Flying Petrels heeft het mooiste shirt!

Amsterdam, 7 november 2020 – Ik moest het zelf ook even nazoeken, maar eind augustus heb ik op deze site voor het laatst opgeroepen om te stemmen voor de verkiezing van “het mooiste honkbalshirt van Nederland”.

Sindsdien is er natuurlijk nogal wat gebeurd. De competitie werd stilgelegd, kampioenschappen moesten van achter een bureau in plaats van op het veld beslecht worden én we zitten nu met z’n allen gezellig in de tweede golf. Kortom, iedereen had wel even wat anders aan z’n hoofd. Gelukkig is de input van de jury vorige week uiteindelijk dan toch bij elkaar gebracht waardoor we nu een echte winnaar hebben, er is een “Mooiste shirt van Nederland”.

De jury bestond naast ikzelf uit:
Tony Cohen, oud speler, international en natuurlijk fashion-icoon
Karel Crouwel, oud speler, international en oprichter van Playball Europe
Laurens-Jan Derijks, oud speler en oprichter van de DSBSL en initiator van de Third Series
Het bestuur van de KNBSB
Het publiek

Het publiek, iedereen die gestemd heeft dus, was verantwoordelijk voor het terugbrengen van de 58 inzendingen tot een top-10. Het shirt met de meeste stemmen kreeg vervolgens 10 punten, de nummer 2 kreeg 8 punten, 3 kreeg 6 punten, 4 kreeg 4 punten en de vijfde plek was goed voor 2 punten. Vervolgens konden de overige juryleden op dezelfde mande eenzelfde aantal punten verdelen, zonder dat er bij de juryleden overigens bekend was welke vijf shirts het publiek de meeste punten had gegeven.

Nadat alle stemmen geteld waren werd duidelijk dat er maar één shirt aanspraak kan maken op de titel “Het mooiste shirt van Nederland”, en dat is het jubileumshirt van Flying Petrels!

tekst gaat door onder de foto

Menno Leeflang, Hoofdcoach van Flying Petrels Heren 1, zegt over het shirt “Dit shirt is speciaal ontworpen vanwege het 60 jarig jubileum en heeft de retro look van de allereerste shirts van FP. Verschillende logo’s en details verwijzen naar de 60 jaar historie van de club.

Omdat de jury individueel beoordeeld heeft is er geen juryrapport, maar als alternatief geef ik hierbij wel mijn motivatie. “Met oog voor detail werd voor het 60-jarige jubileum dit seizoen een retro jubileumshirt ontworpen. Gedurfd en toch traditioneel, met nét niet teveel verschillende elementen.

Ook ik vind dit dus een heel mooi shirt en gezien het uiteindelijke (geheime) aantal punten ook absoluut de terechte winnaar, maar persoonlijk was er voor mij nog één ander shirt dat hoge(re) ogen had mogen gooien: Het shirt van All In Veldhoven.

tekst gaat door onder foto
Ook een mooi shirt

Uiteindelijk is dit shirt op de vijfde plek geëindigd, maar het verdient tóch een eervolle vermelding. Dit shirt heeft namelijk net zo vaak de maximale score gehad van een jurylid als het shirt van winnaar Flying Petrels. Dit is wat mijn motivatie was bij het inzenden van mijn punten: “De pay-off van 9innings.nl is “Honkbal zoals het hoort”, en dat geldt ook voor dit shirt. Dit is een jersey zoals een honkbal jersey eruit moet zien. Goed contrasterende kleuren met een even traditionele als subtiele witte lijn langs de knopen en neklijn. Met andere woorden: Je hoeft niet goed te zijn om er goed uit te zien!”.

Ik moest dat toch even kwijt, al is het alleen maar om te laten zien dat ik er niet met m’n pet naar heb gegooid en het natuurlijk allemaal  heul, heul, heul errug serieus heb genomen. 😉

Hieronder de complete Top-10 met daaronder de bijbehorende prijzen, en daar weer onder alle shirts.

De uitslag

 1. Flying Petrels, 2020, Jubileumshirt
 2. Thamen, 1968 – 1969
 3. Caribe, 2020
 4. H.S.V. Cheetahs Beek, ’10 – ’20,
 5. All In Veldhoven, 2019 – heden
 6. S.C. Badhoevedorp Badgers, 2019 – heden
 7. Wassenaar, Jaren 70
 8. Drachten_Diamonds, 2020
 9. WSB Apeldoorn
 10. HSC De Sittard Condors, 2016 – heden

De prijzen:

 1. Origineel gesigneerd Nederlands Team shirt – Deelname Playball Baseball Academy
 2. Gedragen shirt van Jair Jurrjens (Premier12) & official Team Kingdom of the Netherlands cap
 3. Gedragen shirt van Rob Cordemans (Premier12) & official Team Kingdom of the Netherlands cap
 4. BP shirts (Premier12)
 5. BP shirts (Premier12) & official Team Kingdom of the Netherlands cap
 6. BP shirts (Premier12) & official Team Kingdom of the Netherlands cap
 7. Baseball5 PlayKIT
 8. Baseball5 PlayKIT
 9. Demarini Sabotage Backpack
 10. Demarini Sabotage Backpack

De shirts:

1 – Flying Petrels

2 – Thamen

3 – Caribe

4 – Cheetahs

5 – All In

6 – Badgers

7 – Wassenaar

8 – Diamonds

9 – WSB

10 – Condors