Kinheim slaat ook gat in nieuwe competitieopzet

Amsterdam, 14 november 2016 – Het had heel wat voeten in de aarde gehad. De Hoofdklasse competitie moest anders, aantrekkelijker vooral. De werkgroep die hiermee aan de slag ging zag begin oktober een aantal van de voorgestelde aanpassingen in de nieuwe competitieopzet terug.

Maar niet iedereen was even tevreden. Vooral Neptunus en L&D Amsterdam waren ongelukkig met de nieuwe Hoofdklasse kalender. Een reguliere competitie van 49 wedstrijden, waarbij iedereen zeven keer tegen elkaar zou spelen, voordat er gesplitst ging worden, was volgens die clubs teveel van het goede. Of beter gezegd, dat was teveel tegen de slechte (tegenstanders).

Dat deze extra wedstrijden ten koste gingen van het aantal wedstrijden aan het eind van het seizoen, na de splitsing en de wedstrijden tegen de betere tegenstanders dus, maakte het er voor de nummers 1 en 2 van afgelopen seizoen niet beter op. Van de interessante wildcardrace die zou kunnen ontstaan om de plekken 4 en 5 liepen deze twee clubs ook niet erg warm.

Met het opstappen van Kinheim is echter alles anders geworden. Het gapende gat dat de Haarlemmers hebben achtergelaten zorgt ervoor dat er een nieuw schema in elkaar gedraaid moest worden.

Dat schema is gemaakt door de bond en net voordat de bondsbazen vorige week op het vliegtuig naar Japan stapten mochten de Hoofdklassers tijdens een ingelast Hoofdklasse overleg kennisnemen van het brouwsel.

Wat als eerste opvalt aan het nieuwe schema is dat de enkele wedstrijden aan het begin van het seizoen weer vervangen zijn door triples. Iedere ploeg speelt nu ineens vanaf het begin weer ‘gewoon’ op donderdag, zaterdag en zondag tegen dezelfde tegenstander.

Samen met het verdwijnen van de enkele wedstrijden is ook het aantal keer dat de teams elkaar treffen in de reguliere competitie teruggebracht van zeven naar zes. Verder is de best-of-three om de wildcard-plaats uit het nieuwe schema verdwenen.

Alle clubs krijgen één weekend vrij en na de 36 reguliere competitiewedstrijden worden de bovenste vier afgesplitst. Zij spelen vervolgens zes triples waarna de twee koplopers in de Holland Series in een best-of-seven mogen gaan uitmaken wie er kampioen wordt.

Lekker overzichtelijk zou je zeggen. Neptunus blij, L&D Amsterdam blij, en de rest heeft pech gehad. Had Kinheim maar niet moeten opstappen. Ok, een beetje kromme redenatie, maar meer kan ik er niet van maken. Misschien dat als de jetlag een beetje is weggezakt er een logische verklaring komt voor het totaal aan de kant schuiven van de keuzes waar eerder toch behoorlijk grondig over was nagedacht.

Maar onder de streep begint de ellende pas echt want daar blijven dus maar drie ploegen over. Over hoe dat dan verder moet is dan weer niet echt nagedacht. Er wordt al gesproken over het toevoegen van één team uit de Overgangsklasse om dan met z’n vieren uit te gaan maken wie dan…. tja…. wie dan wat?

Wat dan, hangt af van hoe de bond en de clubs in 2018 door willen met de Hoofdklasse. Terug naar 6 teams is een mogelijkheid, dan moet er nog één ploeg degraderen. Of de Hoofdklasse clubs dat willen is nog maar de vraag, maar ook de bond heeft in een eerder stadium al aangegeven dat een gezonde Hoofdklasse misschien wel uit 10 of 12 clubs zou moeten bestaan.

Als er één of meer Overgangsklasse teams worden ingezet om het Hoofdklasse probleem op te lossen moet ook hun zorgvuldig uitgedokterde competitieopzet weer volledig op de schop.

De aangepaste opzet zorgt in ieder geval voor veel ontevreden gezichten en meer vragen dan antwoorden. HCAW en Pioniers waren vorige week zaterdag ook niet bij het overleg aanwezig. Ze hadden weinig zin in een in allerijl ingelaste vergadering. Uiteindelijk moet de Kolom Topsport beslissen wat er écht met de competitieopzet moet gebeuren.