17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 10 mei 2016 – Vanochtend maakte de ELB door middel van een persbericht bekend dat de wedstrijden die gepland stonden voor 15 en 16 mei tussen Team Amsterdam en Brno uitgesteld worden.

Met dit uitstel lijkt het doek voor Team Amsterdam nog niet definitief gevallen te zijn, al wordt het niet eenvoudig in deze klucht een scenario te bedenken én op te voeren waarin er toch ELB-wedstrijden in Amsterdam gespeeld zullen worden.

De reden die wordt opgegeven is de waarschuwing van de CEB die uit is gegaan naar L&D Amsterdam dat spelers die deelnemen aan de ELB mogelijk niet zouden mogen deelnemen aan de European Cup.

De ELB licht in het persbericht verder toe overtuigd te zijn van het feit dat de regel die hieraan ten grondslag ligt misbruikt wordt om L&D Amsterdam onder druk te zetten, maar zegt ook dat het management van het team niet gevraagd zal worden het risico te nemen dat er spelers uitgesloten worden van de European Cup.

De ELB is teleurgesteld en verbaasd omdat de KNBSB recentelijk nog toestemming heeft verleend aan spelers en coaches om deel te nemen aan Team Amsterdam. Los van het feit dat de beslissing erg laat komt zegt de ELB dat deze beslissing ook onverwacht komt omdat de CEB eerder toegezegd zou hebben de nationale bonden te volgen.

Dit staat haaks op wat Jan Esselman, President van de CEB, afgelopen zondag mij desgevraagd liet weten. Hij ontkent niet dat er in een eerder stadium contact is geweest met de ELB, maar wel dat hij toegezegd zou hebben dat de CEB de nationale bonden zou volgen.

Dhr. Esselman schrijft dat hij tijdens de meeting die hij heeft gehad met de ELB aangegeven heeft dat hij grote twijfels heeft over de kans van slagen van de plannen. De reden hiervoor was/is het ontbreken van voldoende geld om een professionele league op te starten.

Ook stelt hij dat als de ELB een onafhankelijke professionele league zou opzetten, zonder teams of spelers die al in de nationale competities spelen, de CEB daar niets aan zou kunnen doen en de CEB daar zelfs graag bij aan zou willen haken. Met deze opmerkelijke uitspraak lijkt dhr. Esselman te hinten op inpasbaarheid van de ELB in de lange termijn visie van de CEB “Baseball, Popular in Europe” die in februari van dit jaar gepresenteerd is tijdens het Europe Baseball and Softball Congress in Hoofddorp.

De CEB is echter ook niet echt te spreken over wat de ELB tot nu toe bereikt heeft, er zou daardoor niet gesproken kunnen worden over een echte “professional league”. Het heetste hangijzer blijft alleen toch het gebruiken van spelers en teams uit de nationale competities.

Op 28 mei staat er weer een CEB vergadering op de agenda waar dit onderwerp besproken wordt. Tot die tijd blijft het onduidelijk wat er gaat gebeuren met spelers en/of teams die deelnemen aan de ELB. Het is ook niet uitgesloten dat ook voor de teams die al gespeeld hebben en zich niet voor de European Champions Cup geplaatst hebben er maatregelen volgen.

Het lijkt er op dat zowel de mail van L&D Amsterdam aan de KNBSB, als het persbericht van de ELB, een kleine opening voor deelname van ‘een Team Amsterdam’ openhouden. L&D Amsterdam heeft het over “voorlopig intrekken van de toestemming”, de ELB heeft het over “uitstellen” en niet over afstellen. Daarbij eindigt het persbericht met dat de ELB nog steeds gelooft dat Team Amsterdam een waardevolle toevoeging zou zijn voor Europees honkbal en haar fans.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES