Hensley Meulens over de selectie voor de Premier12

Amsterdam, 18 oktober 2019 – Afgelopen maandag maakte de KNBSB bekend hoe de selectie van het Nederlands team voor de Premier12 eruit ziet. Met de titel van het persbericht “Bondscoach Meulens presenteert selectie Premier12” was al meteen duidelijk wie er bij dit toernooi voor Nederland aan het roer zou staan, én dus ook bij wie ik mijn vragen over de selectie kwijt kon.

Net als tweeënhalf jaar geleden toen Meulens bereid was een toelichting te geven op de selectie voor de WBC kreeg ik ook deze keer antwoord op al mijn vragen:

RB) Bij de WBC had je de beschikking over een groot aantal spelers uit de MLB die je natuurlijk goed kende. Nu zijn die spelers niet beschikbaar. Heb jij zelf dit jaar een grote rol kunnen spelen bij deze selectie?

HM) De Premier12 is geen MLB-evenement maar van de WBSC, daarom mogen spelers die op de 40-man rosters staan niet mee doen, dus niet alleen maar de MLB-spelers. Wij hebben een samenwerking tussen verschillende mensen die overal spelers zien, en we krijgen ook videobeelden om door te nemen. Dus natuurlijk is het niet alleen mijn opinie bij het selecteren net als bij alle andere toernooien. Je kan bijna nooit alle spelers zien omdat ze overal in de wereld spelen Nederland, Curaçao, America, Japan, Mexico, Duitsland etc.. Communicatie gedurende de hele jaar is een grote hulp om het beste roster te kiezen.

RB) Waarom is Balentien niet geselecteerd? Hij heeft een goed jaar gehad in Japan en andere spelers uit de NPB spelen wel mee op de Premier12.

HM) Balentien is een free agent en heeft nog geen contract voor volgend jaar. Hij mag volgend jaar voor het eerst als Japanner spelen omdat hij daar al 8 jaar speelt, dus hij gaat zijn tijd nemen om te onderhandelen met verschillende clubs in Japan. Het wordt spanend voor hem.

RB) Waarom is Van der Hurk niet geselecteerd? Hij heeft met de Hawks ook een heel mooi seizoen, en bestaat er een kans dat hij als de Japan Series zijn afgelopen alsnog wordt toegevoegd?

HM) Rick zit in dezelfde boot als free agent dus hij wil zich ook concentreren op zijn volgende contract. Wij wensen hun beiden succes.

RB) Waarom is Oduber niet geselecteerd? Hij viel na de EK geblesseerd af en was hij nog steeds niet beschikbaar?

HM) Oduber had een serieuze blessure dus hij nog bezig met rehabilitatie. Wij hebben ook een aantal spelers die geen toestemming hebben gekregen van hun MLB organisaties (De Blok en Breek).

RB) In maart volgend jaar krijgt Nederland bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi een laatste kans op een ticket voor de Olympische Spelen. Ben jij dan weer de bondscoach?

HM) In maart ben ik niet beschikbaar omdat het OKT geen MLB-evenement is én het is dik in het midden van spring training. Ik kan alleen meedoen met non-MLB-toernooien als ze in de off season zijn van de MLB.