24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 14 mei 2020 – Minister van Rijn kondigde gisteren aan dat er wellicht toch al vóór 1 september profvoetbal gespeeld zou kunnen worden in Nederland. Dat is niet alleen goed nieuws voor de voetballiefhebbers, maar ook voor honk- en softballiefhebbers zou dit weleens goed uit kunnen komen.

Ik vroeg Mark Herbold, voorzitter van de KNBSB, naar de lobby die gaande is voor de zomersporten en welke mogelijkheden hij ziet voor honk- en softbal.

Herbold denkt in ieder geval dat er na de uitspraken van Van Rijn ook voor onze sporten een goede kans is dat er eerder dan 1 september gestart kan worden met het spelen van wedstrijden.

Over het voetballen zegt Van Rijn tegen de NOS “Het hangt ervan af onder welke condities dat dan zou kunnen. Dat is ook precies de reden dat we aan de KNVB hebben gevraagd: maak een plan, zodat we kunnen beoordelen wat wel en niet kan. Daartoe hebben ze zich bereid verklaard”. Herbold geeft aan dat er voor honk- en softbal al zo’n plan is waarin een fasering zit en gedifferentieerde aanpassingen op niveaus en leeftijd.

De huidige situatie waarin we de mogelijkheid hebben om te trainen ziet Herbold als eerste stap waarin we kunnen laten zien dat dit goed loopt. Daarbij gaat de bond bij de jongste jeugd (U12) het spelen van oefenwedstrijdjes binnen de vereniging aanmoedigen. Bij de jeugd tot 18 jaar zal een aantal proeven gedaan worden met maatregelen die mogelijk genomen kunnen worden om honk- en softbal op anderhalve meter te kunnen spelen.

Maar de vraag is natuurlijk ook of die anderhalve meter in alle gevallen nou écht nodig is. Herbold zegt daarover “Strikt genomen is er bij onze sport alleen direct contact via een handschoen (bij het tikken). Natuurlijk lopen veldspelers elkaar wel eens in de weg en komen honklopers en veldspelers binnen de 1.5 meter bij een actie. Dat zijn echter maar vluchtige momenten en er is bijna nooit echt contact. We zien de grootste uitdaging voor de 1.5 meter bij de slagman, catcher, scheidsrechter. Daar zullen we met effectieve maatregelen moeten komen. Ons perspectief is dat als contactberoepen (kapper, nagelstudio, masseur, …) na een vragenlijst te hebben besproken met hun klanten, binnen én zonder verdere bescherming mogen werken, dat dan ook meer mogelijk moet zijn voor buitensporten waarbij het contact zo beperkt is als bij de onze.

Herbold zegt verder natuurlijk rekening te houden met de veiligheid van de sporters, maar ook dat onze sport zonder een andere routekaart wel heel hard wordt getroffen wanneer we pas in september weer competities mogen spelen. “Voor onze verenigingen is het rampzalig als er (bijna) geen seizoen meer overblijft dit jaar. Ook voor onze nationale teamspelers is het missen van een seizoen een enorme aderlating in de voorbereiding van de grote internationale toernooien van volgend jaar.

Als we de komende weken dus laten zien dat het samen trainen geen problemen oplevert, en er geen grote ’tweede golf’ komt, dan mogen we misschien al vóór september wedstrijden spelen. Persoonlijk gok ik dat het 1 juli wordt, maar misschien is dat teveel m’n honkbalhart dat spreekt (schreeuwt).

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES