Een mooie positieve honkbalzomer!

Amsterdam, 11 juli 2016 – Op deze website zijn weinig tot geen echte honkbalverhalen terug te vinden. Ik schrijf meestal over de randzaken en vaak is dat getriggerd door besluiten of gebeurtenissen waar ik me over verbaas.

Ik heb een behoorlijk positief wereldbeeld dus als ik me verbaas dan betekent dat in de regel dat er iets besloten of gebeurd is waar ik niet zo positief tegenover sta.

Dat betekent niet dat er geen positieve honkbal gerelateerde onderwerpen zijn waar ik een stukje aan zou kunnen wagen. Bij deze een poging daartoe.

Om te beginnen natuurlijk de winst van L&D Amsterdam in de European Championship Cup. Pirates had graag ook meegedaan aan de Euro League Baseball, maar zag deze plannen gedwarsboomd door de CEB en de KNBSB.

Met de winst van het Europa Cup toernooi in Rimini liet de Amsterdamse club niet alleen zien dat Nederland nog steeds de absolute top in Europa is, maar ook dat je hiervoor geen zwikkie profs of ex-profs hoeft in te vliegen. De andere deelnemers aan dit toernooi hadden dat namelijk wel gedaan. Petje af!

Voor de ELB is het dit jaar niet goedgekomen, maar toch zijn de twee Duitse ELB teams in september in Nederland te zien. Op 5 en 6 september spelen de honkballers van L&D Amsterdam onder de vlag van Team Amsterdam op Sportpark Ookmeer tegen de Buchbinder Legionäre, en op 12 en 13 september tegen de Munich-Haar Disciples. Dit allemaal mét toestemming van de KNBSB.

Honkballiefhebbers moeten overigens op 12 en 13 september wel kiezen want van 9 tot en met 18 september wordt in Hoofddorp en Nieuw-Vennep ook het EK georganiseerd. Dit is alweer de 10e keer dat Nederland als gastland mag optreden, en als het een beetje meezit dan kan de titel worden geprolongeerd.

Je hoeft overigens niet tot september te wachten om de toppers uit de Nederlandse Hoofdklasse te zien schitteren. De komende twee weken ligt de Nederlandse Hoofdklasse competitie weliswaar stil, maar vanaf a.s. vrijdag wordt er in het Pim Mullierstadion gelukkig weer een echte Haarlemse Honkbalweek georganiseerd. Met een Oranje vol met spelers die ‘gewoon’ in Nederland spelen.

Leuke tip voor (de ouders van) jonge honk- en softballers: Als je nog geen 15 jaar bent en a.s. vrijdag gratis naar de wedstrijd wil dan hoef je alleen maar je honkbal- of softbalpak aan te doen! De populariteit begint bij de jeugd, dat hebben ze in Haarlem goed begrepen.

Over de jeugd gesproken… Van de makers van de ELB komt dit jaar ook een succesverhaal. Morgen start in Londen én in Wenen namelijk de vijfde editie van de Collegiate Baseball League Europe. Spelers in de leeftijd van 18 tot 23 spelen spelen tot en met 29 juli een internationale competitie die in Oosterhout wordt afgesloten met een finale.

Voor die tijd doen de teams, opgedeeld in twee poules, ook nog Londen, Barcelona en Amsterdam aan. Kijk hier voor het complete speelschema. Als je voor de finale van de Honkbalweek geen kaartje hebt weten te bemachtigen, of gewoon een andere leuke wedstrijd wil zien, dan is de CBLE All Star Game op 24 juli in Oosterhout een mooi alternatief.

Ook voor de woensdagavond (20 juli) van de Honkbalweek Haarlem heeft de KNBSB een aardig alternatief weten te verzinnen. Traditioneel gezien speelt het Nederlands Team op woensdagavond in Haarlem in een uitverkocht stadion. Uitverkocht zal het dit jaar ook wel weer zijn, maar als je te laat bent voor een kaartje Nederland – Australië, en al wel voor het stadion staat, heb je nog net genoeg tijd om in de auto te stappen en naar Sportpark Ookmeer in Amsterdam te rijden.

Om half acht begint daar namelijk een topwedstrijd in de Hoofdklasse Aluminium: Mokum Hawks vs. Reserve Reserves. Toegang is gratis voor iedereen die het geheime wachtwoord “9innings” kent. Komt dat zien!