25 september 2022
  • 15:19 Coppa Italia 2022 voor Fortitudo Bologna
  • 17:13 San Marino wint Italy Series en Rimini degradeert uit Serie A
  • 17:44 “Uitstervend” Italiaans honkbal rept zich naar seizoensfinale San Marino – Parma
  • 12:39 Jubileumeditie Honkbalweek gezien vanaf de perstribune van het Pim Mulier
  • 08:49 Tjerk Smeets is de beste

Amsterdam, 17 augustus 2016 – Een kleine week geleden schreef ik hier het stuk “Team Kingdom of The Netherlands = TeamNL“. De Olympiërs doen het, dus ik dacht beter goed gejat dan slecht bedacht.

Ik begrijp heel goed dat het Nederlands team zonder de overzeese gebieden niet veel zou voorstellen. Ik snap dus ook dat je ons Oranje officieel de naam “Team Kingdom of The Netherlands” wil geven. Dat is ook helemaal geen revolutie want we hebben allemaal een paspoort waarop staat “Koninkrijk der Nederlanden”.

Maar Koninkrijk der Nederlanden korten we af naar Nederland, en niet naar Koninkrijk. Want hoe leuk we Willy, Max en de prinsesjes ook vinden, de staatsvorm is toch echt ondergeschikt aan de plek waar het volk in overgrote meerderheid vertoeft.

Nederland is uniek om Nederland, niet omdat we een monarch op de troon hebben zitten. Bahrein, België, Bhutan, Brunei, Cambodja, Denemarken. Dat zijn de monarchieën tot en met “D”, en dat gaat dus nog wel even door. Zelfs het honkbalteam van het Vaticaan zou je Team Kingdom kunnen noemen. De vraag is dan alleen of de Paus de coach, de eigenaar of de startende werper is.

Maar genoeg van mijn mening hier. Wat vinden jullie?

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES