24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam 21 februari – Vandaag maakte het organisatiecomité voor de Olympische Spelen van 2024 bekend dat zowel honkbal als softbal in Parijs niet op het programma zullen staan. Volgers van deze site weten al wat ik ervan vind want een klein jaar geleden heb ik al uitgelegd waarom ik vind dat honkbal helemaal geen Olympische sport is.

Begin december voorspelde ik dat honkbal en softbal plaats zouden moeten maken voor petanque en parkours. Parkours is het niet geworden, petanque ook niet, al was deze sport wel ingeschreven en kanshebber. Uiteindelijk hebben deze balsporten het allemaal af moeten leggen tegen breakdancen(!). Die zag ik niet aankomen, want ik dacht dat dat ook iets uit de jaren ’80 was, maar goed…

Op de honkbalsite is terug te lezen dat de CEB en de WBSC er alles aan gedaan hebben om de sporten tóch op de spelen van 2024 te krijgen, maar dat het allemaal niet heeft mogen baten.

Hoewel de sportkoepel NOC*NSF niet alleen maar Olympische sporten ondersteunt zal deze beslissing ongetwijfeld grote invloed hebben op de hoogte van het bedrag dat vanuit het NOC*NSF beschikbaar wordt gesteld aan de honkbalbond én de sporters. De bond kan dit jaar nog rekenen op in totaal meer dan een miljoen euro voor honkbal en softbal, meer dan de helft van het totale budget voor de “Nationale teams en opleidingen”, en dat is nog los van de bedragen die de sporters rechtstreeks ontvangen.

En daarmee wordt dus eens te meer duidelijk dat onze sporten veel te afhankelijk zijn van organisaties die andere belangen hebben. Dat geldt voor het IOC en het NOC*NSF, maar net zo hard voor de MLB en de WBSC, want ook zij zijn al jaren geen betrouwbare partner. Niet alleen heeft de MLB van de een op andere dag de geldkraan voor de academies zo goed als dichtgedraaid, maar ook zijn de inkomsten uit de WBC en de Premier12 niet gegarandeerd. Dat laatste kun je ook niet vragen natuurlijk, er moet eerst gepresteerd worden wil je in aanmerking komen voor prijzengeld, maar als we niet oppassen zitten we na het financiële debacle van de WBC in 2017 ook dit jaar weer met een giga probleem met de Premier12.

In de begroting voor dit jaar is een kostenpost van een ton opgenomen voor de Premier12, en daar tegenover staat € 175.000 aan inkomsten. Dat is inclusief de inkomsten uit het WPT, maar laten we die voor het gemak op € 0,- zetten. Voor die bijdrage van € 175.000 moet een prijzengeld van € 350.000 worden binnengehaald omdat minimaal de helft hiervan naar de spelers gaat. Hieronder het overzichtje van hoe het geld in 2015 bij de Premier12 verdeeld werd:

1e €1.000.000
2e € 600.000
3e € 400.000
4e € 300.000
5e t/m 8e € 225.000
9e t/m 12e € 150.000

De WBSC kondigde eind december nog wel aan dat het prijzengeld dit jaar omhoog zou gaan, maar iedereen die het speelschema vorig week heeft gezien snapt dat zelfs als het prijzengeld verdubbeld wordt er een risico is op een substantieel verlies. En dat voor een toernooi waar helemaal niets te winnen valt, want op het moment dat dit toernooi gespeeld gaat worden weten we al of Nederland wel of niet het OKT succesvol heeft afgesloten. Misschien is het dus sowieso helemaal niet verstandig om naar Mexico af te reizen. Is de sportieve uitdaging het financiële risico waard?

In 2028 mag Los Angeles de Olympische Spelen organiseren en de kans is dan weer aanwezig dat honkbal op het programma gezet gaat worden. Maar ook dan zal het een heel klein en kort toernooitje worden omdat de MLB daar middenin het seizoen van ze lang zal ze leven nooit veel ruimte voor zal maken.

Bovenstaand kun je natuurlijk allemaal interpreteren als slecht nieuws, maar ik denk dat het uiteindelijk geen vloek is maar een zege voor het honkbal in Nederland. We kunnen, nee moeten, ons nu weer volledig richten op de verenigingen, op breedtesport, op ledengroei. Met andere woorden, op honkbal IN Nederland, zonder dat we afgeleid worden door perverse prikkels waardoor we jongens die in Nederland spelen geen kans meer geven om in het Nederlands team te spelen. Stop met die Olympische ambities, stop met het Oranje vreemdelingenlegioen, en focus je op de breedtesport én op de Nederlandse Hoofdklasse.

En iedereen die nu gaat roepen dat we het geld zo hard nodig hebben, sorry, jullie zitten er compleet naast. Dat geld heeft ons de afgelopen jaren helemaal niets gebracht. Het heeft ons alleen maar verschrikkelijk afgeleid van de dingen die écht nodig waren. Het ledenaantal blijft gestaag dalen en het geld mogen we niet uitgeven aan dingen die écht belangrijk zijn voor onze sport in Nederland. En daarbij zijn spelers uit de Hoofdklasse behoorlijk kansloos geworden voor een plekje in het Nederlands team.

Er staat nog een vraagteken achter “vloek of zegen?”, maar het mag duidelijk zijn, het is een zege!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES