24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 19 december 2021 – Omdat de situatie verrekte veel lijkt op wat er met de Hoofdklasse Honkbal gebeurt volgt hier nu bij hoge uitzondering een klein stukje over de Hoofdklasse Softbal.

Het overkoepelende probleem beperkt zich overigens niet tot alleen de Hoofdklasse-competities. Er mogen afgelopen jaar dan een paar honderd leden bijgekomen zijn in Nederland, maar veel clubs hebben het nog steeds moeilijk en er zijn nog steeds teams die te weinig spelers en speelsters bij elkaar gesprokkeld krijgen.

Omdat bij de bond de angst groot was dat de degradatie van Storks weleens het einde van ‘honkbal op niveau’ in de regio Den Haag zou kunnen betekenen werd besloten Storks als negende team toe te voegen aan de Hoofdklasse voor volgend jaar.

Niet veel later werd duidelijk dat de Hoofdklasse ‘gewoon’ drie wedstrijden in de week zal blijven spelen. Drie, in plaats van twee, wedstrijden zou beter zijn voor het niveau. Maar als je veel wil spelen dan is het wel handig als je een even aantal teams in de competitie hebt. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat er met 9 teams altijd één team geen tegenstander heeft en dus vrij is.

Maar gelukkig was daar Euro Stars die in de reguliere competitie dicht achter het promoverende RCH was geëindigd én de ambitie heeft om door te stoten naar de Hoofdklasse. Niet alleen sportief zou het een logische keuze zijn om Euro Stars het probleem van het oneven aantal op te laten lossen, maar ook hebben de Hoofdklasseclubs net samen met de bond afgesproken dat er voor promotie niet alleen maar naar prestaties op het veld gekeken gaat worden.

Euro Stars heeft de randzaken goed voor elkaar, dus één en één is drie zou je denken. Maar tot grote teleurstelling van Euro Stars werd anders besloten. Euro Stars mag volgend jaar weer proberen kampioen te worden en wat ze verder allemaal nog moeten ondernemen om toegelaten te worden is nog onduidelijk omdat dat gedeelte van het plan van de gesloten Hoofdklasse nog niet uitgedacht en uitonderhandeld is.

De club uit Capelle aan den IJssel was net een beetje over de teleurstelling heen maar kreeg afgelopen week een nieuwe teleurstelling te verwerken.

Bij Euro Stars zijn namelijk niet alleen de honkballers ambitieus, ook de softbalsters willen heel graag een stapje hogerop. Net als de honkballers hebben ze een goed jaar in de Eerste Klasse gedraaid en in de poule met de bovenste vier eindigden ze op de tweede plaats achter het promoverende Neptunus.

En toen verscheen afgelopen woensdag het bericht dat Quick leeg is gelopen, geen competitief team op de been kan brengen en zich terugtrekt uit de Hoofdklasse Softbal. Opnieuw dus een topcompetitie die dreigt met een oneven aantal teams seizoen 2022 in te gaan.

De oplossing leek eenvoudig, laat ook Euro Stars promoveren en je kan volgend jaar in de Hoofdklasse Softbal weer een normale competitie spelen. Euro Stars wilde maar al te graag en hadden zich al aangemeld, maar dat verzoek werd razendsnel afgewezen.

Er zijn vast allerlei topsportargumenten te bedenken waarom Euro Stars geen ‘recht’ zou hebben op een plek in de Hoofdklasse, of het nu honkbal or softbal is, maar de problemen in beide competities hebben niets met topsport te maken. Integendeel juist. Het had de bond gesierd als ze met een voor de hand liggende ingreep het competitieprogramma voor 2022 weer een beetje ‘normaal’ hadden gemaakt, voor zowel honkbal als softbal.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES