Italiaans seizoen bedreigd door code rood van premier Draghi

13 maart 2021 – Over een dikke maand begint in Italië de nieuwe competitie van de Serie A, maar gisteren heeft de landsregering in Rome besloten dat wegens de stijgende cijfers van de coronabesmettingen code rood van toepassing zal zijn in tweederde van het land.

Dat betekent dat de lockdownregels vanaf maandag zullen worden verstrengd in onder andere voor honkbal belangrijke regio’s. De maatregelen zijn in ieder geval geldig tot en met Pasen, dat wil zeggen 4 april. Code rood is van toepassing bijvoorbeeld in de regio Emilia Romagna, waarin de Europese clubs Bologna en Parma te vinden zijn, alsmede hun tegenstanders San Marino, Godo en Collecchio in de eerste ronde van de Serie A. Andere rode regio’s zijn Lombardia, Piemonte, Lazio, Marche, Veneto, Trento, Bolzano en Friuli-Venezia-Giulia. Dit gebied dekt vrijwel geheel de verspreiding van de 33 clubs uit de Serie A.

De derde golf van de pandemie in Italië heeft vorige week het 100.000ste slachtoffer geëist  en de sterkste verspreiding wordt vandaag gemeten in de regio Piemonte: R 1,41. Dit betekent dat iedere 100 besmette personen weer 141 nieuwe personen besmetten in die regio.

Over een half jaar wordt in de regio Piemonte het Europees Kampioenschap gehouden met deelname van 16 landenploegen. De speelsteden zijn Turijn, Settimo Torinese en Avigliana, waarvan burgemeesters en wethouders vorige week de officiële loting van de vier poules met fraaie toespraken versierden. Niemand sprak daar over het risico van afgelasting wegens de toen al oplopende aantallen besmettingen en ook de Italiaanse sportpers waande zich al in september. Italië heeft inmiddels in Mario Draghi een nieuwe premier, die vanuit de Europese Bank dadenkracht brengt naar Rome en naast minister Spadafora vandaag een staatssecretaris voor sport aanstelde, te weten de voormalige schermster Valentina Vezzali.

Komende week zullen de sportbonden waarschijnlijk gaan vergaderen met hun sportkoepel CONI onder leiding van Giovanni Malago, waarna bondsvoorzitter Andrea Marcon de richtlijnen zal gaan uitwerken voor de honkbal- en softbalclubs van Italië. De hoge cijfers van de epidemie in de dicht bevolkte regio’s zoals Piemonte, Lombardia en Emilia Romagna laten weinig ruimte voor optimisme. Tussen de huidige geldigheid van de lockdown (4 april) en de datum van de eerste honkbalwedstrijden in de Serie A (17 april) tellen we nog geen twee weken. Naar alle waarschijnlijkheid zal het ministrieel decreet van vandaag effect hebben op de ruimer dan ooit opgezette honkbalcompetitie.

Veiliggesteld is de 36ste Honkbal en Softbal Conventie, die de Italiaanse bond van 16 tot en met 20 maart digitaal produceert en die gratis te volgen is via het YouTube kanaal van de FIBS. Gastsprekers zijn bondscoach Mike Piazza, Los Angeles Angels manager Joe Maddon, MLB Network/Fox Sports reporter Jon Morosi en van Nederlandse zijde de official scorer Dennis Duin. Het programma in het Engels vermeldt ook speeches van honkbalcoach Mauro Mazzotti en de onlangs overleden softbalcoach Enrico Obletter. Om precies te zijn richt de Italiaanse conventie zich voor de 36ste keer op coaches, voor de 17de keer op scheidsrechters en voor de 15de keer op scorers. Sinds vorig jaar is de conventie alle categorieen omvattend. Behalve coaches, scheidsrechters en scorers worden ook spelers, bestuurders en medische staf uitgenodigd om af te stemmen op FIBSChannel.

Premier Mario Draghi bezoekt vaccinatiecentrum vliegveld Fiumicino bij Rome