over de selectie. Hij zegt hierover:

“Als de twee bondscoaches samen met de technisch directeur de voorkeur leggen bij spelers die maanden lang trainen zonder club en wedstrijdritme ipv in topvorm verkerende hoofdklassespelers, dan is het tijd om als hoofklasse-competitie te realiseren dat het hele oranje-traject de hoofdklasse meer in de weg zit dan andersom. Ik zou dan ook graag vanaf nu doorspelen met mooi weer ipv 4 onderbrekingen tijdens je seizoen.”

Michael Duursma, coach van L&D Amsterdam, is milder in zijn reactie. Ik vroeg hem voordat de complete lijst bekend werd gemaakt wat hij ervan vond.

“Wij hebben inderdaad spelers die mee gaan naar het OKT. Het zijn er iets minder dan ik had gehoopt maar o.a. door blessures zijn er een aantal die niet mee gaan. Daarentegen ben ik erg blij voor Mike Groen en Denzel Richardson. Zij werken er al het hele jaar hard voor, en het is mooi om te zien dat dit beloond wordt. Ik hoop dat Tom de Blok, JC Sulbaran, Shairon Martis, Mike Groen, Sharlon Schoop en Denzel Richardson gaan vlammen en samen met hun teamgenoten de Olympische Spelen gaan halen. Verder mooi om te zien dat onze ervaren infielder Niels van Weert teammanager is van KOTN.”

Hoewel infielder Sharlon Schoop en werper Shairon Martis op Curaçao trainen en dit jaar nog niet in de Hoofdklasse (of ergens anders) uitkwamen noemt Duursma deze spelers toch. Beide spelers kwamen vorig jaar ook al uit voor L&D Amsterdam en zullen zich na het OKT weer voegen bij het team.

In het stuk op de Honkbalsite nadruk gelegd op de debutanten Mike Groen en Jiandido Tromp. Verder komt Tjerk Smeets, Technisch Directeur van de bond, aan het woord over de selectie:

“Het samenstellen van een selectie is altijd een puzzel. Maar met de vele wijzigingen, aanpassingen en bijbehorende gevolgen rondom dit toernooi was het maken van deze groep echt ingewikkeld. Na veel overleggen met de technische staf zijn we echter tot de conclusie gekomen dat deze spelers ons de beste kans geven om het laatste ticket voor Tokyo te veroveren. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we mooie dingen kunnen gaan doen op het OKT.”

De volledige selectie:

Pitchers
Tom de Blok L&D Amsterdam
Mike Bolsenbroek Heidenheim Heideköpfe
Wendell Floranus Tigres de la Angelopolis (Mexico)
Mike Groen L&D Amsterdam
Franklin van Gurp Free agent
Lars Huijer HCAW
Jair Jurrjens Guerreros de Oaxaca (Mexico)
Kevin Kelly Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell Curaçao Neptunus
Shairon Martis Free agent
Juancarlos Sulbaran L&D Amsterdam
Orlando Yntema Curaçao Neptunus
Catchers
Sicnarf Loopstok Lincoln Saltdogs (USA)
Dashenko Ricardo Curaçao Neptunus
Infielders
Yurendell de Caster Wildcats (Curaçao)
Calten Daal Free agent
Dwayne Kemp Curaçao Neptunus
John Polonius Curaçao Neptunus
Juremi Profar Free agent
Sharlon Schoop Free agent
Curt Smith Lincoln Saltdogs (USA)
Outfielders
Roger Bernadina Curaçao Neptunus
Randolph Oduber Hoofddorp Pioniers
Denzel Richardson L&D Amsterdam
Ademar Rifaela Free agent
Jiandido Tromp San Marino (Italië)

De technische staf:

Hensley Meulens Manager
Evert-Jan ‘t Hoen Bench Coach
Robin van Doornspeek Pitching Coach
Sidney de Jong Hitting Coach
Ben Thijssen 3e Honk Coach
Wim Martinus 1e Honk Coach
Lester Victoria Bullpen Coach & Advanced Scout
Harmen Bakker S&C Coach
Kevin Sprengers Fysiotherapeut
Niels van Weert Teammanager
Tjerk Smeets Technisch Directeur