24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

6 november 2020 – Na een vertraagd en verkort seizen 2020 op de velden, vergaderen morgen de bondsbesturen van Nederland en Italië eendrachtig en simultaan. Om 10.00 uur openen voorzitters Mark Herbold in Nieuwegein en Andrea Marcon in Florence hun vergadering met de clubs, die gaan beslissen over de herverkiezing van respectievelijk softbalbestuurster Petra Arends en algemeen voorzitter Andrea Marcon.

Terwijl in het kleine Nederland vrijelijk gereisd kan worden en in het grote Italië aan regio’s een streng lockdown is opgelegd, vergadert het congres van de KNBSB in video-conferentie en reizen de Italiaanse clubs met vrijwaring naar de Tuscany Hall in de hoofdstad van Toscane. Giovanni Malago, voorzitter van Olympisch Comité CONI en daarmee de hoogste sportautoriteit van Italië, heeft digitaal een vrijwaringsverklaring verspreid, die deelnemers aan het congres bij controles onderweg kunnen overleggen aan de Carabinieri. Nu al hebben 300 deelnemers hun komst bevestigd en dat is meer dan bij vorige verkiezingen.

Het crisisjaar 2020 heeft voor de energieke en inventieve voorzitter Marcon in Italië een gunstige uitwerking opgeleverd, waardoor vrienden en zelfs vijanden erkennen, dat voortzetting van zijn leiderschap aanbeveling verdient boven het alternatief van een nieuweling in de actieradius van de FIBS. De tegenstander bij de verkiezingen rond het bondsvoorzitterschap is de landelijk bekende journalist Massimo De Luca, die na zijn pensionering verwacht een bijdrage aan zijn jeugdliefde honkbal te kunnen leveren door uit het niets bondsvoorzitter te worden midden in een ongekende gezondheidscrisis. Verwijzend naar zijn afgesloten loopbaan bij de RAI en bij La Gazzetta dello Sport pretendeert hij de nationale schijnwerpers weer op honkbal gericht te krijgen. Zijn ploeg kandidaten voor de bondsraad in Italië gebruikte bij de onderbouwing daarvan de foto van Rick van den Hurk omgeven door tientallen Japanse journalisten in het Tokyo Dome na afloop van een WBC-wedstrijd van het Nederlands Koninkrijksteam.

tekst gaat door onder foto
Rick van den Hurk in Tokyo Dome

Gisteren verscheen een interview met de 70-jarige De Luca dankzij honkbaljournalist Filippo Fantasia voor diens website Baseball.it. Op zijn vraag wat De Luca bewogen heeft om nu de handschoen op te nemen, antwoordt hij: “Ik ben serieus, maar ik zou het niet op eigen initiatief hebben gedaan. Ik werd echter benaderd door een groep personen, die ik eigenlijk niet goed kende. Ik heb nadrukkelijk gezegd dat gezien van uit mijn loopbaan de rol van bondsvoorzitter iets heel anders is. Toen ik deze mensen in Milaan ontmoet en gesproken had, ontdekte ik hun specifieke competenties en professionaliteit. Daarom heb ik hun uitnodiging aangenomen uit liefde voor honkbal. Daarbij beschik ik over een eigen kennis van zaken op het gebied van communicatie, zodat ik goed kan luisteren en verwoorden op basis van documenten. We moeten het product honkbal verbeteren, de verkoop ervan rendabeler maken en smakelijker voor de media. Dat doen we nu met een competitie van maar zes clubs, waaraan grote steden Rome en Milaan ontbreken!”

tekst gaat door onder fotoMassimo De Luca presenteert plannen voor de Italiaanse School

Over de ontwikkeling van nationale selecties van junioren tot Azzurri zei De Luca: “We moeten de opleidingen verstevigen, want het niveau van de resultaten moet omhoog. Terwijl ons softbal wel zich geplaatst heeft voor de Olympische Spelen, verkeert ons honkbal in crisis door het missen van de kwalificatie voor Tokyo 2020. Daarom moeten we gaan werken aan verbetering op technisch vlak, zo nodig buitenlandse coaches aantrekken en internationale betrekkingen aanhalen met sterkere landen. We hopen de samenwerking met de internationale federaties te herstellen, want die lijkt de laatste tijd verloren te zijn gegaan. Dankzij de economische ontvangsten kunnen we misschien een Europese league het leven schenken, zodat we meer kunnen spelen op een hoger niveau! Talentontwikkeling gebeurt volgens ons via regionale academies, die niet zo nu en dan iets doen, maar methodisch en met toewijding bezig zijn met talenten, die hoe en waar dan ook altijd weer opduiken. We proberen voor hen groepen van 5 coaches te formeren!”

De huidige bondsvoorzitter Andrea Marcon, die op 31 oktober zijn 47ste verjaardag vierde, werd voor de eerste keer voor 4 jaar gekozen op 26 november 2016, door in de tweede ronde met klein verschil de zittende macht van Riccardo Fraccari, Massimo Fochi en Giovanni Sanna uit het Italiaanse zadel te werpen. Zijn loopbaan binnen de sport verliep tot toen toe als scheidsrechter bij het Italiaanse softbal. Zijn tegenstrever morgen in de op coronaprotocollen voorbereide Tuscany Hall in Florence is de 23 jaar oudere ex-journalist Massimo De Luca. Voor de bondsraad van 10 zetels hebben zich 37 kandidaten gemeld. Opvallende late afzeggers daarbij zijn Pierluigi Bissa, de nieuwe voorzitter van landskampioen Fortitudo Bologna en Giovanni Sanna, de softbalbestuurder uit het kabinet Fraccari. Herverkiesbaar zijn de twee vice-voorzitters Fabrizio De Robbio en Vincenzo Mignola. Voor de 7 bestuurszetels staan 24 kandidaten klaar. Zes honkballers en een softbalster willen de sporters vertegenwoordigen in de bondsraad, die twee zetels voor hen reserveert. Bekende namen zijn de pitcher Alessandro Maestri en de infielder Alex Sambucci. Tenslotte knokken zes coaches om 1 zetel in de bondsraad voor de jaren 2021 – 2024.

Vanaf 09.30 uur kunt u morgenochtend rechtstreeks de assemblee volgen via de live streaming door www.fibstv.com.

De twee kandidaten voor het FIBS-voorzitterschap. Andrea Marcon links en Massimo De Luca rechts

Pim van Nes

RELATED ARTICLES