17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 16 oktober 2019 – Vanavond/dinsdag stonden er in Haarlem twee vergaderingen op de agenda. De Buitengewone ALV bij Kinheim, en bij DSS op een steenworp afstand, de “Informatieavond samenwerking Kinheim en DSS”.

Het was niet verrassend dat de boodschap van de besturen van de clubs in beide vergaderingen gelijk was. De communicatie over dit traject is dan ook al vanaf het begin naadloos op elkaar afgestemd.

De boodschap op zich was misschien ook niet héél erg verrassend, maar toch wel een beetje. Om te beginnen wordt er niet op korte termijn al gefuseerd. Dat geeft zeker de oude garde ook nog even de tijd om te wennen aan het idee, maar ook als de jonge garde wél gas had willen geven was het praktisch bijna onmogelijk geweest om op korte termijn alles netjes statutair te regelen.

Maar wordt er dan helemaal niet op korte termijn samengewerkt? Zeker wel! Maar de samenwerking zal zich in eerst instantie beperken tot de twee teams die afgelopen zondag nog tegenover elkaar stonden in de beslissende wedstrijd van de best-of-five om een plek in de Hoofdklasse. DSS won die wedstrijd, maar de club wist toen ook al dat een groot gedeelte van de spelers had aangegeven volgend jaar niet meer bij DSS te zullen spelen.

De vraag die beide besturen aan de leden voorlegde was dan ook niet alleen voor deze twee clubs, maar óók voor de hele Hoofdklasse een belangrijke. Want de vraag “Vinden jullie het goed dat de eerste teams van Kinheim en DSS in 2020 zullen gaan samenwerken?” moest door beide vergaderingen positief beantwoord worden, want als het antwoord negatief was geweest had DSS de intentie de plek in de Hoofdklasse op te gegeven.

In beide vergaderingen werd gelukkig positief gereageerd op het voorstel. In 2020 zal er dus in de Hoofdklasse en in de Overgangsklasse een DSS/Kinheim-samenwerking te bewonderen zijn. Een horrorscenario zoals drie jaar geleden, toen Kinheim zich na het seizoen terugtrok uit de Hoofdklasse, is daarmee voorkomen.

Voor zover aanwezig waren ook de spelers, die niet toch al van plan waren te vertrekken, positief over het voornemen van de clubs. Of die positiviteit blijft zal de komende vier weken moeten blijken. Deze laatste weken voor het einde van de overschrijvingstermijn zijn de laatste jaren altijd al een gekkenhuis, maar Kinheim en DSS kunnen nu samen gaan proberen een volwaardig Hoofdklasse én een volwaardig Overgangsklasse team op de been te krijgen. Dat de spelers van beide selecties gewoon contributie moeten gaan betalen, dat is de intentie tenminste, zullen niet alle spelers bij voorbaat kunnen waarderen.

Vorige week waren de andere clubs uit de Hoofdklasse tijdens het Hoofdklasse-overleg al bijgepraat over het voorstel dat aan de leden van DSS en Kinheim zou worden voorgelegd. Dat dit nu door de achterban van beide verengingen is goedgekeurd zal voor iedereen een geruststelling zijn.

Na vanavond blijven er nog wel wat grote en kleine vragen over. Want hoewel de aangekondigde samenwerking lijkt op een eerste stap richting fusie is dat nog helemaal niet zeker. Er zal nog heel wat uitzoekwerk gedaan moeten worden voordat duidelijk wordt hoe de samenwerking er vanaf 2021 uit zal kunnen zien.

Ook is nog niet besloten onder welke naam er in 2020 gespeeld gaat worden. Het zal wel DSS/Kinheim of Kinheim/DSS worden, maar het is niet verrassend dat de meningen daar nog over verdeeld zijn. Wel is er afgesproken dat het Pim Mulier stadion volgend jaar het toneel zal zijn van het Hoofdklasse-team en dat het veld van DSS gebruikt zal worden voor de wedstrijden in de Overgangsklasse.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES