17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

7 juni 2021 – De twee Italiaanse tegenstanders van Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam in het European Champions Cup tournooi staan beide ongeslagen op de eerste plaats van hun poule in de Serie A. Na drie weekends hebben de 32 clubs daar al hun tegenstanders binnen hun poule ontmoet. Landskampioen UnipolSai Bologna en runner-up Parma Clima wonnen hun 6 gespeelde wedstrijden vaak met groot verschil van clubs, die vorige jaren nog uitkwamen in de Serie A2 en dit jaar blozend debuteren in de grote stadions van Bologna, Parma, San Marino en Nettuno.

BOLOGNA
Bologna versloeg in poule D het bezoekende Bolzano afgelopen zaterdag twee maal in 7 innings: 15-0 in de middag en 12-0 in de avond. MVP in de middag was korte stop Filippo Agretti dankzij 3 honkslagen uit 3 beurten, inbegrepen een homerun en een driehonkslag, waarmee hij in totaal 4 punten binnen sloeg. Startende werper was Claudio Scotti, die in 4 innings 6 keer 3 slag gooide en 2 honkslagen tegen kreeg. Relief pitchers waren Matthias Zotti (2) en Alex Bassani (1 inning). In de avond werd de eerste bal gegooid door sport- en cultuurwethouder Matteo Lepore, waarna Raul Rivero de strijd aanging met de tegenstander. In 4 innings gooide hij zonder honkslagen tegen te krijgen 9 keer 3 slag en 1 keer 4 wijd. Angelo Palumbo voor twee en Filippo Crepaldi voor een inning waren zijn relievers. Derdehonkman Renzo Martini werd uitgeroepen tot MVP wegens diens 3 punten homerun en 2 singles.

PARMA
In poule A behoefde Parma Clima tegen Settimo Torinese ook tweemaal slechts 7 innings te verdedigen en won het met 16-2 en 10-0. Spectaculair in Parma was de kickstart van Settimo, dat brutaal meteen de leiding nam (0-2), maar bij aanvang van de tweede inning al weer met hetzelfde saldo achter stond (4-2). De meeste punten werden binnen geslagen door catcher Giulio Monello: vier dankzij twee eenhonkslagen. Pitchers waren Mattia Aldegheri (5 innings, waarin 9 maal 3 slag en 4 honkslagen tegen) en Giovanni Bortolamai (2 innings met totaal 16 pitches, waarvan 14 strike). In de avond werd ceremonieel gegooid door professor Marcello Tiseo van het oncologisch dagziekenhuis van de Universiteit van Parma, een nieuwe partner van de honkbalclub. Startende werper in de wedstrijd was Michele Pomponi, die 9 keer 3 slag gooide in 5 innings, waarna hij werd afgelost door Jose Campos, die in zijn twee innings 20 pitches afleverde die 19 keer slag werden beschouwd. Met 3 hits was korte stop Francesco Pomponi de productiefste slagman bij de thuisploeg.

NEDERLANDERS IN SERIE A
De Nederlandse pitcher Bryan Biegel (W0-L2) van Milano 1946 staat na twee starts in de Serie A op een verdiende puntengemiddelde van 21.00 na 6 innings op de heuvel. Zijn collega op de heuvel Gillian Wernet wordt door Parma uitgeleend aan Hotsand Macerata en heeft daar met 3 saves een vpg van 3.27 opgebouwd in 11 innings. Zijn club is met 6-0 de ongeslagen koploper in poule E.

Aan dit succes draagt ook Javier Lopez bij met zijn slaggemiddelde van .333, waaronder 3 doubles, 1 triple en 1 homerun. Parma stelt wel zelf onze landgenoot Urwin Juaquin op en die heeft in 20 slagbeurten met 4 hits 4 lopers binnen geslagen. Ook Bologna heeft een nuttige Nederlander in de gelederen. Ericson Leonora sloeg in 23 beurten al een gemiddelde van .391 bij elkaar, waaronder twee tweehonkslagen en twee homeruns. Daarmee hielp hij zijn club 7 keer te scoren. Bij ongeslagen koploper San Marino scoort Jiandido Tromp in poule G zelfs een gemiddelde van .545 met 12 hits in 22 beurten. Mede dankzij 1 double en 2 homeruns sloeg hij 11 punten binnen. In het naburige Godo doet Shakir Albert van zich spreken met zijn gemiddelde van .462 over 26 slagbeurten. Daarin sloeg hij 12 keer raak voor 6 doubles, 1 triple en 2 homeruns (8 rbi). Zijn club is ongeslagen koploper in poule F. In het diepe zuiden toont Enrique Hatma zijn waarde voor Paterno Red Sox met zijn gemiddelde van .364, berekend over 22 beurten, waarin hij onder meer 1 homerun, 1 triple en 1 double sloeg, goed voor 10 rbi. Zijn club staat tweede in poule H.

Pim van Nes

RELATED ARTICLES