Azzurri oefenen tegen kampioensclub met oog op Honkbalweek Haarlem

17 mei 2022 – Volgende week dinsdag 24 mei vindt in San Marino de oefenwedstrijd plaats tussen de Azzurri en kampioensclub 2021 San Marino. De Italianen bereiden zich voor op het enig internationaal evenement van dit jaar: de Haarlemse Honkbalweek van 8 tot en met 15 juli, wanneer de tegenstanders Cuba, Curacao, USA, Japan en Nederland zullen zijn. Op de eerste dag al ontmoeten de twee Europese rivalen elkaar in de avondwedstrijd van het Pim Mulier stadion!

Voor de oefenwedstrijd worden 17 spelers opgeroepen: 7 pitchers (Aldegheri, Andretta, Bassani, Brolo Gouvea, Garbella, Pecci en Scafeddi), 3 catchers (Deotto, Liberatore en Mineo), 5 binnenvelders (Astorri, Epifano Duran, Ferrini Colmenarez, Mercuri en Paolini) en 2 buitenvelders (Bertossi en Koutsoyanopulos). Pitcher Nico Garbella en catcher Alessandro Deotto kunnen tevens worden opgesteld in het buitenveld. Opmerkelijk genoeg ontbreekt bondscoach Mike Piazza steeds in de opsomming van bij deze selecties betrokken coaches in alle aankondigingen door de Italiaanse bond FIBS. Desgevraagd door 9innings.nl antwoordt woordvoerder Marco Landi, dat die afwezigheid overeenkomstig de planning gebeurt.

In de tussentijd hebben de vier favoriete clubs van de Serie A zich ieder in hun eigen poule geplaatst voor de uit 8 clubs bestaande kampioenscompetitie, die komend weekend begint. UnipolSai Bologna en Parma Clima bleven in hun 14 wedstrijden ongeslagen, San Marino Repubblica leed 1 nederlaag en Nettuno 1945 plaatste zich ondanks 3 nederlagen in 10 wedstrijden. Deze zuidelijkste club gaat door op basis van het onderling resultaat van 2-0 tegen concurrent Hotsand Macerata.

In de poule van Nettuno plaatste Spirulina Becagli Grosseto zich als eerste, ondanks twee nederlagen in 10 wedstrijden. Twee andere reeds geplaatste clubs zijn Camec Collecchio en Hort@Godo, die ieder met 11 maal winst in 14 wedstrijden tweede eindigden achter respectievelijk Bologna en San Marino. Twee gastheren van het EK in september 2021 beslissen deze week nog in hun onderlinge inhaalwedstrijd welke club zich plaatst voor de volgende ronde: Torino en Settimo. De nieuwe fase omvat twee groepen: Bologna-Grosseto-Godo-Torino/Settimo en anderzijds San Marino-Parma-Nettuno-Collecchio.

Gedurende de persconferentie van de KNBSB vorige week in Amsterdam kondigde de nieuwe technisch directeur Rick van den Hurk aan dat ook de in de Italiaanse Serie A actieve spelers met een Nederlands paspoort kunnen mededingen naar een plaats bij de Oranje selecties. Omdat de meeste Nederlandse spelers bij Italiaanse clubs geboren zijn op Curacao, komen die ook in aanmerking voor de blauwgele scouts die een Febeko ploeg componeren voor deelname aan de Haarlemse Honkbalweek.

De Italiaanse clubs, die dit jaar met Nederlandse krachten versterkt worden, zijn Bologna met Gilmer Lampe en Kevin Josephina, Nettuno met Victor Draijer en Rudy van Heydoorn, San Marino met Dudley Leonora en Ortwin Pieternella, Grosseto met Shakir Albert (Spirulina) en Ericson Leonora (Big Mat) en Padova met Enrique Hatma en Urwin Juaquin. De enige pitcher in deze categorie is Cal Fernando Maduro van Camec Collecchio. Behalve Padova en de tweede club uit Grosseto heeft iedere hier aangehaalde club uit de voorronde van 30 clubs zich geplaatst voor de kampioenscompetitie van 8 clubs.

Camec Collecchio won in de poule van Bologna 11 van de 14 wedstrijden. Pitcher Maduro verscheen 6 keer als reliever op de heuvel en kreeg daarna 1 maal de win en 3 maal de save op zijn naam. Gedurende zijn 15.2 innings beperkte hij zijn verdiende punten gemiddelde tot 4.02. Bij het uitgeschakelde Padova hielpen de twee Nederlanders met hun prestaties in het slagperk: catcher en eerstehonkman Hatma met een slaggemiddelde van .347, drie tweehonkslagen, 2 homeruns en 11 RBI in 49 beurten en korte stop Juaquin met zijn gemiddelde van .364, vier tweehonkslagen en 6 RBI in 55 beurten.

De Nederlandse uitblinker op de Italiaanse velden is de bij Curacao Neptunus vertrokken Dudley Leonora, die de meeste punten heeft binnen geslagen van alle spelers van de 30 clubs in de Serie A tot nu toe. Hij komt nu uit voor kampioensclub San Marino en mag volgende week als eerste Nederlander de Azzurri testen in de oefenwedstrijd op zijn thuisveld. In de competitie kwam hij 52 keer aan slag, waarin hij 19 keer geldig sloeg, inclusief 6 tweehonkslagen, 1 driehonkslag en 1 homerun voor een gemiddelde van .365, een slugging van .577 en een OBP van .429. Zijn ploeggenoot Pieternella haalde uit 21 beurten 8 honkslagen, waaronder 1 tweehonkslag, 2 driehonkslagen en 1 homerun.

Alle 14 wedstrijden won hun club Fortitudo Bologna, die Gilmer Lampe terughaalde en Kevin Josephina voor de eerste keer aantrok. Lampe blijkt nu al weer de Nederlander met het hoogste on-base percentage (.491) van alle landgenoten in de Serie A en Josephina haalt het hoogste slaggemiddelde van alle Nederlanders: .414 over 29 beurten, waarmee hij 14 punten binnen sloeg. Bij Nettuno 1945 worden beide Nederlanders Victor Draijer en Rudy van Heydoorn geplaagd door blessures, maar toch kwamen ze ieder tot 30 slagbeurten. Draijer sloeg daarin 12 singles en 10 punten binnen, terwijl Van Heydoorn iets achter bleef met 3 singles en 2 doubles, waarmee hij 3 lopers over de thuisplaat hielp. Bij poulewinnaar Spirulina Grosseto sloeg Shakir Albert in 42 beurten 10 hits, waaronder 4 doubles en 1 homerun. Daarmee sloeg hij 9 runs binnen voor zijn ambitieuse club.

Ter vergelijking volgen hier de klassementsleiders in de eerste Giro d’Italia:
Slaggemiddelden: Renzo Martini (Bologna) .556, Ricardo Paolini (Bologna) .509, Cesare Astorri (Parma) .500, Koutsoyanopulos (Parma) .490.
Binnengeslagen punten: Dudley Leonora (San Marino) 24, Cesare Astorri (Parma) 23, Federico Calvo (Settimo) 21, Renzo Martini (Bologna) 20.
Slugging: Cesare Astorri (Parma) .827, Renzo Martini (Bologna .800), Derwin Pomare (Nettuno) .773, Jose Cuesta (Cagliari) .702.

Dudley Leonora van San Marino