17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 1 oktober 2020 – Waar gaat het over! En dan niet in de vorm van een vraag, maar expliciet met een uitroepteken en bij voorkeur met stemverheffing uitgesproken. Voor alle gelukkigen die het gisteren en eergisteren gemist hebben én iedereen die de commotie wél heeft meegekregen, hierbij het verhaal, van beide kanten.

Om te beginnen is het natuurlijk al een waardeloos seizoen. Ook voor de Hoofdklasse. Geen voorbereiding, veel te laat begonnen, veel minder wedstrijden dan de bedoeling was en op verschillende momenten corona bij een aantal teams. Daar kwam de laatste weken ook het slechte weer nog bij en maandag, alsof het nog niet genoeg was, werd ook nog ‘ns aangekondigd dat alle wedstrijden verder zonder publiek en dus ook zonder kantineomzet afgewerkt moeten worden.

De KNBSB had voor het verkorte seizoen begon ook al aangekondigd dat er dit jaar geen tickets voor de Europa Cup te verdienen waren en dat deze voor 2021 al waren toegewezen aan L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus. Maar om nu te zeggen dat er om de kat z’n viool werd gespeeld is weer wat teveel gezegd want er is gewoon een Holland Series gepland en er staat dus wel een Nederlands Kampioenschap op het spel. Een kampioenschap ook dat iedereen zich vanwege het bijzondere jaar nog lang zal herinneren.

Door alle ellende moeten er nu heel veel wedstrijden in hele korte tijd afgewerkt worden. Er moet zo’n beetje om de dag gespeeld worden om toch enigszins op tijd aan de best-of-seven van de Holland Series te kunnen beginnen.

Voor eergisterenavond stond de thuiswedstrijd van Pioniers tegen L&D Amsterdam op het programma. Voor Pioniers was het de laatste wedstrijd en was er alleen theoretisch nog wat te winnen, maar voor L&D Amsterdam was het een belangrijke wedstrijd omdat ze samen met HCAW nog volop in de race zijn voor een plek in de finale.

Zuurpruimen, waar ik mezelf ook toe reken, zeiden voordat de competitie begon dat de Holland Series natuurlijk tussen 010 en 020 zou gaan. Maar HCAW is nog in de race en in de laatste reguliere competitieronde werd L&D Amsterdam op een haar na door HCAW ‘gesweept’. L&D Amsterdam heeft het dit jaar dus moeilijk tegen HCAW en laten deze twee ploegen nu ook elkaars tegenstander zijn in het laatste drieluik van de play-offs.

Voor L&D Amsterdam waren de te winnen punten tegen Pioniers afgelopen dinsdag belangrijk, maar ook HCAW zag natuurlijk graag dat L&D Amsterdam er eerst nog even hard voor moest knokken, voordat ze zelf tegen L&D Amsterdam zouden aantreden.

En toen kwam maandagavond de persconferentie van Rutte en De Jonge. Los van de domper van de aankondiging van het spelen zonder publiek werden ook de grote steden, waaronder dus ook Amsterdam, extra benoemd als brandhaarden voor corona. Op zich nog geen probleem want de wedstrijd tussen Pioniers en L&D Amsterdam zou dinsdagavond in Hoofddorp gespeeld worden. Maar het veld daar werd in de loop van de dag afgekeurd. Het zag er weliswaar fantastisch uit, maar het was te zacht om op te kunnen spelen.

Omdat er eigenlijk geen rek meer zit in deze competitie, en alle inhaaldagen wel zo’n beetje zijn opgebruikt, werd besloten de thuiswedstrijd van Pioniers in Amsterdam te spelen. Dat veld lag er prima bij en die uit-thuis-switch is als noodgreep ook best gebruikelijk. Play Ball! Zou je zeggen, maar ja, het is wél Amsterdam en bij Pioniers vroegen ze zich af of ze wel naar die coronabrandhaard wilde afreizen.

En dat is natuurlijk helemaal geen gekke vraag, nog sterker, op de site van het NOC*NSF is het zelfs één van de veelgestelde vragen:

Is reizen voor een competitie wedstrijd naar de risicogebieden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam toegestaan?

Het antwoord van het NOC*NSF daarop is:

Alle sportbeoefening, trainen, wedstrijden en competities gaan door. Reizen voor competitie wedstrijd naar deze gebieden is dus toegestaan.

Het is toegestaan dus, het mag, je mag naar Amsterdam komen, maar of je het ook zou moeten willen, of dat het verstandig is, is natuurlijk iets anders. Nu was Pioniers de eerste Hoofdklasseclub die tijdens het seizoen te maken kreeg met corona, en ook toen nam de club een beslissing die verder ging dan strikt genomen van ze werd verwacht. Ze namen het zekere voor het onzekere en ze waren van plan dat voor de wedstrijd van eergisterenavond opnieuw te doen. Ze wilden in principe niet spelen in Amsterdam, voor de veiligheid en gezondheid van de spelers. Dat was dan ook de melding naar de bond.

