17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 7 mei 2016 – Nu al ruim anderhalf jaar schrijf ik op deze site over onderwerpen die volgens mij van belang zijn voor de honkbalsport in Nederland maar op andere plekken onderbelicht blijven. 

Waar de inspiratie vandaan komt is vaak makkelijk te verklaren. Er wordt namelijk nogal wat afgeblunbderd, en de blunderaars doen dat veelal openlijk en/of zwart op wit. Soms krijg ik mails of brieven doorgespeeld die geadresseerd zijn aan clubs of officials. Vandaag heb ik echter mijn hand weten te leggen op een brief die voor zover ik kan beoordelen nog niet wijdverspreid is:

Aan alle liefhebbers van Nederland (honkbal)

Beste liefhebber (honkbal),

De KNBSB heeft de afgelopen maanden diverse beslissingen genomen aangaande de ELB die als twijfelachtig bestempeld kunnen worden. In retrospectief had de KNBSB zich bij één lijn van beslissingen moeten houden. Dit betekent dat we clubs, spelers en officials hadden moeten houden aan artikel 5.3 van onze statuten: ‘zonder vooraf gekregen toestemming van de KNBSB is het organiseren van en deelnemen aan honkbal- en softbalwedstrijden tegen teams van niet bij de KNBSB aangesloten Nederlandse organisaties dan wel buitenlandse organisaties verboden’.

Hoewel de KNBSB niet tegen het opzetten van een Europese competitie is hebben wij wel onze bedenkingen bij de manier waarop de ELB dit voor elkaar probeert te krijgen. De ELB heeft ons ook niet weten te overtuigen van de haalbaarheid van hun plannen waardoor we ook geen aanleiding zien af te wijken van het in ‘Grand Slam’ uitgestippelde pad. Daarbij is er sinds vorig jaar een werkgroep actief ‘aantrekkelijke tophonkbal competities’ waarbinnen de plannen van de ELB ook niet passen.

Bij de KNBSB zijn echter ook echte honkballiefhebbers werkzaam die soms eerst hun hart laten spreken voordat hun hoofd aan het woord komt. Als gevolg hiervan is er zonder voldoende over de gevolgen na te denken onder voorwaarden toestemming verleend aan de ELB om zonder Nederlandse clubs maar met Nederlandse spelers en coaches een team op te zetten dat uit kan komen in de ELB. De voorwaarden die hier door de KNBSB echter aan verbonden zijn blijken achteraf gezien niet houdbaar. 

De KNBSB denkt dat eventuele sancties opgelegd aan spelers en/of officials die in de voorwaarden expliciet zijn uitgesloten voor deelname aan de ELB aanvechtbaar zijn in een Nederlandse rechtbank. Dit als gevolg van de willekeur die is ontstaan toen het andere individuele spelers en coaches wel werd toegestaan deel te nemen aan de ELB. Artikel 5.3 uit onze statuten maakt namelijk geen onderscheid tussen spelers, coaches of officials.

Daarom heeft de KNBSB besloten dat het verbod op deelname aan de ELB voor 2016 volledig wordt opgeheven. Dit betekent dat er geen sanctie wordt opgelegd aan Mike Bolsenbroek die als gevolg van zijn A-status gehouden was aan het verbod, maar desondanks met zijn Duitse club toch al twee wedstrijden in de ELB heeft gespeeld. Als andere spelers met een A-status, van L&D Amsterdam of andere teams, willen deelnemen is ook dat toegestaan. Verder mogen ook bondsscheidsrechters en scorers hun medewerking verlenen aan wedstrijden van de ELB. Eerdere brieven die u over dit onderwerp heeft ontvangen kunnen als niet verzonden beschouwd worden.

De KNBSB wenst alle honkballiefhebbers veel plezier bij de wedstrijden in Amsterdam op 15 en 16 mei a.s. en hopen dat jullie er een echt honkbalfeestje van maken.

Met vriendelijke groet,

Ron Schel
Voorzitter KNBSB

Ik heb zelf wel wat vraagtekens bij de authenticiteit van deze brief. Niet alleen is de Voorzitter van de KNBSB op dit moment met vakantie, maar ook staan er voor de bond verrassend veel verstandige dingen in. Ik denk wel dat het goed zou zijn als deze brief, al dan niet in aangepaste vorm volgende week alsnog door de KNBSB breed uitgestuurd wordt.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES