24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

1 oktober 2020 – Gisteravond heeft landskampioen Fortitudo Bologna zijn titel geprolongeerd dankzij hun vierde overwinning tegen en in San Marino. Voor de club betekent dit het derde landskampioenschap op rij: 2018 – 2019 – 2020 en het dertiende in totaal. De 6-5 overwinning in 6,5 innings was met 1 run verschil de spannendste uitslag in de serie van 7 wedstrijden, want de overige telden saldi variërend van 3 tot 10 runs. Vijf van de zeven wedstrijden werden gewonnen door de bezoekende club.

In totaal aantal runs gescoord in de 7 wedstrijden wint San Marino met 38-30 van Bologna. Ieder behaalde een shut-out winst: San Marino 10-0 in wedstrijd 1 en Bologna 4-0 in wedstrijd 4. Een slagfestijn werd het in wedstrijd 5 bij Bologna, waarin San Marino eerst met 0-8 voor kwam en Bologna terug langszij kwam 8-8. Op dat moment werd de wedstrijd afgebroken wegens regen. De volgende dag trok Bologna de winst naar zich toe: 11-8. Oorspronkelijk stond wedstijd 7 gepland op 27 september, maar door meerdere hevige regendagen liep de serie uit tot 30 september.

De drie Nederlanders bij de kampioensploeg Bologna leverden wisselende prestaties in de verdediging en in de aanval. Zo deelden zij in het aantal genoteerde en in de ongenoteerde veldfouten, die zichtbaar werden in de rechtstreekse livestreambeelden, die door de Italiaanse bond FIBS werden geregeld van alle zeven wedstrijden van de Italian Baseball Series. Meetbaar waren hun slagprestaties en juist in de verloren wedstrijden 1 en 6 waren die dan ook nul komma nul. Alleen in de met 5-1 verloren wedstrijd 3 sloeg Eugene Helder met een homerun het enige tegenpunt binnen.

In de vier gewonnen wedstrijden droeg het oranje-trio hun knuppel bij! In wedstrijd twee (7-4) sloeg Ray-Patrick Didder 3 punten binnen met zijn 2 tweehonkslagen, alsmede Eugene Helder 1 punt binnen met eveneens een tweehonkslag. In wedstrijd 4 (winst 4-0) gaf Randolph Oduber zijn visitekaartje af middels een 3punten homerun. Ook Didder met 2 en Helder met 1 hit deelden in de aanvallen. In wedstrijd 5 (winst 6-1) sloegen Helder (2 hits) en Oduber (1 hit) samen 2 punten binnen en ook Didder singelde.

In de alles beslissende wedstrijd 7 was Helder de held door de helft van 6 punten binnen te slaan. Dat deed hij toen San Marino in de vijfde inning tot 3-2 was terug gekomen. Met Didder op de honken sloeg hij zijn tweede homerun in de series, waardoor Bologna uit liep naar 5-2. In de zesde inning naderde San Marino tot 5-4, maar wederom dreef Helder de voorsprong op. Bij al twee man uit hielp hij met een single de Albanees Julian Dreni over de thuisplaat: 6-4. Helder werd dan ook uitgeroepen tot MVP van de finalewedstrijd.

De Italiaanse bond meldde gisteravond, dat de aanwezige journalisten allen afkomstig waren van lokale en regionale media. Landelijk uitkomende dagbladen en TV-stations ontbraken, tenzij we de nationale RTV van ministaatje San Marino daartoe zouden rekenen. De landelijke Gazzetta dello Sport volgde de wedstrijd via de livestreaming en kwam rond middernacht uit met een artikel op de website. De RAI, tegenhanger van onze NOS, vertoonde in het TV-journaal tussen 13.00 en 14.00 uur wel beelden van Nederlandse spelers bij de voetbalclub Atalanta, maar niets over het landskampioenschap honkbal.

Toch is de honkbalbond opgelucht, dat het Serie A1 seizoen per eind september erop zit. Niet alleen om Italiaanse en buitenlandse spelers op tijd te laten vertrekken naar andere bestemmingen, maar ook om beperkende maatregelen van de regering voor te blijven. Ook in Italië lopen de besmettingscijfers weer op en de de tweede golf van de epidemie raakt nu ook de honkballiefhebber Berlusconi en de manager van Bologna-voetbal Mihajlovic. Van Serie A voetbalclub Genoa bleken deze week 14 spelers positief te hebben getest op Covid19. De paniek brak al uit in sportminnend Italië, maar minister Spadafora vindt de omstandigheden nog niet zo bedreigend dat nu al de voetbalcompetitie moet worden stil gelegd.

Wel heeft FIBS-voorzitter Andrea Marcon bekend gemaakt, dat de zogenaamd pre-olympische honkbalselectie van de Azzurri afziet van deelname aan de Tsjechische Honkbalweek in Praag vanwege de actuele gegevens over de stijgende besmettingsgraad. In plaats daarvan gaat deze door Paolo Ceccaroli geleide ploeg in trainingskamp. Morgen reist iedereen naar Rome om met de staf van Ceccaroli te werken aan team spirit en kwaliteit. De coaches van Ceccaroli zijn Gianguido Poma, Gianmario Costa, Ruggero Bagialemani en Massimiliano Masin. De twee oefenwedstrijden tegen Nettuno 1945 staan op het programma voor zaterdag 3 oktober om 16.00 uur en 20.00 uur in het roemruchte Steno Borghese stadion.

De selectie bestaat uit:
Catchers: Cesare Astorri, Alberto Mineo en Lorenzo Mineo.
Infielders: Ricardo Paolini, Tommaso Battioni, Marco Servidei, Andrea Sellaroli, Gabriele Angioi, Daniel Monti.
Outfielders: Federico Celli, Giovanni Garbella, Federico Giordani, Riccardo Bertossi, Aldo Koutsoyanopoulos.
Pitchers: Mattia Aldegheri, Maurizio Andretta, Alex Bassani, Matteo Bocchi, Luis Lugo, Diego Fabiani, Luca Capellano, Michele Pomponi, Luca Di Raffaele, Nico Garbella, Nicolo Clemente, Alessandro Maestri.

Pim van Nes

RELATED ARTICLES