Italiaanse deelnemers Europa Cup bewapend voor vijfdaagse in Bonn

1 juni 2022 – Net als HCAW Bussum in de Hoofdklasse, heeft Parma Clima in de Italiaanse Serie A de eerste nederlaag in het nieuwe seizoen opgelopen. De Europese titelverdediger verloor 10 dagen geleden 1 van de 3 wedstrijden tegen San Marino, de andere deelnemer aan de European Champions Cup. Dat toernooi wordt volgende week op 60 km van de Nederlandse grens gehouden in de voormalige Duitse hoofdstad Bonn. In 5 dagen spelen 8 clubs uit 4 landen om de hoogste Europese clubtitel van 2022. Titelverdediger is het voornoemde Parma Clima van manager Gianguido Poma, ex-international als speler bij de Azzurri.

Juist met het oog op hun deelname aan het Europese clubtoernooi, speelden Parma en San Marino hun eerste 3 onderlinge wedstrijden van de Poule Scudetto in het weekend, dat door de Italiaanse bond was vrijgehouden voor eventuele inhaalwedstrijden uit de 7 weekends durende voorronde van de Serie A. Terwijl Grizzlies Torino in de daartoe bestemde dagen tegen regiogenoot Settimo zich als laatste plaatste voor de Poule Scudetto, testten de twee Europese clubs elkaar in een ontmoeting op 19 mei in San Marino en twee dagen later in een double-header in Parma. De eerste twee wedstrijden werden gewonnen door Parma, dat daarmee de winning streak van 14 uit de voorronde verlengde in de kampioenspoule tot 16 zeges.

Beide clubs hadden hun eigen voorronde met op papier en op het veld zwakkere broeders gewonnen: Parma met 14-0 en San Marino met 13-1. In die fase werden alle wedstrijden over 9 innings gespeeld, waardoor de uitslagen wijd uitliepen. In de huidige kampioenspoule van de beste 8 clubs van de Serie A beperken de Italianen de drie kwaliteitswedstrijden per week helaas tot slechts 7 innings. Om een impressie van het effect daarvan te krijgen, bekeken we de drie onderlinge topwedstrijden tussen de twee Europa Cup deelnemers Parma en San Marino. De eerste wedstrijd in San Marino duurde 2 uur 27 minuten en de twee wedstrijden in Parma duurden respectievelijk 1 uur 51 minuten en 2 uur 20 minuten. Het aantal toeschouwers varieerde van 100 op donderdagavond tot 69 zaterdagmiddag en 224 zaterdagavond. Die konden naar Italiaanse begrippen dus vroeg naar huis, mede dankzij de “chronologista”, die de tijd controleert tussen de innings, tussen de pitcherswissels en tussen de pitches.

Alle drie wedstrijden werden door beide ploegen veldfoutloos voltooid. Alle 23 runs werden verdiend op de pitchers. De eerste wedstrijd van de week is bestemd voor de puur buitenlandse pitchers, de tweede wedstrijd mogen alleen pitchers met onder meer een Italiaans paspoort worden opgesteld en in de derde wedstrijd mogen pitchers met onder meer een EU-paspoort worden ingezet (“comunitari”). Opvallend was dat de hoogste score (5-8) werd behaald in de eerste wedstrijd met de duurste en als sterkste veronderstelde pitchers en dat de laagste score (2-1) tot stand kwam in wedstrijd twee met de als zwakste veronderstelde pitchers.

De met veel tamtam aangekondigde ex-Major League pitcher Andre Albanez Rienza van Chicago White Sox debuteerde in de Serie A met 4 x 4 wijd, 5 honkslagen en 6 runs tegen in de eerste 1.1 innings van wedstrijd 1 en werd toen door San Marino manager Doriano Bindi uit zijn lijden verlost na 49 pitches bij de 0-6 achterstand tegen Parma. Verliezende werper van wedstrijd 1 werd dus de Braziliaan Albanez Rienza, die werd vervangen door de Venezolaan Carlos Quevedo, die in de resterende innings nog twee punten tegen kreeg (6-2-5 in 5.2 innings). Parma won de wedstrijd met 5-8 dankzij startende werper Emailin Montilla uit de Dominicaanse Republiek. Hij gooide 5-2-6 in 4 innings en werd afgelost door zijn landgenoot Carlos Contreras (5-2-3). Homeruns werden geslagen door Federico Celli voor 1 en Ortwin Pieternella voor 2 punten namens San Marino. De meeste punten werden binnen geslagen door Cesare Astorri (4) en Alberto Mineo (2) namens Parma.

In wedstrijd 2 leidde San Marino met 0-1 vanaf de tweede tot de vijfde inning, maar solo homeruns van Manuel Joseph Timo in de vijfde en Alberto Mineo in de zesde inning kantelden de score in thuisvoordeel 2-1 na zeseneenhalve inning. Winnende werper voor Parma werd starter Diego Fabiani, die in 6 innings 7-3-6 gooide. Closer in de zevende inning was Luca Capellano, die de met 0-0-1 de gelijkmaker voorkwam en de save op zijn naam kreeg. Sterke optredens ook van beide pitchers van San Marino: starter Gabriele Quattrini met 5-2-2 in 4.1 innings en Rene Mazzocchi met 1-0-2 in 1.2 innings. Laatstgenoemde kreeg wel de tweede homerun om de oren en werd daarmee de verliezende werper. Parma sloeg maar 4 honkslagen en liet maar 2 man achter op de honken, maar won dus wel dit Italiaanse pitchersduel in de middag: 2-1.

Ook in de avondwedstrijd kwam San Marino in de tweede inning op voorsprong, die werd uitgebouwd tot 0-2 in de derde en tot 1-4 in de vijfde inning. Parma worstelde zich in de zesde inning nog naar de aansluitingstreffer 3-4 dankzij singles van Stefano Desimoni en Aldo Kotsoyanopulos, alsmede 3 x 4 wijd door de relief pitchers van San Marino. Verder lieten de gasten het niet komen, zodat zij de sweep ternauwernood voorkwamen: 3-4. Hun winnende werper was starter Fernando Baez Aybar die in 5 innings 5-2-5 gooide. Zijn eerste reliever Eduardo Peluso Rodriguez leek het te verknallen met 2 runs tegen in zijn 0.2 innings, maar Luca Di Raffaele redde de meubelen in zijn 1.1 innings met 0-1-0. Solo homeruns werden geslagen door Gabriel Lino Correa voor San Marino en Alberto Mineo voor Parma. Meeste punten binnen geslagen door Oscar Angulo Gamez (2), meeste honkslagen door dezelfde Angulo (3) en door Ortwin Pieternella (2), beiden van San Marino. Verliezende werper voor Parma was Jose Diaz Lezama, die 2-3-4 gooide in de eerste vier innings en vervangen werd door de Franse Canadees Marc-Andre Habeck (1-1-4 in 3 innings).

Als klap op de vuurpijl maakte gisteren Parma bekend, dat zij de de Venezolaanse pitcher Luis Lugo weer hebben gekontrakteerd voor de rest van dit seizoen. Deze linkspoot met ook een Italiaans paspoort versterkte ook in 2018 en 2020 deze club. Bovendien verdedigde hij de Italiaanse driekleur bij de World Baseball Classic van 2017 en bij de Europese Super6 in Hoofddorp 2018. Om in de European Champions Cup van volgende week speelgerechtigd voor Parma te zijn, moet hij komend weekend innings maken in een van de wedstrijden tegen Nettuno 1945, dat afgelopen weekend drie maal thuis verloor van San Marino: 1-2, 3-10 en 0-3. Vorig jaar verdedigde hij de heuvels van Chicago White Sox op Double en Triple A niveau, waar hij een vpg van 5.02 liet noteren terwijl hij 6 keer de winnende werper werd en 10 keer de verliezende werper.

Het programma voor de beide clubs in het laatste Serie A weekend voor hun vertrek naar Bonn bestaat uit 3 wedstrijden van San Marino tegen Camec Collecchio en 3 wedstrijden van Clima Parma tegen Nettuno 1945 op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond.

Luis Lugo terug bij Parma Clima