17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 2 december 2016 – Er wordt al meer dan 15 jaar over gesproken, gediscussieerd en geruzied, maar het is deze week dan toch gelukt. Alle Hoofdklasse clubs zullen in 2017 gaan spelen met één en dezelfde bal: de SSK GDN1000

Als deze nieuwe bal inderdaad beter is dan de GDN200 ‘ballonbal’ die op het EK gebruikt werd, en in eerste instantie de beoogde League Ball was, dan is dat natuurlijk als eerste goed nieuws voor de spelers die nu alle wedstrijden met dezelfde bal kunnen gaan spelen.

Als de bal nu ook nog een beetje van de knuppels afkomt dan is het ook goed nieuws voor de toeschouwers die er qua spektakel sinds er met hout wordt geslagen niet echt op vooruit zijn gegaan.

Het is dan ook goed nieuws voor het honkbal in Nederland want de Hoofdklasse clubs hebben het eindelijk voor elkaar om op één lijn te zitten, of in ieder geval hebben ze gezamenlijk een beslissing willen nemen.

Ook op een ander niveau is het goed nieuws voor het Nederlandse honkbal want de clubs hebben kennelijk vertrouwen genoeg gehad in de KNBSB om de bond dit traject te laten afhandelen.

Voor SSK is het natuurlijk ook goed nieuws want zij zullen de ballen mogen gaan leveren. Financieel zal dat prettig zijn, maar ze krijgen ook een kans om te laten zien dat ze tegen een beetje meer geld ook een betere bal kunnen (laten) maken en leveren dan die op het EK gebruikt werd.

Ook voor de penningmeesters van de clubs is het goed nieuws want met de aangeboden € 2,85 is de SSK GDN1000 € 0,15 goedkoper dan het aanbod voor de Covee-bal. Daarbij moet wel aangetekend worden dat als de clubs en de bond gezamenlijk hadden gekozen voor de Covee-bal deze slechts € 2,- had gekost.

Waarom de clubs deze laatste optie niet hebben gekozen is voor mij nog niet duidelijk. De Covee-bal aanwijzen als League Ball was in ieder geval veiliger geweest als je kijkt naar de kwaliteit want die is van deze bal bekend, en over het algemeen wordt deze ook beoordeeld als goed.

Als er tussen de bond en de clubs geen aanvullende financiële afspraken gemaakt zijn, dan is de keuze voor de SSK GDN1000 dus een behoorlijk pikante. Het nieuws is redelijk vers van de pers dus wellicht dat later nog bekend gemaakt gaat worden waar het voordeel voor de clubs ligt.

Als straks blijkt dat de nieuwe SSK-bal gewoon een hele goede bal is dan zal alle discussie natuurlijk snel vergeten zijn. Als dat niet zo is dan… tja… dan zal dit dramatische proces met slechte keuzes, abominabele communicatie en onduidelijke belangen opnieuw opgerakeld worden en een knauw geven aan het toch al fragiele vertrouwen in de bond.

Waarom ook Neptunus, dat al eerder toestemming vroeg én kreeg voor het gebruik van de Covee-bal, akkoord is gegaan met deze nieuwe SSK-bal is ook nog niet bekend. En zo zijn er nog wel wat meer vragen te bedenken, maar ook daarvoor geldt dat de antwoorden een stuk minder belangrijk zullen zijn als straks, voor februari is beloofd, blijkt dat de ballen gewoon goed zijn.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES