28 maart 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam 18 augustus 2019 – De selectie van het Nederlands Team zal op korte termijn wel officieel bekendgemaakt worden, maar de eerste voortekenen zijn niet best.

Het eerste bericht dat ik hierover afgelopen week binnenkreeg was kort maar krachtig. “Maar twee spelers uit de hoofdklasse, de rest uit de minors”. Na even doorvragen bleek het te gaan om twee veldspelers en is met het aantal van twee gerekend zonder de werpers uit de hoofdklasse die ongetwijfeld nog wel geselecteerd zullen worden. Schoop en Kemp zouden het gelukkige duo zijn, en even later werden deze twee namen ook via andere weg aan mij bevestigd.

Of dat betekent dat de 11 andere spelers die nog wél deel uitmaakte van de selectie voor het World Port Tournament al 100% zeker zijn afgevallen valt nog te bezien. Een aantal van deze spelers heeft in ieder geval al te horen gekregen dat ze niet bij de EK-selectie zitten. Vier spelers zouden nog in de running zijn, met de nadruk op ‘nog’. Daarbij in ieder geval ook Richardson en Lampe, de spelers met de hoogste slaggemiddeldes uit de reguliere competitie.

Het lijkt erop dat de bond de sport liever eerst helemaal kapot laat gaan dan dat ze ingrijpen en gaan doen wat goed is voor de lange termijn en het behoud van de sport.

Ik zal het dan nog maar een keer uitleggen, waarom ik vind wat ik vind. Om te beginnen gaat het volgens mij pas goed gaat met het Nederlandse honkbal als er weer meer leden en daardoor meer gezonde verenigingen komen. Dat is overigens ook wat de bond als prioriteit zegt te hebben.

Omdat het aantal leden op een dusdanig laag niveau is uitgekomen dat de continuïteit van competities, teams, clubs en de sport als geheel op het spel staan, moet alles, maar dan ook alles in het teken staan van ledengroei én ledenbehoud.

Die groei moet ook overal vandaan komen, van alle regio’s, van alle clubs en dus niet alleen van de, laten we zeggen 15, verenigingen in Nederland met een team in de Hoofdklasse en/of Overgangsklasse. Hoe we de sport aantrekkelijk krijgen voor heel veel nieuwe jonge spelertjes weet ik niet, helaas, maar er is één ding dat ik wel zeker weet en dat is dat een goed resultaat van het Nederlands Team op een EK, WK of zelfs Olympische Spelen helemaal NIETS doet voor de populariteit van de sport. Dat is overigens geen honkbal probleem, dat geldt voor alle sporten, en zeker voor teamsporten. En als je het wetenschappelijk onderzoek dat dit aantoont niet wil geloven kijk dan maar naar wat er de afgelopen jaren met het honkbal in Nederland gebeurd is. We waren wereldkampioen in 2011, we hebben met onze MLB-sterren topprestaties geleverd en topresultaten behaald op de WBC’s en we hebben een hele rits EK’s gewonnen. Maar leden heeft het niet opgeleverd, jaar na jaar is de uitstroom groter dan de instroom.

Dan zijn er ook nog mensen die dit wel weten en zien, maar denken dat het uitblijven van groei na die successen komt omdat er te weinig media-aandacht is geweest, dat Studio Sport de verkeerde keuzes maakt en onze sport niet voldoende in beeld brengt. Maar ook die vlieger gaat niet op. De jeugd, waarvan we het toch moeten hebben als we willen groeien, kijkt al lang geen lineaire televisie meer, en al helemaal geen publieke omroep of Studio Sport. In het Jaarrapport TV 2018 van de Stichting Kijkonderzoek is terug te vinden dat meer dan 87% van de kijkers van de NPO 35 jaar of ouder is.

De media kan je niets kwalijk nemen, nog sterker, met de opkomst van eerst het internet en daarna de social media is honkbal nog nooit zo bereikbaar geweest. Zelfs als je geen betaald abonnement op MLB.TV hebt kun je elke dag live een wedstrijd volgen en kun je elke dag alle highlights van alle wedstrijden terugzien. Daarbij sluit Major League Baseball ook contracten met Facebook en YouTube om op die kanalen het jongere publiek te bereiken.

Als je dus weet dat de resultaten van het Nederlands Team geen invloed hebben op de instroom van leden, en ledengroei wél de hoogste en misschien wel enige prioriteit zou moeten zijn, dan moet je dus ook anders naar het Nederlands Team en de selectiemethode gaan kijken.

Want hoe kan het Nederlands Team wél bijdragen aan deze ledengroei. Wat is daarvoor nodig? Ik denk dat het Nederlands Team op drie manieren een positieve impuls kan geven aan het Nederlandse honkbal. Ten eerste door zichtbaar en bereikbaar te zijn voor de jeugd. Dat kan door bijv. het Nederlands Team gedurende het seizoen op wisselende locaties in het hele land te laten trainen, al dan niet voorafgegaan door een kleine clinic voor de lokale jeugd, of desnoods alleen een meet and greet. Maar als de 25 Oranje spelers ook allemaal in de hoofdklasse spelen dan heeft de jeugd iedere week ook de kans deze toppers ergens in ons land te zien spelen en trainen.

Maar zoals ik eerder al aangaf de ledengroei moet overal vandaan komen, en vooral van de clubs en de jeugd, en we moeten niet denken dat het Nederlands Team daar een hele grote invloed op zal hebben. Voor het behoud van topspelers kan het Nederlands Team wél een enorme rol spelen. Want voor hoofdklasse spelers blijft het natuurlijk een doel om zo hoog mogelijk te spelen, blijft het een eer om onze nationale driekleur te mogen verdedigen. Als duidelijk wordt dat de kansen daarop wel heel erg klein worden als je in Nederland speelt dan haken spelers af en gaan ze andere keuzes maken.

Die keuze voor een maatschappelijke carrière wordt niet alleen ingegeven door teleurstelling, maar ook door de financiële gevolgen die het verliezen van de A-status heeft. Spelers die het beste uit hun carrière willen halen en veel willen trainen hebben gewoon de financiële ondersteuning nodig die het NOC*NSF nu nog biedt aan spelers met een A-status. De clubs kunnen dat niet betalen.

En daarmee komen we op een punt dat gezien de discussies op Facebook over dit onderwerp voor veel mensen moeilijk te begrijpen is. Want als we dat geld van het NOC*NSF willen hebben dan moeten we toch de allerbeste spelers selecteren? Want als we dat niet doen dan lopen we toch het risico dat we al het NOC*NSF-geld gaan verliezen? Want wat hebben we te zoeken op een EK of OKT als Italië en Spanje wél met allemaal Minor Leaguers zal gaan spelen? En dan hebben we het nog niet eens over de fullprofs waar je het op de Olympische Spelen tegen zou moeten opnemen. Hier is het belangrijk nog een keer goed na te denken over waarom we het allemaal doen, over waar de prioriteiten zouden moeten liggen. Juist ja, bij ledengroei, en daarvoor hebben we dat NOC*NSF-geld niet nodig, we mogen het er zelfs niet voor gebruiken. Wat de resultaten van het Nederlands Team dus ook zijn, het levert allemaal niets op.

En daarmee komen we op het derde punt waarop het Nederlands Team iets zou kunnen bijdragen aan het Nederlandse honkbal. We hadden het voorbeeld voor de jeugd al benoemd, en de motivatie (en het geld) voor hoofdklasse spelers, maar ook voor de clubs kan het Nederlands Team een positieve rol spelen. Want als alle 25 spelers uit het Nederlands Team in de hoofdklasse uitkomen dan wordt de competitie sterker. Zelfs als de spelers minder zijn dan de spelers in de minors krijgen ze de mogelijkheid om met de bijdrage van net NOC*NSF meer te trainen en dus beter te worden. Dat gaan de clubs dan ook merken. En als dat geld straks weg is, als honkballers niet meer kunnen rekenen op een bijdrage? Tja, wellicht dat dat geld straks verdwijnt, maar dat is dan maar zo, nu is dat geld er wel en maken we er geen gebruik van. We geven het aan spelers die in het buitenland spelen en spelers die in Nederland spelen en niet geselecteerd worden ontnemen we niet alleen dat geld, maar ook ontnemen we ze de kans om gebruik te maken van alle andere faciliteiten die het NOC*NSF voor sporters in Nederland heeft. Faciliteiten waar spelers die in het buitenland spelen al helemaal nooit gebruik van zullen maken.

Dat geld en die faciliteiten gaan nu dus niet naar spelers die in de hoofdklasse spelen, en daarmee worden de hoofdklasse clubs dus ook gedupeerd. Zeker de clubs die zich met de Europese top willen meten want zij krijgen te maken met voornamelijk Italiaanse teams waar wél semi- en fullprofs in spelen. Maar ook hier geldt dat ook zonder het geld van het NOC*NSF het voor de clubs waardevol zou zij als ‘hun’ spelers ook voor het Nederlands Team spelen en daar de nodige internationale ervaring opdoen. Dat gaat helpen bij de wedstrijden voor de Europa Cups.

Alles begint dus bij het selecteren van hoofdklasse spelers, en dat lijkt nu wéér niet te gaan gebeuren. De coach kan je dat niet kwalijk nemen. Hij is een passant, en die zal als er van hogerop geen restricties worden opgelegd het beste team proberen samen te stellen. De beleidsmakers zouden hier stelling in moeten nemen, desnoods afgedwongen door de hoofdklasse clubs die zoals het nu gaat alleen maar last hebben van het Nederlands Team. Een competitie die begin augustus al is afgelopen omdat er ruimte gemaakt is voor de internationale toernooien. En natuurlijk al die spelers die na het WPT hoopte op een plekje in Oranje en nu teleurgesteld de Holland Series moeten gaan afwerken. Blijkbaar het hoogste podium dat deze mannen zullen kunnen bereiken. Tenzij…

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES