KNBSB stelt OKT-winst Israël niet ter discussie

Amsterdam, 23 september 2019 – Vanochtend verscheen in het Noordhollands Dagblad een column van Mart Smeets. Hierin stelt hij de volgens mij terechte vraag hoe Israëlisch de Israëli eigenlijk zijn. Die vraag heb ik zelf ook, maar in het stuk dat ik hier dit weekend over schreef trok ik de conclusie dat dit eigenlijk niet zo belangrijk is, omdat ze nou eenmaal dat paspoort hebben.

Maar daar laat Smeets het in z’n column niet bij zitten. Hij stelt namelijk dat de Amerikanen weliswaar een Israëlisch paspoort hebben verkregen, maar zegt vervolgens ook “maar reglementair te laat“. Hij gaat in zijn column vervolgens verder met “De Europese- en wereldhonkbalbond lijken nu met deze kwalificatie behoorlijk in hun maag te zitten en het laatste woord lijkt over deze gang van zaken niet gezegd“.

Nu heb ik Mart Smeets hoog zitten als journalist én als advocaat voor onze mooie sport, maar daarbij zit hij ook nog ‘ns dicht bij het vuur. Zijn zoon is tenslotte Technisch Directeur van de KNBSB en hij zou dus nog wel ‘ns wat kunnen opvangen wat gewone stervelingen zoals u en ik misschien nooit te horen zullen krijgen. Waar hij zijn informatie vandaan haalt blijkt niet uit de column, maar het is duidelijk dat hij de boel niet vertrouwt. Hij eindigt zijn column dan ook met “De vraag is nu: kwamen die Amerikanen op wettelijke wijze inderdaad aan hun paspoorten of werd daar ergens onderweg veel door de vingers gezien?“, om vervolgens met een klapper z’n column af te sluiten “Politiek gedoe dus. Doofpot, of…?“.

Diskwalificatie van het Israëlische team zou (kunnen?) betekenen dat Nederland zich alsnog rechtstreeks voor de Olympische Spelen heeft gekwalificeerd. Als er dus echt ‘iets’ aan de hand is dan zou er voor de KNBSB alles aan gelegen moeten zijn om dat ‘iets’ boven tafel te krijgen. Ik denk ook dat ongeacht of je nou voor of tegen deelname van dit Oranje aan de Olympische Spelen bent, echt iedereen wil dat dat extra OKT in maart 2020 koste wat kost (letterlijk) vermeden moet worden, als dat enigszins kan.

Ik heb vandaag daarom de column van Smeets voorgelegd aan Mark Herbold, de voorzitter van de KNBSB. Hieronder zijn reactie:

De KNBSB is niet blij met de wijze waarop het team Israël haar selectie heeft samengesteld. Voor zover we kunnen nagaan is het echter wel allemaal conform de huidige reglementen van zowel CEB als WBSC gebeurd. Alle spelers hadden ten tijde van de technical meeting een geldig paspoort en dat is in de huidige reglementen de basis voor deelname aan een vertegenwoordigend team. Wij zien geen basis om de huidige uitslag ter discussie te stellen.

Wel zullen we op wereldniveau en Europees niveau de huidige regels ten aanzien van player eligibilty ter discussie stellen om te proberen in de toekomst een “eerlijker” competitie te bereiken.

Ik ben zelf nog even de toernooireglementen erbij gepakt en het lijkt erop dat de CEB en de WBSC zich inderdaad nergens zorgen over hoeven te maken. Hieronder drie van de twaalf regels die gaan over “Eligibility”, waarbij in regel A1.11 ook nog ‘ns staat dat je zelf voor bewijs moet zorgen als je denkt dat er ‘iets’ mis is. Als we dus nog steeds naar Tokyo willen zit er maar één ding op, en dat is in maart 2020 een toernooitje winnen.

A1.6. In all cases not expressly addressed in this By-law, in particular in those cases in which a competitor would be in a position to represent a country other than that of which he is a national or have a choice as to the country or region which he intends to represent, the WBSC Executive Committee may take all decisions of a general or individual nature, and, in particular, issue specific requirements relating to nationality, citizenship, domicile or residence of the competitors, including the duration of any waiting period.

A1.9. Should a violation of eligibility be discovered after the competition, the case can be submitted by the WBSC Technical Commission of the competition to the WBSC Executive Committee for further action.

A1.11. In any case, it is the obligation of the Delegation or the National Federation/Associated Member, officially protesting the ineligibility of a player, to produce valid proof, the documentation and all the information regarding the violation in writing at the moment when filing the protest.