De Hoofdklasse na corona

Amsterdam, 1 oktober 2020 – Het coronavirus heeft in veel delen van de wereld het leven nog volop in de greep. In Nederland zitten we middenin de tweede golf, en ondertussen worstelen we met een ‘nieuw normaal’ en proberen we daarmee een ‘nieuw gewoon’ leven op te starten.

Dat ‘nieuwe normaal’ is nu nog de anderhalvemetersamenleving, maar niemand gelooft dat dit ooit echt normaal wordt. Zelfs de baas van de handhavers, onze minister van Justitie en Veiligheid, weet dat inmiddels. Maar de wereld na corona zal er toch echt anders uitzien dan toen vorig jaar het ‘oude normaal’ nog gewoon ‘normaal’ was.

Never waste a good crisis’ zei Churchill middenin de Tweede Wereldoorlog en ook nu grijpen we de crisis aan om versneld dingen anders te gaan doen. We zullen meer gaan thuiswerken en meer buiten de spits reizen. We zullen meer producten in eigen land, of in ieder geval dichterbij, produceren om niet te afhankelijk te zijn van de grillen van China of de Verenigde Staten. We zullen meer (medische) voorraden aanhouden en de ziekenhuizen zullen het aantal bedden op de IC’s sneller kunnen opschalen.

Curaçao zal fors moeten bezuinigen op de salarissen van ambtenaren en de KLM is niet alleen aan het bezuinigen op salarissen, maar moet ook versneld ‘vergroenen’. En als er na de verkiezingen volgend jaar een andere meerderheid is in de Tweede Kamer zal het zorgpersoneel juist meer gaan verdienen, en dat geldt dan misschien ook voor de leraren en politieagenten.

Wat heeft dit allemaal met honkbal te maken? Op het eerste gezicht misschien niet veel, maar ook in het honkbal zullen we dingen anders moeten gaan doen als de coronacrisis achter de rug is. Het honkbal in Nederland zit al heel lang in een crisis en zakt elk jaar steeds een beetje dieper weg. De honkbalcrisis is daarmee een beetje vergelijkbaar met de klimaatcrisis eigenlijk.

Hopelijk zal de coronacrisis er niet voor zorgen dat er verengingen kopje-onder gaan. Het verplicht sluiten van de kantines deze laatste weken van het seizoen helpt in ieder geval niet, maar ook zonder dit soort grote klappen hobbelt het ledenaantal van de bond al jaren stukje bij beetje achteruit.

En hoewel het slechts een relatief klein onderdeel van de oorzaak is helpt het ook niet dat de Hoofdklasse nu al jaren elk jaar een stukje minder interessant wordt.

Dit jaar hadden we nog mazzel met de individuele klasse van de spelers, spelers die normaliter in de VS hun honkbaldroom aan het najagen zijn. Deze spelers waren nu dankzij corona weer eventjes in Nederland te bewonderen. Roger Bernadina is misschien wel de grootste naam die naar Nederland kwam. Maar na met veel bombarie gepresenteerd te zijn speelde hij zeven kleurloze wedstrijden, en lijkt hij na afloop van de reguliere competitie door de achterdeur weer vertrokken te zijn. Geblesseerd zegt de een, zo afgesproken zegt de ander, de bond weet van niets en het bestuur van Quick reageert niet. En nu er sowieso geen publiek bij de wedstrijden aanwezig mag zijn maakt het ook niet meer uit.

De beste spelers van Nederland spelen al jaren bij Curaçao Neptunus of L&D Amsterdam, en als er geen gekke dingen gebeuren zullen deze ploegen ook voor het vijfde jaar in successie het tegen elkaar opnemen in de Holland Series. Omdat HCAW twee van de laatste drie wedstrijden van de reguliere competitie van L&D Amsterdam won is er, denk ik, nog wel iets meer dan een theoretische kans dat HCAW het tegen Neptunus gaat opnemen, maar ik zou er niet al teveel geld op willen zetten.

Maar zelfs als we in dit coronajaar een finale Bussum vs. Rotterdam krijgen, voor de toekomst van de Hoofdklasse zal zo’n (on)gelukje weinig verschil maken. De beste spelers zullen gewoon in Amsterdam en Rotterdam willen blijven spelen want niet alleen is het daar financieel het beste geregeld maar ook ben je daar sportief het beste af. De spelers van het Nederlands team die betaald worden door het NOC*NSF spelen daar en ongeacht wie er dit jaar in de Holland Series spelen zijn L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus al zeker van een plek in de Europa Cup.

Dat ze het in Amsterdam en Rotterdam goed voor elkaar hebben kun je ze daar natuurlijk niet kwalijk nemen, maar dat er iets moet gebeuren om méér teams een rol van betekenis te kunnen laten spelen staat als een paal boven water. De bond moet echt iets verzinnen want als je eerlijk bent is de Hoofdklasse al een paar jaar op sterven na dood.

Een draft-systeem zoals in de MLB en bij de andere grote Amerikaanse sporten is in Nederland niet haalbaar. En ook de zogenaamde ‘luxury tax’, de boete die de rijke clubs betalen als ze teveel geld uitgegeven aan spelers zal er hier wel niet komen, maar misschien is er wél iets te verzinnen op de competitievervalsing die veroorzaakt wordt door de concentratie van spelers met een stipendium van het NOC*NSF?

Zijn er nieuwe regels te verzinnen die te maken hebben met overschrijvingen of opleidingsvergoedingen? Kun je eisen stellen aan het bedrag dat aan spelers mag worden uitgegeven, en aan hoeveel? Of gebeurt dat toch al allemaal zwart? Zal het spelen van minder wedstrijden zorgen voor een betere verdeling van de betere werpers en misschien zelfs wel de positiespelers?

Ik begrijp heel goed dat bovenstaande opties voor L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus niet prettig zijn. Zij zijn vooral bezig met nóg beter worden en ook in Europa nóg dominanter worden. Ze zullen gestraft worden voor het succes waar ze hard voor werken en terecht wijzen naar Italië waar ze ook alles uit de kast trekken om de beste te worden in Europa. Zij zullen wijzen op de contributie die ze met hun hoge niveau leveren aan de kwaliteit van het Nederlands team.

Duursma en Jaarsma en hun voorzitters zullen zeggen “Waarom moeten wij zwakker worden? Laat anderen maar sterker worden!”, en daarin zouden ze nog gelijk hebben ook, maar helaas gebeurt dat niet.

Vergelijkingen met andere sporten zijn altijd gevaarlijk, maar ik ga er hier toch een maken. In de Formule 1 zijn de teams ook bezig steeds sneller te worden, maar worden er keer op keer nieuwe regels gemaakt om ervoor te zorgen dat het rijkste team met de beste auto niet nóg sneller wordt. Mercedes kwalificeert elke keer als beste met hun “party mode”, prima, maar dan verbieden we die, tijdens dit seizoen nog. Mercedes ontwikkelt een verstelbaar stuur waardoor de slijtage op de banden minder wordt. Goed bedacht, maar voor volgend jaar is het alweer verboden. Maar ook wordt er een maximaal aantal testdagen en een maximaal budget voor ontwikkeling afgesproken om ervoor te zorgen dat de rijkste teams geen onoverkomelijk voordeel hebben. De competitie in de Formule 1 wordt door de FIA gesteld boven de snelheid van de bolides. Het wordt tijd dat de KNBSB de kwaliteit van de competitie in de Hoofdklasse boven de honkbalkwaliteit van twee teams stelt.

Never waste a good crisis, dus laten we er direct mee beginnen. Erger dan dit seizoen kan het niet meer worden? Reken maar, wel als we niets doen.