En vanaf dit punt lopen de verhalen van de bond en van Hoofddorp nogal uit elkaar. Volgens Hoofddorp is er op dat moment door de bond gedreigd met niet alleen een boete, maar ook met degradatie uit de Hoofdklasse en demotie naar de Derde Klasse. Dat was nogal een heftige boodschap en na overleg met de selectie en de begeleiding is de club toen tot de conclusie gekomen dat dit té grote gevolgen voor de toekomst van Hoofddorp Pioniers zou hebben, en dat er dan dus toch maar gespeeld zou moeten worden in Amsterdam. Zo gezegd zo gedaan. Pioniers kwam opdagen, met een representatief team, en verloor met 2-5.

Dit is de versie die eergisterenavond en gisteren op verschillende plekken op de sociale media verspreid werd en voor de nodige verontwaardiging zorgde. Dit kán de bond toch niet menen?!

Ik had eergisteren een MLB-avond/nacht dus alle negativiteit was langs me heen gegaan, maar gisterenochtend werd ik er door een aantal mensen op geattendeerd en had ik al snel Hoofddorp Pioniers aan de telefoon. Ik verwachtte eigenlijk een wat minder zwart-wit verhaal, maar dit was écht zoals het gegaan was. De club had dan wel gespeeld, maar tegen hun zin, en ze waren not amused, en iedereen mocht dat weten ook!

Maar toen ik gisterenmiddag Stefaan Eskes, de directeur van de KNBSB, sprak en hem vroeg naar wat er nou volgens hem precies gebeurd was kreeg ik een andere versie te horen. Om te beginnen wees hij me op het protocol van het NOC*NSF. De KNBSB had Pioniers in ieder geval niets gevraagd dat tegen de richtlijnen inging. Omdat spelen in Amsterdam officieel dus gewoon kon en mocht zouden de bestaande regels voor niet komen opdagen ook gewoon voor Pioniers gelden. De bond heeft Pioniers dan ook gewezen op de gevolgen die het niet komen opdagen in Amsterdam zouden hebben. Die gevolgen waren alleen een stuk minder heftig dan in de versie van Pioniers. De boete voor niet komen opdagen is namelijk € 50,- en daarbij zou bij de club ook twee punten in mindering gebracht worden. Vervolgens had de wedstrijd alsnog ingepland moeten worden voor een latere datum, met de mogelijkheid dat ook op een andere locatie te doen.

Maar waar kwam dat verhaal over die demotie naar de Derde Klasse vandaan? Eskes ontkent in ieder geval stellig dat dit als dreigement is ingezet. Wel legde hij uit dat als Pioniers de wedstrijd helemaal niet meer had willen spelen, ook niet op een latere datum, dat volgens de regels officieel wordt gezien als het terugtrekken van het team uit de competitie, en dat daar inderdaad een flinke demotie bij hoort. Maar ook dat de beslissing daarover uiteindelijk genomen wordt door het bestuur en dat hij daar zelf verder geen zeggenschap over heeft. Hij gaf daarbij aan dat hij zich kon voorstellen dat gezien de bijzondere reden in dit bijzondere seizoen het bestuur hier coulant mee om zou gaan, maar ook dat hij daar dus geen garanties voor kon geven.

Omdat dit toch een andere versie van het verhaal was dan ik van Pioniers had gehoord heb ik gisterenavond opnieuw met Pioniers gebeld. De club geeft nogmaals aan dat er door de bond direct gedreigd werd met degradatie en dat het nooit de intentie van Pioniers is geweest om de wedstrijd helemaal niet meer te spelen. Er zou alleen voorgesteld zijn de wedstrijd na alle andere wedstrijden in te plannen, zodat er alleen nog maar gespeeld hoefde te worden als het er op dat moment voor één of beide ploegen nog toe deed.

Wat er precies is misgegaan in de communicatie is met de tegenstrijdige verhalen voor mij moeilijk te achterhalen. De KNBSB heeft in ieder geval gekregen wat ze wilde hebben want de wedstrijd is dinsdag uiteindelijk ‘gewoon’ gespeeld in Amsterdam. Pioniers is klaar, heeft als eerste van de vier teams de negen wedstrijden van de play-offs gespeeld, speelt geen Holland Series, maar krijgt ook geen boete of strafpunten en hoeft in 2021 ook niet uit te komen in de Derde Klasse. Maar met alle negativiteit die over dit toch al moeilijke seizoen is uitgestort zijn er bij dit akkefietje eigenlijk alleen maar verliezers. Niemand zit hierop te wachten.

L&D Amsterdam, HCAW en Neptunus moeten nu nog respectievelijk 5, 4 en 3 wedstrijden spelen. Bij voorkeur ook allemaal voordat op zaterdag 10 oktober de Holland Series beginnen. De wedstrijd HCAW tegen Neptunus is zowel gisteren als eergisteren vanwege een onbespeelbaar Rotterdams veld afgelast en moet dus nog ergens ingehaald worden. Maar eerst moet HCAW nog drie keer tegen L&D Amsterdam spelen. De club uit Bussum is overigens gewoon van plan vandaag en zondag naar coronabrandhaard Amsterdam af te reizen voor de twee geplande uitwedstrijden. Nu moet het alleen nog even droog blijven en misschien hebben we het volgende week dan wel weer gewoon over honkbal.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES