Mike Piazza verlangt naar wijn en truffels in Piemonte ’21!

25 september 2020 – Italië is onderweg naar het Europees Kampioenschap 2021, dat georganiseerd zal worden door de noordwestelijke regio Piemonte (“pjeemonte”).

De officiële start werd gehouden in de provinciale hoofdstad Turijn in het bijzijn van sportwethouder Fabrizio Ricca mede namens regiopresident Alberto Cirio. Voorzitter Andrea Marcon van het bondsbestuur FIBS bedankte de kring van sponsors, bij elkaar gepraat door Marco Mannucci, Italiaans gedelegeerde in het Europese honkbalbestuur CEB. Tevens, sinds zijn terugkeer uit Florida, de eerste gelegenheid van de nieuwe bondscoach Mike Piazza om zich te richten tot de pers en het publiek: “Turijn is altijd de stad voor de Azzurri geweest en dat zal ook zo zijn bij het EK honkbal 2021. Italië gaat zeker mikken op de hoogste trede van het podium en we kijken uit naar het vieren van de overwinningen met Barolo wijn en witte truffels!”

Mike Piazza mikt op EK-goud!

Het Italiaanse bondsbureau is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen voor de 36ste assemblee van Italiaans honkbal en softbal. Om het maximum aantal afgevaardigden coronaproof te kunnen ontvangen, heeft bondsvoorzitter Marcon gekozen voor de Toscane Hal (Tuscany Hall) in Florence. Vanwege de grote afstanden binnen Italië laten doorgaans veel clubs in het zuiden en in het noorden zich vertegenwoordigen door bevriende en vertrouwde relaties bij centraler gesitueerde clubs. Op zaterdag 7 november zullen daar de bondsverkiezingen plaatsvinden en moet bondsvoorzitter Andrea Marcon zijn positie verdedigen tegen eventuele tegenkandidaten. Terwijl iedereen uitkijkt naar de aanmelding van de 4 jaar geleden verslagen Massimo Fochi, heeft deze week de 70-jarige journalist Massimo De Luca bekend gemaakt zich te kandideren in Florence. Voorheen werkte hij bij de RAI en bij Mediaset, maar hij wil nu terug naar zijn jeugdliefde honkbal, de sport die hij beoefende bij Lazio.

De herfst is ook in Italië aangekomen. Geplaagd door hevige regenbuien moest wedstrijd 3 van de Italian Baseball Series twee maal worden uitgesteld in het Gianni Falchi stadion van Bologna. Afgelopen maandag en dinsdag werd het veld afgekeurd en pas op woensdag bleek driemaal scheepsrecht. Vooraf was veel drukte gemaakt welke club thuisvoordeel zou krijgen en dat draaide uit op de vreemde formule dat nummer twee Bologna thuis mocht beginnen en nummer een San Marino gastheer werd voor de tweede wedstrijd. Daarna om beurten in een van de twee steden, waarna de zevende wedstrijd ook in San Marino wordt gepland, maar met Bologna als thuisclub. Na vier wedstrijden in de Series praat niemand meer over thuisvoordeel, want het is steeds de uitclub die wint. De eerste overwinning in Bologna was voor San Marino (0-10), de tweede was voor Bologna in San Marino (4-7), de derde ging weer naar San Marino in Bologna (1-5) en gisteravond won Bologna in San Marino met 1-4. De stand is dus 2-2 in deze best of seven.

Het stadion “Gianni Falchi” van Bologna liep onder water na een overstroming