3 maart 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

31 december 2021 – Een opmerkelijke zinsnede uit een interview door de Italiaanse journalist Mino Prati met de voorzitter van Fortitudo Bologna, de 46-jarige advocaat Pierluigi Bissa. Vorig jaar debuteerde hij als praeses met het landskampioenschap en het Europees clubkampioenschap, maar in het afgelopen jaar werd zijn door UnipolSai gesponsorde club op alle fronten verslagen. In de European Champions Cup werd titelverdediger Bologna uitgeschakeld door ParmaClima, in het kampioenschap van de Serie A door San Marino Republic en in de Coppa Italia door wederom ParmaClima. Hierdoor mist de club van Bissa tevens Europees honkbal in 2022 en moet het vizier gericht worden op de lange strijd in de Serie A. “Er ontbrak iets aan de chemie in de ploeg en misschien een speler, die het verschil had kunnen maken!” verklaarde hij al in een eerder interview dd 6 september jongstleden.

Begin december bevestigt Bologna de komst van Gilmer Lampe aan de Italiaanse pers. Daarbij vertelt voorzitter Bissa aan Mino Prati dat Lampe een terugkomer is die hij belangrijk vindt voor de kleedkamer van de veelvoudige kampioensclub, “een rol die in het afgelopen seizoen niet vervuld werd. Onze fans willen dat we geen enkele wedstrijd verliezen. Wij als bestuurders willen een solide club worden. We kiezen nieuwe spelers die ons orienteren naar de toekomst. Ons stadion moet zeven dagen van de week open staan om meer te spelen en met eetgelegenheid in de middag en avond. De competitie zal in 2022 beter zijn dan het afgelopen seizoen. De bond heeft goed geluisterd naar de adviezen van een commissie, waarvan ook ik deel uitmaakte. We moeten proberen alles te laten groeien. Wij als Fortitudo proberen een flinke stap voorwaarts te maken voor de komende jaren”, aldus Bissa. Opmerkelijk inderdaad dat daarbij een speler uit Nederland een belangrijke rol toebedeeld krijgt zowel op het veld als in de kleedkamer, waar Italiaanse spelers vaak al numeriek overheerst worden door spelers uit het buitenland.

Italiaanse clubs halen ieder jaar weer het toegestaan maximum aan spelers uit het buitenland en hoewel de FIBS verklaart te zullen opkomen voor de echt Italiaanse spelers, worden alle nieuwe importspelers van de Serie A-clubs met veel tam-tam op de website van de bond aangekondigd. Iedere geïmporteerde speler neemt weer een plaats op het veld in ten nadele van de Italiaanse spelers. Al tientallen jaren onderkent de Italiaanse bond dit dilemma, maar bondsvoorzitters Notari, Fraccari en Marcon slagen niet erin de clubvoorzitters te overtuigen van het lange termijnbeleid. Jarenlang daalde het aantal leden van de FIBS en dat zakte vorig jaar tot ongeveer 18.000. Plotseling stijgt het Italiaanse ledental dit jaar weer naar ruim boven de 20.000. Als we dit uitzetten tegen een bevolking van 60 miljoen, dan blijkt dat honkbal en softbal in Italië een veel kleinere sport betekenen dan in Nederland, waar we eveneens ongeveer 20.000 leden tellen, maar bij een bevolking van slechts 17 miljoen. In feite verhouden de twee landen zich als 1 op 3,5. Bovendien wint Nederland de meeste EK’s en daarom verdient Europa een Nederlandse voorzitter.

In februari houdt de WBSCEuropa in Bled het verkiezingscongres om te komen tot een nieuw bestuur en een nieuwe voorzitter. Zoals eerder hier gemeld op basis van een artikel in La Gazzetta dello Sport streeft de Italiaan Andrea Marcon ook het Europees voorzitterschap na en volgens berichten van doorgaans welingelichte kringen heeft het Nederlandse bondsbestuur in Rome zich daarbij reeds neergelegd, mits het eigen bestuurslid Petra Arends uit Alkmaar ook een functie in het Europees bestuur krijgt. In september verklaarde KNBSB-voorzitter Mark Herbold tegen mij, dat hij de in Brussel gepensioneerde NAVO-generaal Koen Gijsbers op zijn lijstje had staan voor kandidaten, die hij in Europa naar voren kan schuiven. Dankzij internet en de vertalingsknop kennen de andere lidstaten van de WBSCE de naam en reputatie van de huidige voorzitter van landskampioen L&D Amsterdam Pirates. Gijsbers heeft een uitgebreide internationale bestuurservaring en heeft nog wel tijd over voor de voorzittershamer bij de WBSCE. In de aanloop naar het congres in Bled zal er nog druk voorgekookt worden in het belang van honkbal en softbal. Het oprichtingscongres in Rome ontaardde al in het conflict met de Italianen over de speeldata van de Super6. Inmiddels hebben de Italianen de Serie A competitie 2022 dichtgetimmerd ten nadele van zowel de Honkbal Week Haarlem nr 30 als de Super6 nr 2.

Massimo Moretti van website Baseballmania.eu interviewde bondsvoorzitter Marcon om een balans op te maken over het aflopende jaar 2021. Andrea Marcon: “Organisatorisch is het een druk jaar geweest met 4 EK’s in eigen land met 50 nationale ploegen te gast. Die strijd hebben we zeker gewonnen op alle fronten. Wat betreft de sportieve resultaten is het duidelijk dat ieder ander resultaat dan de toernooiwinst onbevredigend voelt. We zijn trots op de softbalsters, maar de tweede plaats van onze Under 18 ploeg en de derde plaatsen van de jongens van Mike Piazza en onze Under 23 ploeg smaken vooral zoetzuur, omdat we die niet verwacht hadden!” In zijn kerstgroet aan het Italiaanse honk- en softbalvolk op 23 december memoreerde Marcon de harde, intense en pijnlijke 12 maanden, maar dat de leden trots kunnen zijn deel uit te maken van de FIBS. Daarbij noemde hij dat samen met de plaatselijke clubs de 4 EK-toernooien werden georganiseerd, die samen voor een recordzomer hebben gezorgd. Ook noemde hij het welslagen van het WBSCE congres, dat in november werd gehouden in Rome. Op sportief gebied wees Marcon op de Europa Cup overwinningen van ParmaClima en Nespoli Forli, die het leiderschap van de Italiaanse clubs in ons Europees werelddeel bevestigen.

20210919 Torino (TO), Italy. European Baseball Championship, ISR-NED final, in the photo from the left: Christan Aimaro, Andrea Marcon, Fabrizio Ricca; ph. Ezio Ratti
Pim van Nes

RELATED ARTICLES