CEB wordt wakker, nachtmerrie voor de ELB

Amsterdam, 9 mei 2016 – Wat er precies gebeurd is de afgelopen weken op het hoofdkantoor in Kroatië weet ik niet, maar het leek er in ieder geval op dat de CEB geen actieve rol zou spelen in de discussie rondom de ELB.

De ELB claimde dat de CEB de nationale bonden zou volgen. Dus dat als de KNBSB niet dwars zou gaan liggen, de CEB had toegezegd dat ook niet te doen. Tot gisteren leek dat een heel plausibel verhaal. Twee clubs uit Duitsland en één club uit Tsjechië hebben gecombineerd al vier wedstrijden gespeeld in de ELB, zonder problemen, zo leek het.

De nationale bonden van Tsjechië en Duitsland zijn namelijk ook aangesloten bij de CEB dus als er een probleem was geweest met deze wedstrijden dan zou je ervan uit kunnen gaan dat de CEB dit even aan die bonden had laat weten.

Nu zijn er dagen dat ik geen contact heb met de CEB, en ik heb de laatste tijd ook geen Tsjechische en Duitse officials gesproken, dus misschien is er wél gewaarschuwd en zijn de waarschuwingen genegeerd. Maar uit het contact dat ik gisteren heb gehad met zowel de CEB als de ELB blijkt dat L&D Amsterdam in ieder geval wél een probleem heeft als er Nederlandse spelers van hun roster ook zullen uitkomen voor Team Amsterdam in de ELB.

Deze spelers zullen namelijk worden uitgesloten van deelname aan de European Champions Cup die vanaf eind mei in Rimini en San Marino wordt gespeeld. Op basis van welke CEB regel dat exact is heb ik nog niet officieel bevestigd gekregen, maar het zou gaan om de regel die het spelers verbiedt om op het roster te staan van een team dat niet door de CEB erkend is. In dit geval dus Team Amsterdam.

Dat zou dan ook de reden kunnen zijn waarom er nog niet is opgetreden tegen Regensburg die in eigen land wel de medewerking van hun bond hebben gekregen, en gewoon onder eigen naam én met hun complete eigen team de wedstrijden hebben gespeeld.

De ELB én Team Amsterdam zijn daarmee in Nederland in ieder geval in een onmogelijke situatie terecht gekomen. De KNBSB verbiedt L&D Amsterdam deel te nemen aan de ELB, de CEB verbiedt Team Amsterdam deel te nemen aan de ELB.

Op 28 mei zal er door de CEB verder gesproken worden over deze kwestie. Het lijkt echter uitgesloten dat L&D Amsterdam hun European Champions Cup ambities zullen riskeren. Hoogst waarschijnlijk zal L&D Amsterdam, met pijn in het hart, hun spelers niet toestaan deel uit te maken van Team Amsterdam.

Met deze nieuwe ontwikkeling vervallen er een twaalftal wedstrijden voor het Amsterdamse team, erg vervelend natuurlijk, maar voor de ELB is dit echt een dramatische ontwikkeling. Het acute probleem zal de ELB wel weer kunnen oplossen. Ik schreef al eerder dat ik de mensen achter de ELB behoorlijk optimistisch vind, en ook denk ik dat ze voor dit nieuwe probleem wel weer een oplossing zullen vinden. Er zijn tenslotte genoeg Nederlandse honkballers die dit jaar niet in de European Champions Cup zullen uitkomen en het leuk zouden vinden om een paar extra wedstrijden te spelen.

Het grootste probleem van de ELB echter is de weerstand die er kennelijk bij de CEB is. Daar waar het erop leek dat het bestaansrecht van de ELB afhing van de nationale bonden die veelal positief waren, is het nu de CEB die het heft in eigen handen heeft genomen en zich expliciet heeft uitgesproken tegen de ELB.

De komende dagen zal duidelijk worden of de ELB het acute probleem met Team Amsterdam gaat oplossen. Als daar niet voor gekozen wordt is de vraag of een competitie met drie teams, met de CEB die tegenwerkt, het nog wel waard is.