17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 1 november 2020 – Dit jaar is alles anders, en dat geldt zeker ook voor het najaarscongres van de KNBSB. Niet alleen is er nu vanwege de corona-ellende overgestapt op een volledig online-variant, maar ook het ‘stemproces’ is anders dan bij voorgaande congressen.

Want waar normaal op het congres een onderwerp gepresenteerd, besproken en eventueel bediscussieerd wordt, en er daarna pas wordt gestemd, is dat stemmen nu helemaal naar voren gehaald. Al op 23 oktober hebben alle verengingen een e-mail ontvangen met een link naar het online stemformulier waarop zeven onderwerpen staan waar al direct op gestemd kon worden.

De vergaderstukken met daarin ook die zeven onderwerpen werden zelfs een week eerder al gepubliceerd op de KNBSB-site, een paar dagen daarvoor hebben de verenigingen een e-mail met een uitnodiging en de agenda ontvangen. Iedereen die nog vragen had, die normaal dus op het congres gesteld worden, kon deze tot en met 28 oktober indienen. Op 4 november zullen die vragen ook weer op de bondssite worden gepubliceerd en op het congres worden ze dan behandeld. “Tijdens het online congres is er geen gelegenheid meer om vragen te stellen” is er te lezen op knbsb.nl.

Er moet dus al gestemd worden voordat de vragen beantwoord zijn, en dat lijkt een rare volgorde. Voor wat de begroting voor 2021 betreft is er morgenavond nog wel een extra online-vragenuur ingepland. Net op tijd dus nog voor de deadline voor stemmen die op 4 november gesteld is, dezelfde datum als waarop ook de vragen gepubliceerd worden. Maar aanpassingen doen aan de begroting of aan de andere plannen kan dan weer niet omdat er al sinds 23 oktober gestemd wordt.

Volgens mij komt deze ietwat onlogische volgorde de democratische besluitvorming niet echt ten goede, maar niet die bijzondere volgorde, niet de begroting voor 2021 en ook niet de plannen die het bondsbestuur gaat presenteren zijn wat mij betreft bij dit congres het spannendst.

Nee, het meest spannende is voor mij de bekendmaking van het aantal leden. En we zullen er dit jaar vast en zeker weer een aantal verloren zijn. Normaliter zou dat ook één van de punten zijn die je wil meewegen bij het stemmen voor of tegen de begroting en de contributieverhoging, maar ik kan me niet voorstellen dat er dit jaar verenigingen zijn die het bondsbestuur in dit bizarre jaar willen afrekenen op de ledendaling.

Wat ik óók spannend vind is het aantal verenigingen dat deze keer de moeite gaat nemen, of dus al heeft genomen, om hun stem uit te brengen. Want ik kan vraagtekens zetten bij de stemprocedure, maar de ogenschijnlijke desinteresse die verreweg de meeste verenigingen toonden door de afgelopen jaren gewoon niet eens te komen opdagen, dát is pas echt een gevaar voor de democratische besluitvorming.

Op 2 november vorig jaar hadden 41 van de 158 verenigingen iemand afgevaardigd naar het congres die ook een stem kon uitbrengen. Deze 41 mensen vertegenwoordigden 7.412 van de in totaal 18.796 stemmen. Dat zijn aantallen waar de Nederlandse honkbalwereld zich voor zou moeten schamen, maar hopelijk is dat probleem met het online stemmen dit jaar opgelost.

Ook benieuwd? Je kan je hier nog aanmelden voor het congres.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES