24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Doha, 11 februari 2019 – Maar goed dat ik ook de url www.7innings.nl geclaimd heb was m’n eerste gedachte. Maar deze tussenkop in een bericht op de website van de wereld honkbalbond WBSC mag met een korreltje, of zeg maar een lepel, zout genomen worden, bleek bij navraag bij het bondsbureau.

Wat er wel bedoeld wordt is dat de wedstrijden op alle jeugdtoernooien, en dan specifiek de WK’s, over 7 in plaats van 9 innings gespeeld zullen gaan worden. Hoewel ik een heel duidelijk antwoord kreeg over wat de redenen hiervoor zijn: “Snellere wedstrijden; kleinere teams (24 naar 20), minder belasting met name voor werpers waardoor de kwaliteit van wedstrijden kan stijgen.”, wordt het voor mij in ieder geval allemaal niet overzichtelijker.

In de MLB willen ze kortere wedstrijden, maar ook snellere wedstrijden met meer actie. Dit om het televisiepubliek niet te verliezen. Overigens ook al ingewikkeld omdat meer actie (balls in play) toch ook vaak betekent dat een wedstrijd langer zal duren. 

In Nederland willen we kortere wedstrijden omdat sommige mensen denken dat spelers minder tijd willen besteden aan de sport, maar zeker ook in de lagere klassen om eindeloze innings en bijbehorende monsterscores te voorkomen. En die laatste reden lijkt volgens mij nu ook achter het besluit van de WBSC te zitten.

Want of een wedstrijd nu wordt vastgesteld op 7 innings, 9 innings of, doe ‘ns gek, op twee uur, de snelheid van de wedstrijd hoeft hierdoor niet noodzakelijkerwijs door beïnvloed te worden. Wel betekent minder innings een kortere wedstrijd. 

De belasting van de werpers lijkt op zich wel een plausibele verklaring. Je starter heb je nu nog maar vijf innings nodig en dan kan je closer erop, long en middle relief worden overbodig, maar… en dat stond niet in het bericht van de WBSC maar wel in het antwoord van de KNBSB, als een selectie dan teruggaat van 24 naar 20, dan zullen er waarschijnlijk vier werpers minder mee gaan waardoor het ‘minder belasting’-argument wel weer komt te vervallen.

Blijft over het laatste stukje van de verklaring, en dat is dus dat de WBSC de kwaliteit van de wedstrijden wil verbeteren. Altijd goed natuurlijk, maar volgens mij is dat ook een vriendelijke manier om te zeggen dat ze de grote ongelijkheid tussen teams, die ook de laatste jeugdtoernooien soms ‘bijzondere’ uitslagen opleverde, willen inperken, of in ieder geval minder zichtbaar willen maken.

Leuk voor de ‘kneusjes’ in het internationale speelveld, je hebt nu tenslotte minder honkballers op een bepaald niveau nodig om een volwaardig team neer te kunnen zetten, maar zeker voor de ‘toplanden’ kleven er ook wel nadelen aan. Voor alle slagmensen geldt dat er minder slagbeurten komen, zeker als de pitching sterker wordt. Maar ook mogen er dus minder spelers mee en zijn er dus minder talenten die je al vroeg in hun honkbalcarrière kan laten kennismaken met spelen op een groot internationaal toernooi, want niet alleen de WK’s ook de jeugd EK’s zullen deze opzet gaan overnemen.

Voor de Nederlandse honkbaltoekomst is het dubbel zuur want met de MLB-toppers die we kunnen opstellen in het ‘grote’ Oranje was een plekje als pitcher het enige reële waar je als speler in de Nederlandse Hoofdklasse nog op mocht hopen. Die kans wordt dan dus ook kleiner, want ja, als je bij de jeugd al geen ervaring op kan doen op internationale toernooien, dan wordt het op de WBC of Premier12 vast niet heel eenvoudig voor je.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES