24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 10 mei 2016 – De afgelopen dagen heb ik veel contact gehad met de diverse hoofdrolspelers in de honkbalsoap die op deze site gevolgd kon worden.

Wat daarbij opviel was de openheid en het realisme van Jan Maarten Kops, één van de oprichters van de ELB. Het mag bekend zijn dat op deze site door mij al ruim een jaar geleden grote vraagtekens gezet werden bij de haalbaarheid van een professionele Europese competitie, maar dat weerhield hem er niet van om keer op keer mijn kritische vragen te beantwoorden en mij daar waar nodig te corrigeren.

Zelfs nu in het zicht van de haven de ELB-boot getorpedeerd is door de CEB en de averij niet te overzien lijkt neemt hij de moeite om zijn standpunten toe te lichten. Hieronder de tekst uit zijn mail (met toestemming) waarin hij ingaat op de gemiste kans van de CEB en KNBSB alsmede zijn motivatie en frustratie waaruit de ELB is ontstaan:

Of het nu wel of geen lange termijn succes zou kunnen worden is totaal niet relevant, de KNBSB en CEB hadden gratis mee kunnen liften op een plan waarover ze zich al jaren een hoofd breken. Ze hadden op de eerste rang met een schrijfblok op een stoeltje kunnen gaan zitten en van onze fouten en ideeën kunnen leren.
Los van het gemanipuleer en het geklungel is het een gemiste kans voor alle partijen. Esselman kan dan wel vinden dat we niet professioneel zijn, maar zowel onze website en social media als onze play by play met stats hebben meer smoel dan welke andere Europese organisatie dan ook. Onze wedstrijden gaan door en beginnen op tijd. 4 van de 5 waren spannend en ook dat is beter dan het gemiddelde in de meeste andere competities. De umpires zijn matig, maar helaas zijn de betere bang voor CEB sancties (ook  in het buitenland ondanks dat hun eigen bond ze toestemming heeft gegeven). Toeschouwers in Brno zijn ongeveer het dubbele van normaal en in Regensburg moeten we dat nog afwachten omdat het de eerste 2 wedstrijden onder de 5 graden was.
Ja we hebben geen hoofdsponsor, echter hebben we inmiddels het gevoel dat dat een zegen is omdat we nu zeer gemotiveerde personen en clubs aan ons gebonden hebben. Zij beseffen dat ze aan de bak moeten om families naar hun wedstrijden te trekken zodat media en sponsors ook aandacht gaan krijgen voor hun “product”. We klagen over gebrek aan aandacht voor de sport maar i.p.v. een gemanipuleerde begroting kan de KNBSB de Hoofdklasse clubs m.b.t. licentieverstrekking beter om een plan van aanpak t.a.v. marketing en promotie vragen. Nu wordt er geld verspild aan een Rookie league die voor een groot deel gevuld is met jongens die nooit 1 inning in de hoofdklasse zullen spelen en moeten we ons ieder jaar zorgen maken of er nog 8 hoofdklasse clubs zijn.
Het voelt als een trekker-trek race, bij iedere meter die we rijden wordt de last die we moeten trekken door een dom apparaat verzwaard.
ELB is geen oplossing voor populariteit van de sport, dat is CBLE ook niet en dat was de Big League Tour ook niet. Net zoals dat de Little League, Bee-ball en G-bal ook niet zijn. Ook een hamburgerkraam, luchtkussen en mascotte maken niet het verschil. Posters ophangen en clinics op scholen hebben ook een beperkte impact.  Waarom? Omdat iedereen steeds maar 1 dingetje probeert en teleurgesteld is over het effect. Als het regent gaat de Efteling ook niet dicht, het gaat om het totaalplaatje met de zekerheid dat er altijd voldoende kwaliteit geleverd wordt.

Verder gaat Jan Maarten in zijn mail in op de schuldvraag van dit debacle en schetst hij een aantal ‘wat als’ scenario’s. “Wat als de KNBSB…”,  “Wat als de CEB…”. Begrijpelijk in de huidige situatie. Voor “Wat als de ELB…” is het misschien nog wat vroeg, en tegelijkertijd lijkt het voor alle drie de ‘wat alsen’ ook te laat.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES