Kinheim had gewoon in de Hoofdklasse moeten blijven

Amsterdam, 1 november 2016 – “Kinheim trekt zich terug uit de Honkbal Hoofdklasse” kopt het persbericht van de KNBSB dat om 16:55u in mijn mailbox dropt. Wat een aanfluiting. Een aanfluiting voor Kinheim, voor de Hoofdklasse én voor het honkbal in Nederland in het algemeen.

In het persbericht staat een quote van Technisch Directeur Gijs Selderijk “Boven alles is dit een vervelende ontwikkeling voor Kinheim”, maar hoe triest dit ook is voor deze club met een rijke historie, ik kan het daar niet mee eens zijn. Kinheim heeft gefaald, heeft het bijltje erbij neergegooid, daar waar andere verenigingen de afgelopen jaren tot het bittere einde door hebben gevochten om toch een selectie op de been te krijgen. Daarmee volgen ze in de voetstappen van UVV die daar eerder dit jaar met hun Rookie team ook al mee weg waren gekomen.

In het persbericht van de bond staat dat het bestuur van Kinheim op 21 oktober bij de KNBSB gemeld heeft dat er problemen waren met het samenstellen van een selectie voor het eerste team. Toen hadden ze dus nog 10 dagen. Natuurlijk was het heel erg moeilijk voor ze, maar dat is het al jaren voor clubs waar geen of weinig geld is. Welcome to the real world.

Gisteren en vandaag is er op Facebook veel geschreven over de mogelijke gevolgen van het verzoek tot terugtrekking van het Hoofdklasse team. Kan dit zomaar, en zo ja, mag Kinheim dan nog wel met een team in de Overgangsklasse uitkomen. Het antwoord was kennelijk ingewikkeld want de KNBSB mailde mij (na een vraag) om 15:08u nog “De procedure is nog altijd gaande”. De uitkomst is in ieder geval dat Kinheim niet kan worden verplicht in de Hoofdklasse uit te komen, en dat ze omdat ze zich voor 15 september 2016 hebben ingeschreven voor de Overgangsklasse-competitie ze daar gewoon in mogen uitkomen.

Of dit echt allemaal volgens de regels is maakt ook niet uit. Het is een drama voor het Nederlandse honkbal en er zal niets meer aan gedaan kunnen worden. Nu niet meer in ieder geval.

Het persbericht eindigt met “Het is al duidelijk dat geen van de overgangsklasseteams de plek van Kinheim wil of kan innemen. Om die reden moeten we in ieder geval besluiten de Hoofdklasse in 2017 van start te laten gaan met zeven deelnemende clubs“. Dat wordt dus een lekkere puinhoop volgend jaar in de Hoofdklasse.

Lag het aan de coach waar geen speler meer mee door zou willen? Lag het aan het bestuur dat te laat wakker is geworden? Lag het aan de spelers die liever voor een paar grijpstuivers ergens anders op de bank zitten dan dat ze elke week spelen? Waren er echt geen spelers te vinden die voor een gevulde koek en twee tosti’s elke week in het prachtige Pim Mulier stadion wilde spelen? Maar vooral, waarom lukt het Kinheim niet terwijl het al die jaren bij al die andere clubs wel gewoon is gelukt? Waar een wil is is een weg. Regel het maar. Kinheim had gewoon in de Hoofdklasse moeten blijven.