Marcon gisteren herkozen als Italiaans bondsvoorzitter 2021 – 2024

8 november 2020 – Bij een recordopkomst van 92% van de clubs bij de verkiezingen voor het voorzitterschap en de bondsraad, heeft Andrea Marcon in de eerste ronde meteen gewonnen met bijna 60% van de stemmen. Hij zal het Italiaanse honkbal en softbal leiden voor de volgende Olympische periode van 2021 tot en met 2024, die zowel Tokyo als Parijs zal omvatten qua zomerspelen.

Zijn start-up tegenstander in de verkiezingen kreeg iets meer dan 40% van de stemmen in de Tuscany Hall in de Toscaanse hoofdstad Florence. Na zijn presentatie werd Massimo De Luca met een handdruk begroet door Marcon en hetzelfde gebeurde na de toespraak door Marcon.

In de verkiezingen voor 10 plaatsen in de bondsraad, waarmee Marcon de komende 4 jaar gaat overleggen bij de belangrijke besluiten en procedures van de Italiaanse honkbal- en softbalbond, werd verrassenderwijs de eerste vicevoorzitter Fabrizio De Robbio niet herkozen. Van de 7 bestuurders in de bondsraad ontving het zittende lid Roberta Soldi de meeste stemmen. Zij kreeg 9,53% van de stemmen, gevolgd door Barbara Zuelli (8,81%), Marco Mannucci (8,32%), Aldo Peronacci (7,10%), de blinde speelster Barbara Menoni (6,60%), Luigi Cerchio (6,23%) en tweede vice-voorzitter Vincenzo Mignola (5,87%). Dit betekent dat nu drie vrouwen zitting hebben in het 7-koppig bestuur (consiglio federale). Alle verliezers in deze categorie zijn mannen, onder wie ex-vice-voorzitter De Robbio (5,32%) en de journalist Elia Pagnoni (2,81%).

De bondsraad wordt aangevuld tot 10 zetels door twee vertegenwoordigers namens de spelers en een namens de coaches. Gekozen werden de beste Italiaanse pitcher Alessandro Maestri (31,52%) en de softbalster Daniela Castellani (20,65%). Bij de coaches versloeg Alessandro Cappuccini (51,90%) de voormalige bondscoach van de softbalsters Marina Centrone (38,73%). De vergadering bestond uit ongeveer 300 personen, die merendeels over honderden kilometers naar het congres waren gereisd met vrijwaring voor de controles, die onderweg worden uitgevoerd op autowegen, spoorwegstations en vliegvelden wegens corona lockdown door het kabinet Conte. In de Tuscany Hall werden de machtigingen van eigen club en van derde clubs gecontroleerd, zat iedereen ruim anderhalve meter uit elkaar en werden de stemmen uitgebracht in een aparte ruimte, waar toegang en doorloop onder nauwkeurig toezicht gebeurde.