Bologna en San Marino plaatsen zich voor Italian Baseball Series

2 augustus 2021 – In de tweeweekse tsunami van sportnieuws uit de Olympische Spelen in Japan, spelen zowel in ons land als in Italië de nationale competities honkbal en softbal zich af in mediatieke stilte. Landelijke dagbladen en radio- en tv-stations hebben geen ruimte voor ons en de clubs moeten zich tevreden stellen met de aandacht van plaatselijke kranten.

De Italiaanse kranten haakten bij de Europa Cup in Ostrava pas in bij de halve finales en roemden Parma Clima voor hun zeges tegen Bologna en Bonn. Als verse kampioen van Europa werd Parma echter het afgelopen weekend al uitgeschakeld voor het landskampioenschap van Italie.

UnipolSai Bologna won zowel in Parma (1-18 in 7 innings) als in Bologna (8-1) en heeft zich daarmee geplaatst voor de Italian Baseball Series. Bondscoach Mike Piazza is terug in Italië en bekijkt de spelers in de Serie A zo veel mogelijk op geschiktheid voor selectie voor het EK, dat in september gehouden zal worden in de noordwestelijke provincie Piemonte. Woensdag aanstaande heeft hij een bespreking met zijn technische staf om te bepalen wie in de Serie A voldoen aan zijn Amerikaanse kriteria en welke spelers uit buitenlandse competities worden opgeroepen. De meeste kandidaten spelen bij clubs als Bologna, Parma, Nettuno en San Marino. Laatstgenoemde club heeft zich als de tegenstander van Bologna geplaatst voor de Italiaanse eindstrijd.

Tijdens het tournooi om de European Champions Cup werd onder leiding van de Amerikaan David Sheldon een centrale training voor de in Italie achter gebleven spelers gehouden in Grosseto, waar na afloop daarvan een oefenwedstrijd werd gehouden tegen de plaatselijke Serie A-club. Door de afwezigheid van de spelers van Bologna en Parma bij die gelegenheid doen de selectie en de box score van die ontmoeting niet veel terzake, maar het tekent de accuratesse van Piazza, dat hij meer dan alleen de eerste keus aan spelers wil observeren en testen voor zijn ploeg, die na het vroege post-season van de Serie A bij elkaar komt in voorbereiding op het EK-tournooi in eigen land. Italie praat vandaag meer over de brandhaarden in de natuur dan over die in coronaverband, dus het hoogste continentale honkbaltournooi zal volgende maand waarschijnlijk wel doorgang vinden.

Morgen spelen Bologna en Parma hun double headers tegen respectievelijk Cagliari en Collecchio, die eerder wegens protest van Bologna en Parma waren uitgesteld. De winnaar van de daarop volgende Italian Baseball Series tussen Bologna en San Marino is de nieuwe landskampioen van Italie en gaat als eerste deelnemer van Italie naar de European Champions Cup van 2022. De verliezer van de Italian Series moet voor een kans op het tweede Italiaanse ticket terug naar een Final Four met de beste drie tegenstanders uit de play-offs. Op deze wijze behoudt Parma Clima toch nog een kans de Europese clubtitel te verdedigen in de editie van volgend jaar. Als deze club morgen twee keer wint van Collecchio, eindigt de Europa Cup-houder als tweede in de poule van Bologna. In de andere poule eindigt Nettuno als tweede club achter San Marino.

Stand play-offs:
Girone A: Bologna 8-0, Parma 4-4, Collecchio 4-4, Cagliari 0-8.
Girone B: San Marino 9-1, Nettuno 6-4, Godo 2-6, Macerata 1-7.

Bologna is de enige ongeslagen club mede dankzij Nederlander Ericson Leonora, hier tussen de honken na zijn achtste homerun