Seizoenstart Serie A opgeschort – Marcon overlegt met clubs

26 maart 2021 – Woensdagavond maakte de Italiaanse bond FIBS bekend, dat als gevolg van de maatregelen door het kabinet Draghi de start van de Serie A is uitgesteld tot een nader te bepalen datum. Daartoe gaat bondsvoorzitter Andrea Marcon volgende week overleg voeren met de 33 in de vijf poules van de Serie A ingedeelde clubs.

Dit is de opvallendste uitkomst van de digitale vergadering van het bondsbestuur, die eergisteren werd gehouden. Verder werd het verbod op oefenwedstrijden tussen clubs verlengd tot voorlopig 7 april en de termijn voor het huren van spelers verlengd tot 30 april. Verheugend was de aanmelding door 7 nieuwe clubs, waarmee het totaal bestand van de Italiaanse bond uitkomt op 265 clubs.

Tegelijkertijd luidt CONI-voorzitter Giovanni Malago de noodklok over de Italiaanse sportwereld. Als hoofd van de deze week als zelfstandig orgaan uitgeroepen sportkoepel van ItaliĆ« werd hij maandag geciteerd in de Gazzetta dello Sport: “Het systeem van onze sport staat op instorten. De pandemie verwoest alle clubs door problemen, die substantieel van financieel karakter zijn. Vergeet niet de andere aspecten, zoals de sociale, psychologische en sportieve gevolgen. De vorige regering heeft nagelaten de sportclubs te helpen. Als er economische bronnen bestaan, moeten we die rationeel toepassen!” Over topsporters zei Malago: “We hebben tot nu toe niet willen aandringen om voorrang te krijgen bij vaccinaties, maar naar mate we de kwalificaties naderen, riskeren de sporters het virus te krijgen, waardoor hun 5 jaar opofferingen vergeefs kunnen blijken. In veel andere landen zijn onze tegenstanders al gevaccineerd!

Nederland blijkt buiten Italiƫ zelf het land met de meeste onlinevolgers van de Italiaanse honkbal- en softbalconventie, die van 16 tot en met 20 maart als videoproduct werd uitgezonden door de FIBS op het YouTube-kanaal. Met het aantal van 149 individuen overtreft ons land de grotere landen Duitsland (104) en Verenigde Staten (97). Verder noteerde het communicatiebureau van de FIBS kijkers uit 7 Europese landen en over langere afstand Japan, Taiwan, Hongkong, Filipijnen, Australie en Canada.

Giovanni Malago