24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

17 mei 2020 – De Italiaanse bond voor honkbal en softbal betaalt bijna een kwart miljoen euro aan de clubs, die zich aangesloten hebben bij de nationale beweging van hit and run.

Dat is het totaal bedrag dat gemoeid is bij het nieuwe besluit van het bondsbestuur onder leiding van Andrea Marcon om aan ieder van de 240 clubs het vaste bedrag van 1.000,- euro toe te kennen bij het begin van het seizoen 2020. De begroting, waarin deze gigantische uitgave reeds was opgenomen, werd gelukkig kort voor de bestuursvergadering van deze week goedgekeurd door de internationale accountants van Ernst & Young in Rome. Daardoor kon dit besluit worden opgenomen in het gebruikelijk verslag, dat de FIBS steeds op de website van de bond plaatst na afloop van de bestuursvergaderingen. Deze vinden de laatste maanden plaats vanaf ieders huisadres via videoconferentie. Het bondsbureau is al die tijd op slot geweest.

Het bedrag van 1000 euro is bedoeld voor de aanschaf van het nodige materiaal om te kunnen voldoen aan de voorwaarden om “corona proof” te kunnen trainen en strijden op de Italiaanse velden. Daartoe had de Italiaanse bond reeds op 18 april een concept protocol ingediend bij de hogere sportinstanties, zoals het nationaal Olympisch commitee, de sportdoktersbond en het Ministerie van Sport. Deze pro-actieve benadering wordt nu dus beloond door de erkenning, dat honkbal en softbal getraind kunnen worden buiten bezwaar van de autoriteiten, die de verspreiding van het coronavirus moeten bestrijden in het zwaar getroffen Italie. Vanaf morgen maandag 18 mei mogen honkballers en softbalsters (v&m) weer terug de velden op om te trainen en zich voor te bereiden op oefenwedstrijden en op echte wedstrijden. Het bondsbestuur hoopt in de komende dagen de nog goed te keuren data daarvan te publiceren.

Het is te danken aan de financiële achtergrond van de voortvarende bondsvoorzitter Marcon, dat in de afgelopen jaren de achterstand en tekorten van zijn voorganger Fraccari in Rome inmiddels zijn weggewerkt en dat het huidige “Marshallplan” van Marcon kan worden uitgevoerd ten gunste van alle clubs van groot tot klein en van hoog tot laag. Marcon versloeg 4 jaar geleden voor velen toch eigenlijk onverwacht het regiem van Fraccari en Fochi bij de verkiezingen om het bondsvoorzitterschap. Daarmee werd Marcon de eerste Italiaanse “softballer”, die voorzitter werd van de FIBS. Wel was Marcon net als Fraccari in binnen- en buitenland bekend geworden als scheidsrechter: Fraccari in honkbal en Marcon bij softbal. Zonder de bezuinigingsronden en het bijwerken door Marcon en zijn personeel op het bondsbureau aan Viale Tiziano in Rome zou de aanstaande uitkering van een kwart miljoen euro niet mogelijk zijn geweest.

Tekst gaat door onder foto

Bondsvoorzitter Andrea Marcon met zijn voorganger Riccardo Fraccari

Aan de journalist Maurizio Caldarelli van website Baseball.it verklaarde Marcon desgevraagd, dat voornoemde uitkering aan de clubs nog maar het begin is van de hulpverlening, die hij heeft klaar staan voor het behoud van de clubs, niet alleen gedurende het seizoen 2020, maar ook voor hun terugkeer bij aanvang van het seizoen 2021. Hij verwacht dat op termijn en op basis van objectieve gegevens nadere steun kan worden geleverd, waardoor het bondsaandeel in het clubbudget nog behoorlijk kan stijgen. Andrea Marcon werd geboren in Montreal, Canada (1973), maar kwam met zijn Italiaanse ouders 8 jaar later naar hun vaderland. Zij vestigden zich in de noordoostelijke regio van Italie en tot zijn bondsvoorzitterschap in Rome woonde hij nabij Udine. Hij toont een bescheiden maar open houding naar de leden van zijn bond en naar de pers en spreekt belangstellenden regelmatig toe middels geschreven en gesproken teksten.

Pim van Nes

RELATED ARTICLES