17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

20 juli 2021 – De Italiaanse bond FIBS meldt vandaag trots, dat men de gouden sponsor voor het EK-tournooi in Turijn heeft gevonden in het bedrijf IREN, dat in dezelfde hoofdstad van de regio Piemonte is gevestigd. Twee burgemeesters van de bij het evenement betrokken steden spraken zich in de persconferentie lovend uit over de ondernemingsgeest van de nationale honkbal- en softbalbond.

Voorzitter Andrea Marcon kwam aan het woord via een videoverbinding tussen Turijn en Tokio, waar hij zich bij zijn oogappels ophoudt in de voorbereiding van het Olympisch softbaltournooi. De media in Italie pakken echter onrustbarend uit over de opleving van de besmettingen in Italie, waarbij vooral de volle stadions van het EK voetbal een brandhaard bleken. De Italiaanse krant La Stampa kopt vandaag: “Boom di contaggi Covid a Roma. Nuovi casi quintuplicati dalla finale degli Europei“. Besmettingen corona exploderen in Rome. Nieuwe gevallen vervijfvoudigen sinds de finale van het EK.

De regiopresident van Piemonte, Alberto Cirio, sprak bij de persconferentie zijn dank uit “aan bondsvoorzitter Marcon en al zijn medewerkers voor het enorme werk dat zij verrichten om Piemonte middels de sport te promoten. Het EK honkbal zal het eerste van meerdere grote evenementen zijn die in onze regio gehouden zullen worden, waartoe ook tennis en wielrennen behoren.” Burgemeester Chiara Appendino van Turijn preciseerde dat “het EK honkbal drie steden en een serie sponsors bij elkaar heeft gebracht, die allemaal geloof hebben in dit evenement. In de praktijk betekent dit bij voorbeeld dat de stad Turijn zorgt voor de voorzieningen in het stadion van de EK-wedstrijden, maar tegelijkertijd zullen die de jeugd helpen deze sport te gaan beoefenen.” Burgemeester Andrea Archini van Avigliana vond het “een eer dat zijn middeleeuwse stad met een meer van het zuiverste water het EK honkbal mag ontvangen. Wij kennen honkbal en softbal al lang, want we hebben 200 inwoners die aan deze sporten doen. Het is de beste manier om de twintigste verjaardag van hun club te vieren!

Toen kwam bondsvoorzitter Andrea Marcon door op het grote scherm dankzij die videoverbinding met Tokio: “Het EK honkbal in september betekent het hoogtepunt van ons organisatieve seizoen, waarvan we al het EK softbal gezien hebben in Friuli Venezia Giulia, waar Italië won, het EK honkbal Under 18 in Macerata en Montegranaro (pvn: waar Nederland won) en eind augustus staat in Verona het EK honkbal Under 23 op het programma. In een zo moeilijk jaar kan ik alleen maar bevrediging uitdrukken voor wat we aan het doen zijn. We hebben Piemonte uitgekozen omdat we al het vertrouwen hebben dat het een groot succes zal worden. Ik bedank de sponsors, die vertrouwen in ons stellen, alsmede de personen die onze problemen oplossen hopend dat aan het eind van het tournooi het volkslied van Italie zal worden gespeeld!

Het zit Marcon namelijk niet overal mee. Afgezien van het risico dat de Italiaanse regering maatregelen tegen evenementen gaat treffen wegens een dreigende golf aan besmettingen en de teleurstelling over de late nederlaag van de Under 18 Azzurri tegen de Oranje jongens bij het EK in Macerata, leed hij eerder deze week een gevoelige bestuurdersnederlaag, toen de in ItaIië eenkoppige commissie van beroep van de FIBS uitspraak deed over de klacht van de twee topclubs Fortitudo Bologna en 1949 Parma over de verrassende verplichting om twee dagen na terugkeer van het Europese honkbaltournooi in Ostrava meteen weer twee Serie A wedstrijden te moeten spelen tegen Cagliari en Collecchio. De rechter stelde de twee clubs in het gelijk, omdat de clubs niet vooraf waren gepolst en zij eigenlijk overvallen werden met die twee alsdan verplichte wedstrijden.

Links de gedelegeerde administrateur van IREN Energia (Giuseppe Bergesio) en de algemeen secretaris van de Italiaanse bond FIBS (Giampiero Curti) bij de persconferentie vandaag in Turijn. (foto Anna Silvia Angela)

 

Pim van Nes

RELATED ARTICLES