3 maart 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 22 oktober 2016 – De kop van dit stukje is geen voorspelling voor vanavond. Het zou best kunnen dat één van deze drie mannen vanavond tijdens de Stars Awards de prijs voor Beste Coach 2016 mag ophalen.

Maar dat is voor Nederland, voor Europa zijn de prestaties kennelijk niet goed of bijzonder genoeg. De European Baseball Coaches Association (EBCA) gaat dit jaar namelijk kiezen voor een coach die géén Europees Kampioen is geworden, die niet de Europa Cup heeft gewonnen en ook niet voor de coach die vier keer op rij kampioen is geworden in de sterkste competitie van Europa.

Op de website van de EBCA zijn de winnaars van voorgaande jaren terug te vinden en hoe het keuzeproces er in 2012 en 2014 uit zag, maar niet hoe ze vorig jaar tot hun keuze zijn gekomen of hoe de route naar eeuwige roem er dit jaar uit ziet.

Na een beetje snuffelen kwam ik uit bij een berichtje van 5 oktober jl. op de site van Mister Baseball met een oproep voor het insturen van mogelijke kandidaten voor de EBCA Awards. Inzenden kon tot 10 oktober en de lijst met genomineerden is nu dus al bekend.

Nou ja, ‘bekend’ is misschien niet helemaal het juiste woord, want het was best lastig om dat lijstje boven tafel te krijgen. Een beetje geholpen door een Belgische oproep op Facebook kom ik via de Facebook-pagina van de EBCA op onderstaande coaches en hun prestaties uit:

– Paco Figueroa (historische 2e plaats op het EK met het Spaanse nationale team)
– Sven Hendrickx (6e plaats op het EK met het Belgische nationale team)
– Keino Perez (won het 12e opeenvolgende Franse kampioenschap met de Rouen Huskies)
– Will Lintern (het bereiken van het U18 European Championship toernooi met het Engelse Junior team)
– Kojic Momcilo (coachte het Servische nationale team naar een verrassende overwinning op het European Championship Seniors C-Pool toernooi)

Dit laatste toernooi moest ik ook even opzoeken, maar dit lijkt één van de twee toernooien te zijn voor C-landen. Servië speelde daar tegen Slovenië, Ierland, Finland en Noorwegen. Slovenië uit, altijd lastig.

Van 11 tot 13 november houdt de EBCA hun jaarlijkse conventie. Dit jaar is dat in het Franse Mulhouse. Daar zal dan ook bekend worden gemaakt wie David Winkler (u weet wel, de coach die vorig jaar met het U18 team van Tsjechië derde werd op hun EK) zal opvolgen als Europees Coach van het Jaar.

Met Janssen en ’t Hoen hoeven we overigens geen medelijden te hebben (nou ja, met ’t Hoen natuurlijk wel, maar dat is een ander onderwerp) want beide heren hebben deze Europese prijs al ‘ns mogen ontvangen. ’t Hoen in 2013 en Janssen zelfs twee keer, namelijk in 2009 en 2014.

Maar misschien dus leuk om de Nederlandse prijs dit jaar aan Urbanus toe te kennen. Het winnen van de Europa Cup zonder daarbij even een paar profs voor te laten invliegen is natuurlijk een topprestatie!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES