17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 22 oktober 2016 – We hebben maar mazzel hier in dit kikkerlandje. We hebben niet één of twee, maar zelfs drie nationale honkbalteams!

Het lage-reiskosten-spek-en-bonen team dat het WPT en de Haarlemse Honkbalweek mag spelen. Het de-beste-profs-krijgen-geen-vrij team dat het EK speelde en dan natuurlijk het Oranje vlaggenschip, het WBC-wij-hebben-lekker-de-beste-infielders-van-de-MLB team.

Voor de World Baseball Classic en Premier 12 wordt de selectie samengesteld door de Manager (Hensley Meulens), voor het Europees Kampioenschap en Nederlandse invitatietoernooien wordt de selectie samengesteld door de Field Manager Nederland (Steve Janssen) in overleg met de Manager (Hensley Meulens)

Staat te lezen in het document Evaluatie van het Beleidsplan 2013-2016 dat begin juni van dit jaar gepubliceerd werd op de site van de KNBSB. Het MLB seizoen is bijna voorbij dus voorlopig is ook Janssen klaar als hoofdcoach en neemt Meulens het stokje van hem over.

Over drie weken staan er twee oefenwedstrijden in en tegen Japan op het programma. Deze staan voor de Japanners te boek als “World Baseball Classic warm-up“, maar ook de KNBSB bestempelt deze wedstrijden officieel als oefenwedstrijden voor de WBC versie van het Nederlands Team. Dat is ook niet zo gek want het tripje kost klauwen met geld, en dat is alleen te rechtvaardigen als het bijdraagt aan het waarmaken van de belangrijkste Grand Slam ambitie. En, spoiler alert, dat is natuurlijk niet “Vitale verenigingen“, maar gewoon een plek in de mondiale top-3.

Maar welke spelers exact mee zullen doen in de wedstrijden in het Tokyo Dome is nog niet bekend gemaakt door de KNBSB, maar zeker is wel dat het een beetje vreemde selectie wordt.

Ik zal proberen uit te leggen waarom dat zo is. Op het Japanse roster staan 28 namen, dus ga ik er voor het gemak vanuit dat er ook in de Nederlandse dug-out ruimte zal zijn voor 28 spelers.

Als je er dan vanuit gaat dat de beste spelers in de MLB spelen, geen rare aanname, dan zou je in ieder geval deze 9 spelers moeten selecteren:

Xander Bogaerts, Andrelton Simmons, Didi Gregorius, Jonathan Schoop, Kenley Jansen, Jurickson Profar, Spencer Kieboom, Matt den Dekker, Pedro Strop.

Daarnaast heeft de bond al een lijstje met 6 bevestigde spelers vrijgegeven:

Yurendell De Caster, Mike Bolsenbroek, Kalian Sams, Jair Jurrjens, Shawn Zarraga en Sharlon Schoop. Dat maakt samen 15.

Ook de Nippon Professional Baseball League staat natuurlijk hoog aangeschreven, dus het zou sowieso niet gek zijn om de twee Nederlandse topspelers die daarin uitkomen te selecteren. Met Rick van den Hurk en Wladimir Balentien zit je op 17 spelers. Ook leuk voor het Japanse publiek.

En dan zijn er nog minimaal 4 spelers die volgens Janssen en Meulens beter zijn dan spelers uit de Hoofdklasse. Roger Bernadina, Chadwick Tromp, Curt Smith en Shairon Martis werden tenslotte voor het EK verkozen boven hun in Nederland spelende collega’s.

In totaal kom je daarmee op 21 spelers, maar dat is eigenlijk alweer teveel omdat de KNBSB óók heeft gezegd dat er 15 spelers uit de Nederlandse Hoofdklasse naar Japan zullen afreizen.

Er moeten dus 8 namen geschrapt worden van het lijstje Bogaerts, Simmons, Gregorius, Schoop, Jansen, Profar, Kieboom, Dekker, Strop, Van de Hurk, Balentien, Bernadina, Tromp, Smith en Martis. Nou, daar ga je Hensley, veel succes, kill your darlings!

Het is dus onmogelijk om met 15 Hoofdklasse spelers het sterkste Nederlands Team samen te stellen. Daarmee snijd ik me met m’n strijd voor een “Hoofdklasse Nederlands Team” mooi in de vingers, maar ook de KNBSB vergaloppeert zich natuurlijk.

Want ik voorspel dat het team dat straks in Japan gaat spelen niet het team is dat straks op de WBC staat. Het wordt een duur snoepreisje voor de honkballers die Europees Kampioen zijn geworden, en geen noodzakelijke oefentrip voor het team dat straks de Top 3 ambitie moet gaan waarmaken. Bondsraad, leest u mee?

Waarschijnlijk zullen een aantal MLB’ers en/of de NPB’ers er zelf voor kiezen om niet geselecteerd te worden, dat maakt de keuze voor Meulens makkelijker. En als het dan toch een ander team wordt dan waar hij begin 2017 mee moet werken, dan kan hij ook nog even Bernadina thuis laten. Deze topspeler liet tijdens het EK z’n team behoorlijk in de steek, en dat ligt ook in november misschien nog wat gevoelig.

Maar als het er straks écht om gaat mag Bernadina vast wel weer meedoen, het is tenslotte topsport.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES