24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 5 oktober 2016 – Het was afgelopen maandag geen vooraf vastgesteld punt op de agenda, maar de Bondsraad wilde wel graag weten hoe de ELB-vlag er nu bij hangt.

Na de uitspraak van de Europese Commissie vorige week in de zaak van Mark Tuitert en Niels Kerstholt tegen internationale schaatsfederatie ISU lijkt het juridisch een gelopen koers voor de CEB en de KNBSB. De nationale en Europese bond mogen hun monopoliepositie gewoonweg niet gebruiken om andere initiatieven, zoals de ELB, tegen te werken.

Maar gelukkig zijn we in het honkbal nog niet zo ver dat het conflict in de rechtbank moet worden uitgevochten. De sport is te klein voor dat soort ellende. Bart Volkerijk gaf dan ook aan dat de afgelopen maanden achter de schermen een aantal gesprekken met de mensen van de ELB heeft plaatsgevonden. De gesprekken zouden in een positieve sfeer zijn gevoerd.

Omdat in het verleden de lezing van de KNBSB niet altijd overeen kwam met de versie van de ELB heb ik vandaag even gebeld met de Jan Maarten Kops van de ELB, maar ook hij gaf aan dat de toon van de gesprekken positief was.

Volkerijk gaf verder tijdens de vergadering van de Bondsraad aan dat er voordat er meegewerkt kan worden aan de ELB aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden. De allerbelangrijkste ligt voor de hand, maar is tegelijkertijd wel een grote uitdaging voor de ELB. De wedstrijden in deze nieuwe Europese competitie mogen namelijk niet in de weg zitten van de reguliere nationale competitie. Ook mogelijke inhaalwedstrijden zouden voorrang moeten hebben op de Europese wedstrijden. Hoewel dit dus lastig wordt is dit volgens Kops ook altijd het uitgangspunt geweest van de ELB.

Ook vindt de bond het belangrijk dat als er wedstrijden in Nederland worden gespeeld deze ook onder het tuchtrecht van de KNBSB vallen. Als de wedstrijden netjes worden aangevraagd, zoals nu ook andere internationale oefenwedstrijden worden aangevraagd, mogen Nederlandse scheidsrechters en scorers ook gewoon hun medewerking verlenen.

Verder hamert de bond op het vriendschappelijke karakter van de wedstrijden. De ELB mag ook geen echte competitie zijn en eigenlijk ook geen “League” heten. Dat lijkt vooral een woordenspelletje te zijn waar de partijen met een beetje goeie wil uit moeten kunnen komen.

De KNBSB geeft aan dat er tijdens het EK in Hoofddorp gesproken is met zowel de Duitse als Tsjechische bond en dat ook die bonden de ELB beschouwen als een reeks vriendschappelijke wedstrijden. Hoewel Kops hierover van mening verschilt met de KNBSB lijkt dit juist een positief punt te zijn. Als de ELB volgend jaar in Nederland net zoveel ruimte krijgt als dit jaar in Duitsland en Tsjechië dan is er alle kans op een nieuwe succesvolle en aanvullende Europese competitie.

Wel moet hier eerlijkheidshalve gemeld worden dat er in de reguliere Duitse en Tsjechische competitie alleen in het weekend gespeeld wordt waardoor de ELB daar als minder bedreigend beschouwd kan worden.

De Bondsraad merkte desondanks terecht op dat er ten opzichte van de situatie eerder dit jaar een tweetal majeure veranderingen waren. Ten eerste wordt de officials niet meer verboden hun medewerking te verlenen en ten tweede is de sfeer in de gesprekken positief.

Zowel Neptunus als L&D Amsterdam hebben bij de bond aangegeven dat ze in principe geïnteresseerd zijn in deelname aan de ELB in 2017. Dat zou kunnen zijn met hun reguliere selectie, maar ook wordt de mogelijkheid opengehouden om met een regio-team in te schrijven. Beide opties zijn voor zowel de KNBSB als de ELB acceptabel.

Met hoeveel teams de ELB in 2017 zal starten is nog niet duidelijk. Het ligt voor de hand dat de twee Duitse clubs en de Tsjechische club die dit jaar al wedstrijden onder de vlag van de ELB speelden ook volgend jaar weer mee zullen doen. Daar zouden één of twee Nederlandse teams bij kunnen komen. Kops geeft aan dat er ook uit andere landen interesse is en dat de doelstelling is met zes of  mogelijk zelfs acht teams seizoen 2017 in te gaan.

Omdat de meeste Europese clubs nu volop bezig zijn met de voorbereidingen voor volgend jaar is de verwachting dat de ELB voor het eind van de maand bekend kan maken hoe 2017 er voor ze uit zal zien.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES