Italiaanse sportwereld onthaalt vaccinatieprogramma

20 maart 2021 – Hoe om te gaan met de nu beschikbare vaccinaties tegen de covid19-besmetting is een nationale strategie in ieder Europees land. Topsporters spelen in lege stadions en doen dat steeds na frequente testen. Wanneer komen zij in aanmerking voor de bevrijdende vaccinatie?

De vraag naar voorrang kwam in de media nog niet vaak voor, maar in het Algemeen Dagblad verscheen die kwestie aflopende week aan de horizon bij artikels over de Olympische Spelen en het aantreden van een ex-voetbalster als nieuw lid in de Tweede Kamer. Niemand lijkt de vingers te willen branden aan de hete aardappel en iedereen kijkt de kat uit de boom.

De Italiaanse sportwereld vertoont daarentegen een ondernemende benadering. Een week geleden bracht het Olympisch Commitee van het land (CONI) naar buiten dat hun voorzitter Giovanni Malago een concordaat heeft gesloten met Francesco Figliuolo, buitengewoon regeringscommissaris van de covid19-bestrijding in het land. Zij zijn overeengekomen dat alle regio’s van Italië sportaccomodaties beschikbaar zullen stellen voor de massale vaccinatieprogramma’s, die op gang komen in het zwaar getroffen land. Iedere CONI-regio moet een aantal sportaccomodaties aanwijzen, waarvan de club, bestuurders, coaches en spelers gaan meewerken aan het ontvangen en begeleiden van miljoenen landgenoten bij de vaccinaties. Inmiddels heeft Malago al een videoconferentie gehouden met alle 21 regiovoorzitters van het CONI samen met de Italiaanse sportmedische federatie. Malago wil dat sportclubs een “social hub” in de gezondheidscampagne worden.

Als gevolg van de decreten door de Italiaanse regering van een week geleden, heeft bondsvoorzitter Andrea Marcon alle oefenwedstrijden van het Italiaanse honkbal en softbal afgelast, voor zo ver clubs die op het programma hadden tot en met 24 maart. Deze datum hangt samen met de door de regering in Rome gekozen termijn van hun decreten. Vanwege de weer stijgende besmettingen in Italië wil premier Draghi zijn maatregelen wekelijks kunnen aanpassen. Nog steeds geldt code rood in tweederde van het land en twee witte zones zijn deze week oranje geworden, waaronder het eiland Sardinië. Niemand mag buiten eigen regio reizen zonder zakelijk doel. De situatie was verslechterd door de pauze in de toepassing van Astra/Zeneca, maar na de goedkeuring door EMA in Amsterdam worden de vaccinaties nu hervat in Italië. Het aantal dodelijke slachtoffers van vandaag is 401 en nieuwe besmettingen vandaag bijna 24.000.

Vandaag is de laatste dag van de Italiaanse conventie, die voor de 36ste keer wordt gehouden, maar voor de eerste keer digitaal. De tweetalige presentaties werden gedurende de eerste drie dagen gevolgd door bijna 13.000 viewers, waarvan 8.000 in het Italiaans en 5.000 in het Engels. De conventie duurde van dinsdag 16 tot en met vandaag 20 maart inclusief de twee bondscoaches Mike Piazza en wijlen Enrico Obletter. Het totaal aantal digitale bezoekers zal vermoedelijk ruim boven de 20.000 uitkomen. De woordvoerder van de FIBS verklaarde zich inderdaad “very happy” tegenover 9innings.nl. Daarentegen moet het Italiaans bondsbestuur de terugkeer van Caserta Softball in de Serie A1 aanvaarden als gevolg van de daartoe strekkende uitspraak door het bondstribunaal. Drie rechters stelden de club in het gelijk bij het beroep dat was aangetekend tegen het besluit de club te degraderen naar de laagste afdeling wegens te late terugtrekking uit de Serie A1 competitie van vorig jaar.

In Parma heeft hoofdsponsor Luca Meli de voorzittershamer van de meest succesvolle sportclub van de stad (Parma Clima Baseball 1949) overgenomen van de demissionaire voorganger Paolo Zbogar. De sponsorovereenkomst werd aangegaan in 2017 en de samenwerking blijkt bijzonder vruchtbaar. Meli werkte bij de club al daadwerkelijk mee bij competitiewedstrijden, maar deed dit ook bij het OKT in 2019, toen ook het Nederlands Koninkrijk Team deelnam in de strijd om een Olympisch ticket. Een deel van het bestuur blijft aan en dat wordt aangevuld door onder meer oud-speler en ex-vicevoorzitter van de FIBS Massimo Fochi. De club doet dit jaar mee in de European Champions Cup en ontmoet dan L&D Amsterdam Pirates. Meli verklaarde dat hij zijn nieuwe taak met ondernemersgeest aanvaardt en dat hij belangrijke projecten voor ogen heeft bij Parma Clima, de club die een sportief fundament betekent voor de stad. Behalve diverse nieuwe spelers trok de club ook een nieuwe pitcherscoach aan: de Ital-Venezolaan Pedro Orta (1982).

Luca Meli rechts en zijn voorganger Paolo Zbogar links