17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 28 augustus 2019 – Op deze site schrijf ik niet zo vaak over sec wedstrijden, maar in dit geval maak ik graag een uitzondering. Gewoon omdat Game 4 van de Holland Series gisterenavond een hele leuke wedstrijd was, maar ook zeker omdat een zekere Coach X vindt dat we, de hobby-honkbalbloggers van Nederland, wel wat meer ons best mogen doen.

Ik moet dan wel meteen eerlijk bekennen dat ik voor het exacte spelverloop de play-by-play er even bij gepakt heb, maar ik beloof jullie (incl. Coach X) dat ik ook écht zelf geweest ben. Het was dan ook een top avond voor een potje top honkbal, en niet alleen vanwege het weer, maar het ging natuurlijk ook nog ergens om. Of zoals Coach X zei ‘het andere team knokt voor wat het waard is’ en ‘een absolute promotie voor het honkbal’.

Nadat Curaçao Neptunus in de eerste drie wedstrijden aan het langste eind had getrokken was het gisterenavond voor L&D Amsterdam do-or-die. Er is niets zo vervelend als op je eigen veld de Holland Series te verliezen dus er was de thuisploeg ook alles aan gelegen de winst in Amsterdam te houden.

Jim Ploeger van L&D Amsterdam en Diegomar Markwell van Curaçao Neptunus maakten er een echt pitchersduel van. De eerste vier innings kwamen beide slagploegen dan ook niet tot scoren.

In de eerste helft van de vijfde inning, terwijl donkere wolken zich boven Amsterdam samenpakte, was het Curaçao Neptunus dat de score opende. Dudley Leonara begon de slagbeurt met een double en op een klap van Shaldimar Daantje naar het tweede honk kon hij doorschuiven naar het derde honk. Quintin De Cuba sloeg daarna Leonora met een klap naar het rechtsveld over de thuisplaat. Goed dus voor de 0-1. Benjamin Dille volgde met een strakke hit naar het linksveld waarmee het eerste en tweede honk bezet werden.

Dat was ook het moment dat de hemelsluizen opengingen. De wolkbreuk van zo’n 25 minuten bleek met het kunstgras en de snel afgedekte heuvel en het slagperk niet het grootste probleem. Het niet aflatende onweer, of in ieder geval de bliksem, zorgde ervoor dat het lang onduidelijk bleef of het verantwoord was om door te spelen. Waarom het dan wél verantwoord was voor de bat boys om gedurende die lange wachtperiode op het veld rond te lopen en over te gooien blijft gissen, maar goed, de bliksem sloeg niet in en na een uur en twaalf minuten mocht er ook door de volwassenen verder gespeeld worden.

Mike Groen nam het werpen van Jim Ploeger over en kon niet voorkomen dat er nog een keer gescoord werd. Na een wilde worp en vier wijd sloeg Willie Johnson een verre klap naar het midveld, ver genoeg voor een opofferingsslag en de 0-2, en daar bleef het verder bij.

In de gelijkmakende slagbeurt wist L&D Amsterdam de dreigende sweep vakkundig om zeep te helpen. Delano Selassa begon op het werpen van Misja Harcksen met een honkslag door de rechterkant van het binnenveld. Aangekomen op het eerste honk spatte emotie ervan af. Het was duidelijk dat de Amsterdammers het er niet zomaar bij zouden laten zitten. Roelie Henrique leek de bal daarna in de double te slaan, maar zijn snelheid zorgde ervoor dat hij veilig op het eerste honk aankwam. Met diezelfde snelheid stal hij vervolgens twee en door de verkeerde aangooi kon hij opstomen naar het derde honk. Een wilde worp later stond ook het eerste Amsterdams punt op het scorebord.

Maar daar bleef het niet bij. Gilmer Lampe volgde met een hit door het midden en ook hij kon vervolgens het tweede honk stelen. Sharlon Schoop kreeg vervolgens vier wijd. Op een bal in de grond schoof Lampe door naar drie en Schoop zag daarna meteen de kans het tweede honk te stelen. Vier wijd voor Denzel Richardson zorgde voor volle honken en het einde van Harcksen. Kelly volgde hem op op de heuvel, maar kon niet voorkomen dat op de klap van Sams naar de kortestop Lampe het gelijkmakende punt kon scoren.

Kelly kon ook niet voorkomen dat hij een groot stuk van de gebroken knuppel van Sams op z’n lichaam moest opvangen. Dat zeg er even niet best uit, maar nadat de wedstrijd een paar minuten had stilgelegen kon Kelly toch ‘gewoon’ door.

Kevin Kelly moest even worden opgelapt

Nou ja, helemaal ‘gewoon’ was het niet want met het tweede en derde honk bezet kwam Kenny Berkenbosch aan slag en hij haalde genadeloos hard uit. Één ding was zeker, de bal ging hoog en ver het stadion uit. Waar vooral de Neptunianen minder zeker over waren was of de bal wel aan de goede kant van de foutpaal het veld had verlaten. De op de lijn geposteerde scheidsrechter was echter zeker van z’n zaak. De bal was goed en de homerun was dus ook goed voor drie punten en een voorsprong van 5-2.

In de zesde inning werd Kelly voor Neptunus afgelost door Brendan Schoemaker die verder niet meer in problemen kwam, mede door een aantal sterke plays van Stijn van der Meer. Maar omdat ook Mike Groen ferm de controle hield werd er de rest van de wedstrijd niet meer gescoord. L&D Amsterdam heeft de sweep vermeden en mag morgen proberen er in het hol van de leeuw een zesde wedstrijd uit te slepen.

de spelers van L&D Amsterdam kunnen elkaar feliciteren

De stand in de Holland Series is nu 3-1 voor Curaçao Neptunus, maar de teams ontlopen elkaar ontzettend weinig. L&D Amsterdam heeft in totaal 16 punten gescoord en Neptunus maar één puntje meer. Komt morgen dus allen naar Rotterdam voor het volgende spetterende hoofdstuk in deze finale!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES