24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

17 januari 2022 – Het Italiaanse bondsbureau in Rome wordt belegerd vanuit diverse windrichtingen. De eerste strijd wordt geleverd met de Europese honkbalbond WBSCE, die in september 2022 de Super6 wil houden in Barcelona en de tweede confrontatie wordt uitgevochten met de KNBSB en Honkbal Week Haarlem.

Die twee organisaties verwachten Italië bij het 30ste toernooi in het Pim Mulier stadion in Haarlem. De onlangs ingekorte versie van de Nederlandse honkbalklassieker blijft twee weekends in beslag nemen voor buitenlandse deelnemers en dat breekt de Italiaanse bond op in hun poging een competitie op te zetten voor de Serie A, die beantwoordt aan de eisen van de topclubs Bologna, Parma, Nettuno en het buitenlandse San Marino. Ook deze clubs vormen een front om hun belangen te verdedigen tegen de FIBS.

Hoewel de Italiaanse transfermarkt geopend is gedurende de eerste 3 maanden van het jaar, hebben deze clubs al weer meerdere nieuwe spelers aangetrokken uit binnen- en buitenland. Deze nieuwkomers zullen nog meer conculega’s zien arriveren voor en tijdens het seizoen van de Serie A. Rekening houdend met de kosten voor deze spelers willen de topclubs iedere week spelen en geen weekends vrij laten voor deelname door de Azzurri aan internationale tournooien, zoals dit jaar in Haarlem en Barcelona. De bondsvoorzitter van Italië heeft al in 2019 een aantoonbare toezegging gedaan aan Guus van Dee van de Honkbalweek. Een dik half jaar geleden heeft Haarlem nog bericht ontvangen dat Italië in principe zal komen naar de Week van 2022, maar sindsdien heeft bondsvoorzitter Andrea Marcon een programma voor de Serie A laten opstellen, dat van begin april tot eind september alleen ruimte laat voor deelname door twee Serie A clubs aan de European Champions Cup in Bonn. Geen tijd dus voor Haarlem en Barcelona.

De afspraak van Marcon met Haarlem dateert uit 2019 in Vleuten, waar hij enthousiast zijn softbaldames aanmoedigde onderweg naar het Olympisch ticket voor Tokyo 2020. De pers werd bij het sponsorpodium met Italiaanse producten op het UVV-complex geroepen, zodat de media in beide landen konden berichten over de overeenkomst tussen Marcon en Van Dee. De afspraak over de data van de Super6 in Barcelona werd twee maanden geleden gemaakt bij het oprichtingscongres van de WBSCE in het CONI-paleis in Rome, waar Marcon liet optekenen: “Van Rome gaat een boodschap van eenheid uit, die ons de onmisbare basis levert om ons competitief te presenteren op het internationale sportieve podium en om tot een coherente aanbieding van tournooien te komen, die publiek, sponsors, media en nieuwe spelers zullen aantrekken!” In plaats van de beoogde eenheid bleek binnen het congres al het eerste conflict te zijn geboren over de Super6 in september 2022. De Serie A is dan nog bezig met de play-offs en na afloop daarvan vliegen de talrijke importspelers onmiddellijk naar hun volgende werkgevers buiten Italie.

De Italiaanse clubs, vorig jaar afgetroefd in de Serie A door het buitenlandse San Marino, bereiden zich voor op sportieve revanche in 2022. Ze halen nieuwe spelers uit het buitenland naar Italië en lokken Italiaanse spelers bij elkaar weg. Aanwinsten worden breed aangeprezen op de websites van die clubs en vervolgens door lokale en regionale media. Zo sprak La Gazzetta di Parma met general manager Massimo Fochi van Parma Clima, de club die tot aller verrassing vorig jaar de European Champions Cup won. Nu heeft Bologna onder zijn duiven geschoten door Paolini en Deotto te verleiden voor het komend seizoen. Parma gaat vertrouwen op blijvende buitenlanders Rivera, Rodriguez en Gonzales en op Italiaanse terugkomers Mineo, Monello en Flisi. Toen werd Fochi gevraagd naar het mislopen van het gastheerschap voor de European Champions Cup 2022. Daarover vertelde hij dat bondsvoorzitter Marcon beloofd had de kandidatuur van Parma te ondersteunen binnen de WBSCE, maar ook dat uit de verslagen van het bondsbestuur blijkt, dat Marcon een andere kandidaat heeft gesteund. Aldus Massimo Fochi.

Er tekent zich dus een patroon af, waarbij de ijverige en ambitieuze Marcon aan diverse organisaties toezeggingen doet, die hij puntje bij paaltje niet kan nakomen: Haarlem, Barcelona en Parma.

Aanvoerder Sebastiano Poma, voorzitter en sponsor Luca Meli, manager Gianguido Poma
Massimo Fochi, ex-speler van Parma, ex-VP van Fraccari bij de FIBS, nu general manager van Parma

 

Oudst bewaard exemplaar Gazzetta di Parma
Pim van Nes

RELATED ARTICLES